Matt Haig, autorul bestsellerului “Biblioteca de la miezul nopții”, a răspuns recent invitației publicației The Week de a recomanda câteva lecturi consolatoare pentru oamenii care se confruntă cu o perioadă grea și caută îndrumare. O mișcare fină de PR care i-a făcut pe cei care au preluat articolul să amintească și cea mai proaspătă carte a scriitorului “Cartea alinării” – jurnal către sine compus din note, liste, citate și povești inspiraționale.
Scriitorul a făcut cele șase recomandări (șapte, dacă îl numărăm și pe Stephen King), sunt convinsă, cu multă cumpătare. A ales astfel încât să-i mulțumească și pe pretențioși și pe copilăroși și pe hippies și pe wannabes și pe paseiști. Iată-le!
Scrisori către un tânăr poet, de Rainer Maria Rilke

Acesta este lectura consolatoare supremă, după părerea mea. Cartea este literalmente ce sugerează titlul: scrisorile unui poet matur către unul tânăr. Chestia grozavă cu sfaturile lui Rilke este că ele recunosc părțile întunecate și suferința din viață, dar reușesc, în ciuda sau poate chiar datorită acestei recunoașteri, să inspire. Și, evident nu sunt doar sfaturi despre poezie, ci despre viață, dragoste, sexualitate și lecția onestității față de sine.
Când totul se prăbușeste în jurul tău, de Pema Chödrön

Am citit această carte în perioada carantinei și a fost lectura perfectă pentru vremuri incerte. Deși autoarea este budistă, sfaturile și filozofia exprimate în aceste relativ puține pagini vorbesc tuturor. Este o carte grozavă despre acceptarea vieții în totalitatea ei și despre perceperea speranței și a suferinței ca părți ale aceluiași întreg. O lectură frumoasă.
Căsuța din strada Puh, de A.A. Milne

Am sentimentul că poveștile lui Winnie-the-Pooh vorbesc cu adevărat oamenilor care trec prin vremuri grele. În multe feluri, fiecare personaj reflectă o stare mentală diferită. De exemplu, Eeyore este deprimat, Tigger este hiperactiv, Purcelul este anxios și Pooh transmite speranța și optimismul atât de necesare în recuperare. Am citit această carte când sufeream de atacuri de panică și m-a ajutat să mă liniștesc.
Cum înveți să scrii ficțiune pas cu pas. Sugestii despre scris și viață, de Anne Lamott

În opinia mea, aceasta este cea mai bună carte despre scris scrisă vreodată – împreună cu Misterul Regelui, de Stephen King, dar, la fel ca Rilke, Lamott oferă mult mai mult decât sfaturi de scris. Oferă înțelepciune despre cum să îmbrățișezi viața și natura ei imperfectă.
Gânduri către sine însuși, de Marcus Aurelius

Probabil cartea supremă de întrajutorare a lumii. Marcus Aurelius a fost cel mai puternic om din lume când a scris aceste lucruri, cu două milenii în urmă. Cu un imperiu literalmente la dispoziția lui și totuși filosofia prezentată este cea a umilinței, care evită recompensele materiale în favoarea stoicismului tăcut care ajută la construirea rezilienței și la miracolul cerului nopții.
(Și mie mi-a plăcut tare mult – citește recenzia aici.)
Alt timp nu am, Seneca

Aceasta este o carte atât de citibilă pentru ceva care a fost scris de un filozof roman acum două mii de ani. Stilul narativ este aproape conversațional, dar înțelepciunea stoică este atemporală.
Citește recenzia noastră aici.
Alte recomandări de carte făcute de celebrități
TOP 10 Cărți recomandate de cel mai citit tocilar al planetei, Bill Gates
TOP 10 recomandări de carte de la excentricul planetei Elon Musk
RECOMANDĂRI 7 cărți propuse de celebrități. Ce citesc Tom Hanks, J.K.Rowling sau Lady Gaga
Un gând despre „RECOMANDARE 6 cărți alinătoare alese de Matt Haig, autor de bestselleruri”