The Bluest Eye, romanul de debut al câștigătoarei Premiului Nobel pentru Literatură Toni Morrison, a fost scos de pe lista volumelor interzise în St Louis, Missouri și va fi din nou disponibil pentru liceeni, scrie The Guardian. Consiliul şcolar din Wentzville şi-a anulat decizia de a interzice The Bluest Eye, după ce anterior eliminase cartea din bibliotecile şcolare invocând temele abordate – rasism, incest şi molestarea copiilor.
Volumul de debut al reputatei scriitoare, publicat în 1970, rămâne la peste jumătate de secol de la apariție o carte controversată care revine frecvent pe lista cărților interzise, elaborată de Asociația Bibliotecarilor Americani. În ultimul deceniu The Bluest Eye a ocupat locul 10 în clasamentul lecturilor care deranjează atât de mult, încât sunt scoase din raft. Previzibil, statele în care cartea continuă să fie disprețuită sunt cele în care populația albă e majoritară.
Interdicţia recentă a fost impusă în Wentzville din cauza unei reclamații depuse de către un părinte care a cerut ca titlurile să nu fie disponibile copiilor. Reacția publică a fost rapidă, criticii spunând despre decizia consiliul școlar că încălcă primul amendament al constituției americane, respectiv dreptul la libertatea de expresie.
„Este un volum care a stârnit reacţii pe care nu le-am văzut niciodată de când sunt la Asociaţia Bibliotecilor din SUA (ALA), în ultimii 20 de ani. Reţelele de socializare amplifică reacţiile locale şi devin virale, dar am observat, de asemenea, o serie de organizaţii care activează membri locali să meargă la şedinţele consiliului şcolar şi să conteste cărţi”, a spus Deborah Caldwell-Stone, director ALA pentru libertate intelectuală, pentru The Guardian.
Potrivit ALA, cele mai comune motive de contestare a cărţilor sunt: conţinutul LGBTQ, referinţele sexuale, punctele de vedere religioase, conţinutul care abordează rasismul și brutalitatea poliţiei şi blasfemia.
În ultimii ani, în SUA au fost înregistrate anual de către părinți peste 300 de cereri de interzicere a anumitor volume. Numeroase alte titluri, inclusiv cel mai celebru volum al lui Toni Morrison, Preaiubita, Lolita de Vladimir Nabokov, Ulise de James Joyce sau Fructele mâniei de John Steinbeck, continuă să anime consiliile şcolare din zonele conservatoare ale SUA.
Despre romanul The Bluest Eye
Debutul scriitoarei care a dat voce poveștilor celor nedreptățiți de rasism a fost întâmpinat atât de laude, cât și de critici, încă de la lansare. Cartea a devenit rapid controversată și interzisă de numeroase instituții de învățământ.
Romanul spune povestea unei tinere fete afro-americane pe nume Pecola, care trăiește, în anii de după Marea Criză în Lorain, Ohio. Povestea abordează relația de identitate cu sine, fundamentată pe culoarea pielii. Pecola, care are pielea de culoare foarte întunecată, se consideră „urâtă” și lucrul aceasta îi afectează stima de sine și percepția asupra propriei identități. Fata dezvoltă un complex de inferioritate, care îi alimentează obsesia pentru ochii albaștri, un simbol al „albilor”.
În documentarul Toni Morrison: The piece I am, scriitoarea a spus că s-a inspirat dintr-o conversație pe tema existenței lui Dumnezeu, purtată în copilărie cu cea mai apropiată prietenă a sa. Fetița, de o frumusețe răvășitoare, i-a mărturisit că nu credea în Dumnezeu, pentru că se rugase zadarnic, vreme de doi ani, să îi dea ochi albaștri. Scriitoarea a mai spus că, în romanul The Bluest Eye, a urmărit să le reamintească cititorilor cât de nociv este acest tip de rasism – lăuntric, manifest față de sine însuși.
După debutul scriitoarei în ficțiune, New York Times Book Review a scris despre Toni Morrison:
„Este o scriitoare de o forță și tandrețe considerabile, care poate se poate întoarce la inima vie, pulsândă a copilăriei, ca să o captureze pe hârtie.”
Despre Toni Morrison
Toni Morrison s-a născut în februarie 1931 în Lorain, Ohio, Statele Unite. Scriitoare, eseistă, editoare de carte și profesoară la Princeton University, Morrison a fost prima femeie afro-americană căreia i s-a decernat Premiul Nobel pentru Literatură, în 1993. Este autoare a unsprezece romane, cărora li se adaugă numeroase cărți pentru copii și colecții de eseuri.
A debutat în 1970 cu romanul The bluest eye. Printre cele mai aclamate scrieri ale sale se numără Preaiubita, care i-a adus Premiul Pulitzer în 1988, Cântecul lui Solomon, roman distins cu National Book Critics Circle Award în 1977, ficțiunea istorică Jazz (1992), Paradis (1997), Iubire (2003), A Mercy (2008), Home (2012), Ajută-l, Doamne, pe copil (2015). Toni Morrison s-a stins din viață în 5 august 2019, în Bronx, New York, la vârsta de 88 de ani, ca urmare a unor complicații cauzate de pneumonie.
La 29 mai 2012, președintele Barack Obama i-a conferit lui Toni Morrison Medalia prezidențială a libertății. În 2016, scriitoarea americană a primit premiul PEN/Saul Bellow Award for Achievement in American Fiction. În orașul în care s-a născut, ziua sa de naștere, 18 februarie, este oficial recunoscută drept „Ziua Toni Morrison“.