ȘTIRI Biografia fictivă a scriitorului Thomas Mann câștigă un prestigios premiu literar

Romancierul irlandez Colm Tóibín a câștigat premiul Rathbones Folio, în valoare de 36.000 de euro pentru The Magician, biografia fictivă a scriitorului Thomas Mann. Romanul este o relatare intimă a vieții câștigătorului Nobel, cunoscut pentru Moarte la Veneția și Muntele Vrăjit, scrie The Guardian.

La fel ca romanul din 2004 despre Henry James, Maestrul, noul roman premiat al lui Tóibín este un melanj de ficțiune și documentare. Lucy Hughes-Hallett, cronicar The Guardian, l-a numit

“o carte enorm de ambițioasă, una în care intimitatea și relevanța sunt extraordinar de echilibrate”.

Colm Tóibín s-a documentat pentru The Magician timp de 15 ani și a existat o perioadă în care, fiind bolnav de cancer, nu a avut nicio garanție că va putea termina cartea care imaginează mintea și viața lăuntrică a scriitorului Thomas Mann.

Jurații din acest an ai Rathbones Folio Prize, Tessa Hadley, William Atkins și Rachel Long au descris cartea:

„Un roman încăpător, generos și ambițios, care cuprinde o mare amploare a istoriei secolului XX, înrădăcinat în detaliile intime ale vieții private a unui om.”

Long a spus că, după 80 de cărți citite în timpul procesului de jurizare, romanul lui Tóibín a făcut-o „să se reîndrăgostească de citit”.

perfect-tour.ro

Premiul Rathbones Folio a fost înființat după ce juriul premiului Man Booker a atras controverse pentru lăudarea cărților „ușor de citit” care „te prind”. Noul premiu are ca scop să aducă bijuterii literare unui public cât mai larg. Spre deosebire de Booker, acesta ia în considerare non-ficțiunea și poezia, iar cărțile sunt selectate de o comisie academică de experți.

Câștigătorii anteriori sunt George Saunders pentru povestirile scurte din Zece decembrie și Raymond Antrobus pentru debut în poezie The Perseverance, iar anul trecut Carmen Maria Machado pentru memoriile sale LGBTQ In the Dream House.

Anul trecut, scriitorul Colm Tóibín a primit cea mai cunoscută disticție acordată în Irlanda, pentru întrega carieră literară – premiul David Cohen.

Până acum, dintre cărțile autorului irlandez, în România s-a tradus romanul Testamentul Mariei, care explorează povestea Mariei Magdalena, mama lui Isus Cristos, din perspectiva feminină. O povestire a lui Tóibín este inclusă în antologia Proiectul Decameronul, 29 de povestiri din pandemie (un fragment aici), recent publicată în colecția Anansi World Fiction. The Magician este disponibil în limba engleză.

libris.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: