Acestea sunt – conform cititorilor de pe platforma Goodreads – cele zece romane din ultimul deceniu pe care vrei să le ai în bibliotecă. Dacă nu prea ai timpul pe care l-ai dori ca să citești, dar nu vrei să ratezi ce e relevant, aici găsești cele mai iubite cărți de ficțiune ale ultimilor zece ani și te îndrumăm unde am găsit cel mai bun preț pentru fiecare.
2011 Haruki Murakami – 1Q84

Bestseller instant în Japonia și apoi tradus în zeci de limbi, romanul 1Q84 al lui Murakami a fost senzația anului 2011. Cartea ne duce în Tokio în 1984. Sau poate am greșit anul? Aomame, o tânără cu o misiune secretă și Tengo, un scriitor de ocazie, simt că lumea din jurul lor se destramă. Detalii fine care nu se mai leagă, conexiuni stranii și tot felul de indicii care ridică suspiciuni îi aruncă pe cei doi într-un torent de povești misterioase, care se răsfrâng de-a lungul celor trei volume. Romanul acesta nu lasă loc pentru jumătăți de măsură: ori îl iubești, ori îl detești.
2012 J.K. Rowling – Moarte subită

Viața dintr-un mic orășel de provincie nu-i atât de simplă pe cât pare. Săracii și bogații se urăsc, soții și soțiile se ceartă, tinerii sunt în război cu bătrânii. Iar războiul capătă amploare atunci când moartea subită a unuia dintre stâlpii comunității lasă un loc vacant în consiliul parohial. Conflictele ajung la paroxism în această carte memorabilă, practic primul volum scris în mod special de celebra J.K. Rowling pentru cititorii adulți.
2013 Khaled Hosseini – Și munții au ecou

Cea mai iubită carte de ficțiune a anului 2013 pentru cititorii Goodreads, Și munții au ecou, conține proza emoționantă cu care Khaled Hosseini ne-a obișnuit în ultimii ani. Dragostea familială, încercările vieții și legăturile de sânge care rezistă dincolo de jigniri, trădări și sacrificiu – sunt subiectul acestui roman complex care ne poartă peste decenii și prin diverse colțuri ale Globului, de la Kabul la Paris, din San Francisco în Grecia. Cartea lui Hosseini merită citită deoarece ne spune adevăruri universale despre natura umană și despre cum învățăm să facem față pierderii.
2014 Rainbow Rowell – Landline

Etichetată drept “poveste de dragoste de Crăciun”, cartea îi urmărește pe Georgie și pe soțul ei Neal. În urmă cu zece ani, Neal a traversat America pentru a-i cere mâna lui Georgie. Crăciunul acesta însă, când ultima problemă din cariera lui Georgie umple paharul, Neal ia copiii și pleacă în direcția opusă, iar relația lui cu Georgie pare să se fi terminat. Georgie pare că a găsit o cale magică de a comunica peste timp cu Neal cel de acum un deceniu. Mă rog, nu e o mașinărie a timpului, dar să spunem că e un mod prin care l-ar putea face pe Neal să se răzgândească. Ar trebui Georgie să lupte pentru această relație sau ar trebui să admită că totul s-a sfârșit? Povestea lui Raibow Rowell atrage prin romantism și atmosfera specială (Crăciunul!) dar fără clișeele cu care ne-am obișnuit în literatura și filmele de gen. De asta poate că au votat-o zeci de mii de cititori și a devenit și bestseller New York Times. (Din păcate volumul nu s-a tradus la noi, dar se găsește în engleză.)
2015 Harper Lee – Du-te și pune un străjer

Acțiunea din Du-te și pune un străjer se petrece la douăzeci de ani după evenimentele din celebrul Să ucizi o pasăre cântătoare și o are în centru pe tânăra Jean Louise Finch (Scout, pentru cunoscători). Întoarcerea ei de la New York în sudul aprins de dispute inter-rasiale și de lupta pentru drepturi civile, creează contextul pentru evocarea amintirilor din urmă cu două decenii și a multora dintre personajele iubite din Să ucizi o pasăre cântătoare. În mod clar, cele două romane trebuie citite în pereche, ele sunt relevante pentru a cunoaște mai bine o autoare deja clasică a literaturii americane și un univers narativ care a făcut înconjurul lumii.
2016 Liane Moriarty – Când vina ne desparte

Dacă ai citit cartea sau ai văzut serialul Marile minciuni nevinovate, atunci știi deja cine este Liane Moriarty. Analiza extrem de fină a prieteniilor complicate între femei, fundamentele iubirii și căsniciei, dar și echilibrul fragil între ego și loialitatea față de ceilalți compun temele romanului Când vina ne desparte. Sam și Clementine au viața aceea frumoasă din filme: se iubesc, el a început un nou job de vis iar ea, care este violoncelistă, urmează să aibă audiția care îi va transforma întreaga carieră. Dar o invitație nevinovată la un grătar în vecini va deschide o spirală incotrolabilă a evenimentelor. Crezi că știi despre căsnicie, sex, familie, copii sau prietenie? Liane Moriarty ne supune pe toți unui test cu această carte.
2017 Celeste Ng – Mici focuri pretutindeni

Ne plac cărțile despre relațiile complicate de familie, pentru că ne regăsim în atâtea posibile situații, iar creierul nostru este programat să caute în aceste povești explicații și soluții pentru propriile noastre existențe. De aceea a fost Mici focuri pretutindeni o carte aclamată la nivel internațional. Acest al doilea roman al lui Celeste Ng este despre secrete, formarea identității, despre ce înseamnă maternitatea, arta sau diferențele rasiale în viața de zi cu zi.
2018 Jojo Moyes – Eu, și totuși alta
Jojo Moyes scrie romane de dragoste vândute în zeci de milioane de exemplare, unele fiind ecranizate deja. Eu și totuși alta face parte dintr-o trilogie, alături de romanele Înainte să te cunosc și După ce te-am pierdut. O poveste de dragoste suprinzătoare între doi oameni care nu au absolut nimic în comun, durerea pierderii și puterea de a merge mai departe – aceste teme o au în centru pe tânăra Lou Clark, protagonista trilogiei. Toate cele trei romane sunt în promoție la editura Litera.
2019 Margaret Atwood – Testamentele

Dublu premiată cu Booker Prize, bestseller mondial și producție-vedetă la HBO, distopia creată de Margaret Atwood în Povestea slujitoarei se continuă în Testamentele. Autoarea a recunoscut că s-a inspirat din realitățile lumii actuale pentru a zugrăvi o poveste dintr-un posibil viitor întunecat. O narațiune care nu numai că te ține cu sufletul la gură dar te face și să reflectezi la pericolul tot mai vizibil pe care discursul urii și lipsa de empatie față de semeni îl propagă în cotidianul în care trăim.
2020 Matt Haig – Biblioteca de la miezul nopții

În fiecare zi a vieții tale, fiecare decizie pe care o iei deschide o infinitate de căi prin care existența ta poate evolua, poate înflori, se poate sfârși. Undeva, la capătul lumii, există o bibliotecă și în cărțile de acolo e scrisă această infinitate de scenarii ale vieții. Nora, personajul lui Matt Haig, ajunge în această bibliotecă. Cum va alege ea să-și trăiască viața? Cum vei alege tu să îți trăiești viața? Romanul-puzzle sau romanul-ghicitoare Biblioteca de la miezul nopții se înscrie în linia de povești motivaționale cu care Matt Haig i-a obișnuit pe fanii săi.
Articolul conține linkuri către librării și magazine online. Prin accesarea lor și plasarea unei comenzi, susțineți activitatea Răsfoiala.com generând un comision. Acest lucru nu modifică prețul produselor comandate