George Orwell a devenit autorul cel mai recent afiliat platformei Substack, după Salman Rushdie și George Saunders, scrie The Guardian. Fundația Orwell a lansat Orwell Daily, proiect care va prezenta ca foileton online opera lui Orwell, prin platforma Substack.
Doza zilnică de Orwell
Orwell Daily a debutat în acest weekend cu volumul de memorii al scriitorului Fără un șfanț prin Paris și Londra. Publicată în 1933, aceasta a fost prima lucrare integrală a lui Orwell. Cartea începe la Paris, unde Orwell a lucrat ca spălător de vase la un hotel, apoi se mută la Londra, unde autorul comentează viața cotidiană, de la dietă la limbaj.
Abonații la foileton vor primi în jur de 1.000-1.500 de cuvinte, în fiecare zi. Extrasele sunt preluate din capitolele originale, iar capitolele mai lungi vor fi „întrerupte la momentul cel mai puțin intruziv”, a declarat Jeremy Wikeley, editor Orwell Daily.
Lecturile sunt descrise ca fiind „o lectură de pauză de cafea, de cinci până la zece minute”. Se estimează că vor fi necesare aproximativ 50 de zile pentru a parcurge prima carte, urmând ca a doua să fie anunțată chiar înainte de finalizarea volumului Fără un șfanț prin Paris și Londra.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Orwell Daily este gratuit (abonare), dar există și o opțiune cu plată care le va permite abonaților să se alăture unei comunități și să comenteze la fiecare postare.
Jean Seaton, director al Fundației Orwell, a declarat că dramatizările anterioare ale cărților Fără un șfanț prin Paris și Londra și O mie nouă sute optzeci și patru au arătat că „scrierile lui Orwell se împart adesea în fragmente perfecte”.
Despre viața și opera lui Orwell
În seria de articole dedicată marilor clasici, lansată anul acesta pe Răsfoiala, am scris și despre George Orwell, inclusiv despre cartea de non-ficțiune Fără un șfanț prin Paris și Londra, pe care editorii au refuzat inițial să o publice din cauza conținutului sensibil.