ȘTIRI “Teo de la 16 la 18” de Raluca Nagy în cursa pentru Premiul Uniunii Europene pentru Literatură

La invitația Institutului Cultural Român, care organizează etapa națională pentru Premiul Uniunii Europene pentru Literatură 2022, juriul compus din Ruxandra Cesereanu, Bogdan Crețu și Radu Vancu a nominalizat candidatul român. Raluca Nagy cu romanul Teo de la 16 la 18 (editura Nemira, 2021) este nominalizarea țării noastre pentru distincția oferită de UE celei mai bune literaturi scrise de europeni.

libris.ro

Motivația juriului românesc

Teo de la 16 la 18 ar putea interesa și convinge juriul final prin faptul că este un adevărat tur de forță din cel puțin două perspective. Mai întâi, cartea Ralucăi Nagy impresionează tematic, povestind lupta unei tinere femei cu propriul cancer, iar felul în care o face este o ultimă dovadă că literatura este salvare, în cel mai literal și mai nemetaforic sens cu putință.

În al doilea rând, romanul Ralucăi Nagy documentează această luptă printr-un imens joc stilistic, amestecând stiluri, limbi și chiar alfabete, traversând geografii culturale occidentale și (extrem-) orientale, punând la lucru o cantitate incredibilă de cunoștințe, intra- și extraliterare. Arcul electric al cărții este generat de tensiunea dintre acești doi poli: posibila tragedie care se desfășoară sub ochii noștri și ludicul stilistic cu care ea este povestită. Literatura este ludică – dar ne poate salva: aceasta este lecția esențială pe care ne-o amintește romanul Ralucăi Nagy. Și avem atâta nevoie de astfel de cărți!”

Despre Raluca Nagy

Raluca Nagy (n. 1979) a făcut studii de antropologie și sociologie la București, Rabat și Bruxelles. A contribuit cu proze scurte la volumele colective Scrisori din Cipangu. Povestiri japoneze de autori români(Editura Trei, 2016), Nume de cod: Flash fiction. Antologie Literomania de proză scurtă (Editura Paralela 45, 2019) şi Izolare (Editura Nemira, 2020). A publicat povestiri în revista Iocan (2016, 2019), Revista de Povestiri (2017, 2018) şi LiterNautica (2020). Un cal într-o mare de lebede (Editura Nemira, 2018), romanul de debut, a obţinut premiile pentru debut „Sofia Nădejde“ şi Observator cultural și a fost nominalizat la Festival du Premier Roman de Chambéry, Franța. Teo de la 16 la 18 (Editura Nemira, 2021) este cel de-al doilea roman al său.

Despre EUPL, Premiul Uniunii Europene pentru Literatură

Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) pune în lumină autoare și autori de ficțiune în curs de afirmare din Uniunea Europeană și din afara ei. În competiție sunt implicate cele 41 de țări din programul Creative Europe al Uniunii Europene. Premiul celebrează 41 de noi talente literare remarcabile de-a lungul unui ciclu de trei ani. EUPL își propune să promoveze circulația literaturii în Europa și să încurajeze un interes sporit pentru operele literare extra-naționale. 14 scriitoare și scriitori din 14 țări iau parte la ediția 2022.

Ediția 2022 este una specială pentru EUPL, aducând o schimbare în organizarea Premiului: în locul premierii unui laureat din fiecare țară participantă, un juriu cu șapte membri europeni va premia, pentru prima oară, un câștigător unic al ediției, atribuind totodată cinci mențiuni speciale.

Câștigătorul EUPL 2022 va fi anunțat la Paris pe 21 aprilie, la ceremonia de deschidere a Festival du Livre.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Un gând despre „ȘTIRI “Teo de la 16 la 18” de Raluca Nagy în cursa pentru Premiul Uniunii Europene pentru Literatură

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: