Într-un interviu acordat recent publicației The Guardian, scriitorul Neil Gaiman recomandă câteva dintre lecturile care au rămas cu el de-a lungul vremii, l-au impresionat și i-au influențat cariera de povestitor.
7 recomandări de carte de la Neil Gaiman
Prima carte citită
Locuiam lângă Portsmouth, iar dacă eram foarte cuminte, mama comanda o carte la librăria locală și o lună mai târziu mergeam să o luăm.

Fluierul din Hamelin
În 1284, oraşul german Hamelin a fost infestat cu şobolani. Un flautist îmbrăcat ca un claun a apărut în oraş, spunând că poate rezolva problema şobolanilor. A început să cânte şi să atragă animalele în râul Weser, care traversa târgul. Când localnicii au refuzat să-l plătească, flautistul a cântat din nou şi a ademenit cu muzica lui 130 de fete şi băieţi, care l-au urmat afară din oraş. Copiii au dispărut într-o peşteră şi nu au mai fost văzuţi niciodată.
Cartea preferată în copilărie – Cronicile din Narnia
Două dintre cele mai iubite povești ale literaturii pentru copii moderne – aflate și în topul celor mai bine vândute cărți ale secolului, sunt printre cărțile pe care le-a ales și Neil Gaiman.

Dacă m-ați fi întrebat la șapte sau opt ani, ar fi fost Cronicile din Narnia, pe care le puteam reciti la nesfârșit – îmi doream să trăiesc în ele. Dar dacă m-ați fi întrebat la nouă sau zece ani, ar fi fost Stăpânul inelelor. Eram convins că nu era doar cea mai bună carte scrisă vreodată, ci și cea mai bună carte pe care cineva o va scrie vreodată. Trebuia doar să aflu cum se termină, deoarece școala mea avea doar primele două cărți. Când am câștigat premiul la limba engleză al școlii, am cerut ca premiu cartea „Întoarcerea regelui”.
Cartea care m-a schimbat în adolescență – Lord of Light și Creatures of Light and Darkness de Roger Zelazny
Roger Joseph Zelazny (1937-1995) a fost unul dintre cei mai buni scriitori de SF – fantasy ai generației care a urmat Epocii de Aur (Asimov, Clarke, Heinlein). A devenit cunoscut pentru mutația de la romane SF axate pe lumea exterioară a științelor exacte la explorarea de lumi interioare prin intermediul unor discipline ca psihologia, sociologia și lingvistica.

Dintre volumele polonezului Zelazny, în limba română sunt disponibile acum Cronicile din Amber, care urmăresc aventurile lui Corwin și viața sa după ce s-a reîntâlnit cu familia sa, după o absență de mai multe secole.
Se spune că cei mai înverșunați dușmani îți sunt chiar vechii prieteni, dar Corwin duce războiul pe un front mult mai personal. Frații și surorile sale, sânge din sângele lui, sunt inamicii de moarte ai moștenitorului din Amber. Însă oare numai el e îndreptățit la tron? Tărâmul plin de magie al Amberului se pregătește pentru o bătălie de proporții, oferind forțelor întunecate prilejul de a pune stăpânire pe regat.
Scriitorul care mi-a schimbat mintea – Harlan Ellison
Abia la 22 de ani mi-am dat seama că puteam să nu mai visez să fiu scriitor, ci să fiu un scriitor. A fost vina lui Harlan Ellison, din introducerea sa la o povestire intitulată Count the Clock that Tells the Time. S-a conectat direct la tot ceea ce gândisem sau visasem vreodată despre a deveni scriitor și în acel moment am fost hotărât să devin scriitor. M-am gândit că mai bine să încerc și să eșuez decât să nu încerc și să las timpul să treacă.
Cartea care m-a făcut să vreau să fiu scriitor – C.S. Lewis, Cronicile din Narnia
C.S. Lewis și cronicile sale din Narnia m-au făcut să realizez că aceste povești pe care le iubeam erau scrise de o persoană. Lewis nu se prefăcea că este invizibil, ci era foarte fericit în text și făcea aceste minunate și prietenoase remarci către cititor.
Cartea la care m-am întors – Cartea Soarelui Nou, Gene Wolfe

Pământul a îmbătrânit și soarele e pe moarte. În marea Citadelă a Orașului Nepieritor, Severian, ucenic în Ghilda Torționarilor, își calcă jurământul. Exilat, Severian își începe odiseea fantastică prin lumea întunecată și plină de primejdii a unui viitor îndepărtat.
Gene Wolfe a fost un autor pe care l-am respectat, dar nu l-am iubit, iar când aveam 20 de ani m-am chinuit să citesc prima carte din seria The Book of the New Sun, The Shadow of the Torturer. Nu știu de ce am reluat-o, poate un an mai târziu, dar am avut surpriza să constat că acum era cea mai interesantă carte din lume.
Cartea pe care nu aș mai putea să o recitesc – Poveștile pentru copii de Enid Blyton.
Cartea pe care am descoperit-o mai târziu în viață – Casa umbrelor, Charles Dickens
Casa umbrelor a lui Charles Dickens, o carte la care am ajuns abia la când mă apropiam de 50 de ani.

E noapte la Lincoln’s Inn… tulbure și agitată vale a umbrelor legii, în care oaspeții nu găsesc decât prea puțină lumină… lumânările groase sunt stinse cu degetele prin birouri, iar funcționarii coboară tropăind scara șubredă de lemn și se împrăștie. Clopotul care bate ceasurile nouă și-a încetat dangătul lugubru, porțile sunt închise și portarul de noapte, un paznic solemn, cu o grozavă poftă de a dormi, stă de strajă în gheretă.
Cartea pe care o citesc acum – The Black Ridge: Amongst the Cuillin of Skye, de Simon Ingram

Blestemată cu vreme feroce și întâmpinată de roci care sfâșie pielea și încurcă busolele, traversarea muntelui Cuillin este cea mai dificilă expediție de alpinism din insulele britanice. Dar traversarea este doar o parte din atracție. Cioplit din măruntaiele unui vulcan străvechi, acest lanț muntos este ca o coroană pe o insulă plină de intrigi.
Lectura mea de confort – Cartea soarelui nou a lui Wolfe
O citesc în fiecare deceniu și găsesc mereu lucruri noi în ea.
Despre Neil Gaiman
Neil Richard Gaiman, născut în 10 noiembrie 1960 în Portchester, Regatul Unit, este un autor renumit de povestiri și romane SF și fantasy, romane ilustrate, benzi desenate, teatru radiofonic și film. Printre cele mai cunoscute scrieri ale sale sunt seria de benzi desenate The Sandman și romanele Pulbere de stele, Zei americani, Coraline (literatură pentru copii) și Cartea cimitirului. Scrierile lui Gaiman au câștigat numeroase premii, printre care Hugo, Nebula și Bram Stoker, trofeul Newbery în 2009 și premiul Carnegie în literatură în 2010. Este primul autor care a câștigat trofeele Newbery și Carnegie pentru aceeași carte. Entuziasmul fanilor săi a făcut să fie numit un „star rock” al lumii literare.