Numârul 13 a fost norocos pentru scriitoarea Brigitte Giraud, care a devenit zilele trecute a treisprezecea femeie distinsă cu prestigiosul Prix Goncourt pentru Vivre Vite. Volumul autobiografic este un omagiu adus soțului ei, decedat într-un accident rutier, în urmă cu mai bine de 20 de ani.
Despre Brigitte Giraud, laureata Goncourt 2022
Academia Goncourt a ales o autoare puțin cunoscută marelui public, care, de altfel, nu este obișnuită cu mari vânzări și o poveste sensibilă, autobiografică, foarte lăudată de critici.
Cei zece membri ai Academiei Goncourt au desemnat-o învingătoare pe Giraud, după cel de-al 14-lea tur de scrutin. Rezultatul a fost extrem de strâns – cinci voturi primite de laureata din 2022 contra cinci voturi pentru marele ei rival, Giuliano da Empoli -, însă votul preşedintelui Didier Decoin are valoare dublă şi a fost acordat scriitoarei.
Brigitte Giraud a încercat mai multe meserii, după ce și-a terminat studiile de limbi străine – engleză, germană și arabă. Ea a fost traducătoare și librar. Născută în Algeria, scriitoarea locuiește acum la Lyon, iar până anul acesta a scris zece cărți. În 2019, ea s-a aflat printre finaliștii premiului Médicis pentru volumul „Jour de courage”. În limba română i s-a tradus volumul Iubire la suprapreț, disponibil acum doar la anticariate.
Premiul Goncourt este însoțit de un cec simbolic de 10 euro, însă adevărata recompensă sunt încasările declanșate odată cu acest prestigios premiu. Lui Hervé Le Tellier i-au adus vânzări de peste 1 milion de exemplare pentru Anomalia și ecranizarea romanului.
În cursa finală a premiului Goncourt s-a aflat și volumul „Magul de la Kremlin„, de Giuliano Ampoli, recent recompensat cu Marele Premiu al Academiei Franceze. Publicat în aprilie, romanul povestește istoria Rusiei de după comunism, în particular destinul președintelui Vladimir Putin.