“Nu lăsa librăriile independente să devină o operă de ficțiune!”
“Cumpărați cărți de la oameni care vor să vândă cărți, nu să colonizeze luna*”.
“Amazon, lasă-i distopia lui Orwell!”
“Să ucizi o librărie locală”
“Cărți alese de oameni reali, nu de algoritmi dubioși”.
“Mai e cineva pe aici care vrea să facă o companie care valorează 6 trilioane de dolari și mai bogată?”
Acestea au fost câteva dintre mesajele inițiativei “Nu băgați la cutie librăriile” (orig. Don’t box out bookstores) lansată în toamna anului trecut de Asociația Americană a Librarilor. Obiectivul campaniei este evident – să atragă atenția cititorilor că, atunci când cumpără cărți la pachet de la mutanți comerciali, semnează (voluntar sau nu) pentru dispariția librăriilor. Fiecare carte cumpărată astfel înseamnă mai mulți bani și mai multă putere pentru marile magazine online (care sunt deja bogate și puternice) și, implicit, mai puține venituri pentru librăria și comunitatea locală.




În mod paradoxal, deși este un factor luat în seamă, nu prețul (mic) atrage cititorul . Majoritatea respondenților unei studiu realizat recent în SUA declară că prețul este un criteriu puțin important (autorul și genul primează). Și atunci, de ce cumpără cititorii din ce în ce mai mult din online?
Un posibil răspuns este faptul că petrecem mai mult timp online și e firesc să fim distrași de marketingul online și cu oferte de carte.
Comoditatea favorizează cumpărăturile online, alături de factorii recenți, de ordin sanitar, restricții fizice și opțiuni de siguranță.
Iar cititorii nu știu ce câștigă, dacă aleg să cumpere din librărie. Pentru că nimeni nu le spune.
Librăriile Humanitas și La Două Bufnițe s-au remarcat anul trecut cu acțiuni prompte și de impact. Prima cu frumoasa campanie Cartea pe roți, iar a doua cu vânzarea cărților “la fereastră”, în perioada restricțiilor. Ministerul Culturii a tot promis să sprijine financiar librarii, dar la ultima verificare era tot la faza “o să…”.

Deci, într-un final, librăriile depind de propria capacitate de adaptare la criză și… de tine.
Ce câștigi când cumperi din librărie?

- Bani. Fără glumă. O parte din banii pe care îi lași în librăria locală (și în orice magazin mic de pe lângă casa ta) se vor întoarce la tine. Taxele percepute librăriei se distribuie astfel – o parte către pensia ta (prin cotizațiile angajaților librăriei), o parte la bugetul pentru sănătate (idem; de care iată câtă nevoie avem azi!), o parte la bugetul local (din impozite comerciale) care asigură investiții în orașul în care locuiești.
- Calitate. Selecția titlurilor este făcută de profesioniști cu experiență, care cunosc foarte bine cărțile și autorii, spre deosebire de algoritmii dubioși al căror obiectiv este să te facă să cumperi (orice) mai mult și nu să cunoști mai mult. Mai simplu: o librărie e un spațiu cultural, un site care vinde și cărți și clești de rufe e un bazar.
- Răsfoiala. Cititul este o experiență personală, intimă și multisenzorială. Deși citim doar cu ochii (cei mai mulți dintre noi), alegerea unei cărți o facem cu aproape toate simțurile. Spune tu că nu ți-e dor de foșnetul molcom din librărie, întrerupt când și când de zgomotul ușii de la intrare care se deschide și închide după cei care vin și cei care pleacă, de mirosul culorilor de pe copertă, de senzația de lume ruptă de lume?
- Recomandări pe măsura ta. Niciun algoritm nu poate replica interacțiunea fizică, personală cu un om ca tine, librarul – cititor cu care împărtășești pasiunea pentru lectură și cunoaștere.
- Sănătate. 🙂 Mersul la librărie e un pretext bun pentru o plimbare. După mai bine de un an de sedentarism, vizăm aici corporatiștii canapeliști (dar nu doar pe ei), ce motiv mai bun să-ți crești numărul de pași?
Dacă continui să cumperi cărți de la bogați, atunci
Cele mai multe dintre librăriile independente vor dispărea. Unele sunt deja istorie sau se pregătesc de împachetare, arată Știrile ProTV… Sunt ucise nu de Covid-19, ci de ceea ce reputata scriitoare Ursula K. Le Guin numea votul pentru goliciune.
Fiecare carte cumpărată de pe Amazon**, este un vot pentru o cultură fără conținut și fără satisfacție.
Every book purchase made from Amazon is a vote for a culture without content and without contentment
* referință la patronul Amazon, Jeff Bezos, care deține și Blue Origin, companie care va oferi transport în spațiul cosmic la prețul de 300000 dolari / persoană
** înlocuiți cu numele unui mare retailer online de la noi și obțineți aceeași tristețe
Aurea mediocritas. Calea de mijloc este cea mai bună.
Comerțul online, de carte și de aproape orice altceva, a prins viteză de ani buni. Nu poate fi oprit, deși cei din garda veche ar cam vrea. Și ce poți face cu lucrurile pe care nu le poți schimba? Le primești așa cum sunt.
Între timp, faci ce poți ca să menții un echilibru convenabil pentru tine. Hrănești mutantul mai rar (că e deja supraponderal) și dai mai des pe la librăria ta preferată (înainte să se aștearnă praful la intrare). Interesul tău e să stimulezi concurența, iar asta se poate întâmpla doar dacă librăriile vor continua să primească de la tine “votul pentru conținut”.
In librariile fizice pretul e mult mai ridicat decat in cele online. As vrea sa incurajez ce spuneti dvs aici , dar bugetul romanului pentru carte e limitat si cumpara de unde poate mai ieftin. De ce ar da cineva 45 de lei pe o carte pe care de multe ori o gaseste cu 40-50% mai ieftina in mediul online. Sa mai lase si ei la preturi. Cunosc 3 librarii la mine in oras , pe care le-am vizitat de mai multe ori in ultimii ani si nu au niciodata vreo promotie. Pret intreg. De asta prefera cititorul cumpararea cartilor direct de la editura sau de pe alte platforme online.
ApreciazăApreciază
Depinde unde mergeți. Am luat săptămâna trecută din Cărturești cu reducere 50%. Și altădata promoții 3+1. Noutățile sunt reduse 10-15% doar la lansare, apoi prețul e la fel cam peste tot. O librărie fizică are costuri suplimentare e normal ca prețurile să fie puțin mai mari.
ApreciazăApreciază