“Să ucizi o pasăre cântătoare” de Harper Lee a fost votată cea mai bună carte a ultimilor 125 de ani. Clasamentul a fost realizat prin consultarea cititorilor New York Times la finalul anului 2021, iar votul final a fost dat în luna decembrie.
“De fiecare dată când o citesc cu elevii mei, găsesc în cuvintele autoarei ceva genial și complet nou de discutat la clasă. Nu vei înțelege niciodată cu adevărat o persoană, până când nu observi lucrurile din punctul său de vedere… până nu intri în pielea lui și te plimbi în ea”, a spus Ronnie Madanick, din Florida.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Pe următoarele patru locuri, iubitorii de carte care citesc publicația americană au votat drept cele mai bune cărți de la 1900 până în prezent:
2. “Frăția inelului” de J.R.R. Tolkien
3. “1984” de George Orwell
4. “Un veac de singurătate” de Gabriel Garcia Marquez
5. “Preaiubita” de Toni Morrison
Votul a marcat 125 de ani de New York Times Book Review
New York Times a inițiat sondajul pentru a marca 125 de ani de la apariției primei ediții Book Review. Încă de la începuturi, ziarul a invitat adesea cititorii să numească cele mai bune cărți citite. Cele mai multe dintre titlurile nominalizate anul trecut, respectiv 69%, au fost menționate de către un singur cititor.
La sondaj au răspuns pasionați de lectură din toate 50 de state americane și din 67 de țări. Au ajuns pe lista scurtă 25 de cărți dintre cele 200.000 propuse. Între titlurile nominalizate s-au aflat clasice precum “Pe aripile vântului”, “Fructele mâniei” și “Marele Gatsby”, dar și romane recente – “O viață măruntă”, “Povestea slujitoarei” și “Toată lumina pe care nu o putem vedea”.
Cei mai populari autori
Trei scriitori, toți americani – John Steinbeck, Ernest Hemingway și William Faulkner – au primit numărul maxim de nominalizări pentru mai multe dintre cărțile lor – șapte. Alți autori populari au fost James Baldwin, Margaret Atwood și Virginia Woolf, fiecare cu cinci cărți nominalizate.
Despre Harper Lee
O anecdotă frecvent distribuită în social media a făcut foarte cunoscută povestea venirii pe lume a cărții care i-a adus lui Harper Lee notorietatea. De Crăciun, în anul 1956, Michael și Joy Brown, i-au făcut cadou prietenei lor, pe atunci agenta de ticketing Harper Lee, o sumă echivalentă cu salariul său pentru un an zile. Un an sabatic al cărui rezultat a fost unul dintre cele mai iubite clasice din literatura americană – Să ucizi o pasăre cântătoare. Harpee Lee nu a mai scris apoi vreo altă carte.
Romanul spune povestea lui Scout Finch, o fetiță care este martoră la întâmplările dramatice declanșate într-un orășel sudist, atunci când un afro-american este acuzat că a violat o femeie albă. Tatăl lui Scout, Atticus, desemnat ca avocat al apărării, trebuie să țină piept prejudecăților comunității, până atunci înăbușite și Scout și fratele ei, Jem, sunt atrași într-o succesiune rapidă de evenimente care le depășesc înțelegerea. Pe timpul procesului, orășelul decade treptat în grotesc și violență, însă există oameni care nu se lasă contaminați de setea generală de răzbunare, iar Atticus Finch rămâne reperul moral care îi oferă lui Scout un punct de vedere empatic și echilibrat.
Harper Lee a primit Premiul Pulitzer și cartea a fost ecranizată în 1962, în regia lui Robert Mulligan, cu Gregory Peck, John Megna si Frank Overton în rolurile principale.
2 gânduri despre „NEW YORK TIMES “Să ucizi o pasăre cântătoare” este cea mai bună carte din ultimii 125 ani”