ȘTIRI Cărțile finaliste la Premiul Național de Proză Ziarul de Iași

Juriul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a nominalizat cei zece finalişti ai celei de-a XIX-a ediţii. Premiul, devenit deja tradiţie, revine în fiecare an autorului celei mai bune cărţi de proză românească apărută în anul anterior. Anul acesta, juriul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”, format din scriitorii şi criticii literari Alexandru Călinescu, Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş, i-a nominalizat pe:

  • Norman Manea, „Umbra exilată”, Editura „Polirom”
  • Cristian Fulaş, „Ioşca”, Editura „Polirom”
  • Nichita Danilov, „Omul din eprubetă”, Editura „Polirom”
  • Florin Lăzărescu, „Noaptea plec, noaptea mă-ntorc”, Editura „Polirom”
  • Simona Antonescu, „În umbra ei”, Editura „Polirom”
  • Raluca Nagy, „Teo de la 16 la 18”, Editura „Nemira”
  • Radu Aldulescu, „drumu-i lung, căldura mare”, Editura „Litera”
  • Mariana Codruţ, „Era lumină, era vînt”, Editura „Cartier”
  • Oleg Serebrian, „Pe contrasens”, Editura „Cartier”
  • Petre Barbu, „Delegatul lui Petre”, Editura „Integral”

„În selecţia din acest an găsim autori foarte cunoscuţi, aflaţi la vârsta deplinei maturităţi creatoare, găsim şi autori mai tineri ale căror cărţi confirmă o vocaţie certă. Pentru prima dată selecţia reţine nu mai puţin de trei scriitori din Iaşi; şi aici a primat valoarea, nu cine ştie ce accese de «patriotism local». Juriul va întoarce cele zece cărţi pe toate feţele după care urmăm procedura obişnuită – alcătuim, pentru «finală», o listă de cinci autori, listă din care se va decide câştigătorul. Vă asigur că, şi de data aceasta, membrii juriului sunt hotărâţi să-şi exercite «mandatul» cu maximă exigenţă”, a spus Alexandru Călinescu, preşedintele juriului.

Anul trecut, câştigătoarea Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a fost scriitoarea Ioana Pârvulescu, pentru volumul „Prevestirea”, apărut la Editura „Humanitas” în 2020. Premiul pentru debut a fost acordat tinerei scriitoare Antonia Mihăilescu, pentru volumul „note din secolul kitsch”, apărut la Editura „Tracus Arte”.

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a fost înfiinţat în 2004, din dorinţa redacţiei de a-i recompensa pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură.

curteaveche.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: