De miercuri, 7 decembrie și până duminică, 11 decembrie inclusiv, are loc la Romexpo (pavilionul B2) cel mai așteptat târg de carte al acestui sfârșit de an, Gaudeamus. Editurile românești vin cu sute de titluri nou lansate, iar vizitatorii târgului Gaudeamus se vor bucura de o serie de evenimente, întâlniri cu autorii și cu…Moș Crăciun. Nu vor lipsi, se-nțelege, promoțiile atractive la cărți. (Intrarea este liberă.)
Punctăm aici câteva dintre cele mai așteptate noutăți editoriale și bestselleruri. Pentru toți cititorii care nu pot ajunge la târg am căutat ofertele momentului în librăriile online.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Grupul editorial Trei

Grupul editorial Trei (Editura Trei, Editura Pandora M) își așteaptă vizitatorii la standul 18 și propune o ofertă cu 1.000 de titluri la 30% reducere, precum și o serie de cărți bune la 10 lei. Programul aici.
Printre cele mai interesante apariții:
Annie Ernaux, „Pasiune simplă. Confesiunea adolescentei” – volum ce reunește două dintre creațiile proaspetei laureate cu Nobel pentru Literatură 2022.
Johann Hari, „Hoții de atenție. De ce nu te poți concentra” – cartea jurnalistului și speaker-ului TED Johann Hari explorează supraexpunerea pe care o suferim la informație și tehnologie, dar și soluțiile pentru a putea rămâne concentrați și a ne păstra echilibrul.

Joël Dicker, „Cazul Alaska Sanders” – unul dintre cele mai captivante thriller-uri ale anului, o reîntâlnire cu detectivul Marcus Goldman care își ajută prietenul polițist să rezolve o crimă misterioasă, după mai bine de un deceniu.
Harriet Lerner, „Femei în terapie” – un volum revoluționar deopotrivă pentru specialiști și pentru publicul larg care rescrie adevăruri și demontează mituri despre personalitatea feminină din perspectiva teoriilor feministe și ale sistemelor de familie.
Editura Litera

Editura Litera anunță cinci zile pline de evenimente, lansări și reduceri în toate colecțiile. Programul de evenimente este aici. Ne-au atras atenția titlurile care sunt în topul vânzărilor din toată lumea:
Michelle Obama, „Lumina din noi. Cum să învingi în momentele dificile” – o combinație de povești pline de forță și de sfaturi de profunzime, care a transformat volumul fostei Prime Doamne a SUA în bestseller internațional.
Damon Galgut, „Promisiunea” – romanul premiat cu Booker Prize în 2021 și deja celebru la nivel internațional.
Abdulrazak Gurnah – Premiul Nobel pentru Literatură 2021, cu o suită de noi apariții apreciate de public (romanele „Paradis”, „Pe țărm”, „Vieți în derivă” și „Abandon”).
Editura Corint

Editura Corint vine la Gaudeamus cu o mulțime de titluri noi, promoții de până la 50% și întâlniri cu personalități publice invitate, printre care se numără: jurnaliștii Cătălin Striblea și Ion M. Ioniță, diplomatul și fostul ministru Cristian Diaconescu, soprana Felicia Filip, istoricul și fostul ministru Adrian Cioroianu, actorul Ion Haiduc, ș.a.
Dintre cărțile noi lansate de Corint, amintim:
Geneviève Pelletier, „Frica și anxietatea copilului” – un volum cu sfaturi și soluții practice pentru a ne ajuta copiii să depășească episoadele de anxietate și să se dezvolte echilibrat într-o lume plină de provocări.
Margarita Morris, „Portocale pentru Crăciun” – o ficțiune istorică impresionantă și o poveste cu familii, secrete și pericole teribile din Germania Războiului Rece.
Dolly Parton & James Patterson, „Fugi Rose, fugi!” – o colaborare senzațională între îndrăgita artistă Dolly Parton și celebrul autor James Patterson într-un thriller despre o cântăreață aspirantă care e nevoită să fugă pentru a-și salva viața, dar va face totul pentru a supraviețui.
Editura Polirom

Editura Polirom aduce la Gaudeamus o suită de titluri noi din colecțiile consacrate ale autorilor, reduceri promoționale și întâlniri cu scriitori cum sunt Varujan Vosganian, Cosmin Perța, George C. Dumitriu, Adriana Babeți, Gabriela Adameșteanu, Anca Vieru. Programul aici.
David Graeber, David Wengrow, “Zorii tuturor lucrurilor”, carte care dă peste cap tot ce știam despre originile şi evoluţia societăţilor umane, sintetizând descoperirile arheologice din ultimele decenii.
Philip Roth, “Patrimoniu, o poveste adevărată”, Philip Roth a scris cronica vieţii tatălui său, începându-și povestea cu momentul în care Herman, în vârstă de optzeci şi şase de ani – celebru pentru vigoare, farmec şi talentul de povestitor – află că are o tumoare pe creier.
Dan Coman, “Ce preferi?” Povestirile senzuale și nostalgice explorează viețile unor protagoniști care împart același destin – o relație de dependență cu un celălalt, prezent sau nu. Când lucrurile par în sfârșit să se fi așezat, apare un element neprevăzut care amplifică problema.
Editura Herald

Vom găsi Editura Herald la standul 21, cu peste 500 de titluri la promoție (reduceri de 15% – 35%) și o mulțime de cărți care au făcut vâlvă recent. Programul evenimentelor aici.
Gabor Mate, „Mitul normalității” – o nouă carte din seria de autor Gabor Mate, medicul și terapeutul vizionar care promovează reconectarea dintre minte și corp în abordarea stresului, bolilor și presiunii continue cu care se confruntă omul modern.
Tara Brach, „Compasiune necondiționată” – pentru cei interesați de meditație, un volum explicativ care propune o practică de meditație în patru pași meniți să ne aducă la plenitudinea potențialului nostru uman.
Lindsay C. Gibson, „Copiii adulți ai părinților imaturi emoțional” – o posibilă soluție la prăpastia dintre generații și la îmbunătățirea relațiilor dintre părinți și copiii lor ajunși la vârsta adultă.
Grupul editorial Nemira

Nemira își primește cititorii la Gaudeamus cu promisiunea multor pachete de cărți la reducere, idei de cadouri pentru Crăciun, surprize pentru cititori și titluri noi în mai multe colecții. Program lansări.
Iată câteva:
Matthew Dennison, „Regina” – portretul definitiv al celei mai influente femei și un model de caracter și eleganță din ultimul secol, Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
Florin Chirculescu, „Solomonarul” – un roman mult așteptat și o perspectivă din două timpuri diferite despre viața și moștenirea lui Mihai Eminescu.
Matt Haig, pachetul inspirațional cu cinci volume la promoție ale îndrăgitului autor, numai bune de citit sau dăruit de sărbători (pachetul cadou conține titlurile: „Câteva motive să iubești viața”, „Gânduri de pe o planetă nervoasă”, „Biblioteca de la miezul nopții”, „Cartea alinării”, „Umanii”)
Grupul editorial Humanitas

Humanitas anunță reducere de 10% la toate titlurile, 15% la cărțile pentru copii și alte reduceri speciale valabile la târg pentru 150 de titluri. Grupul va lansa 32 de titluri noi în cadrul celor cinci zile de Gaudeamus. Program aici.
Am citit și recomandăm trei titluri excepționale:
Mircea Cărtărescu, „Theodoros” – despre care credem că e opera magna a celebrului autor român, un basm de anvergură și forță epică nemaiîntâlnite până acum în literatura română.
Alexandra Furnea, „Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars” – probabil cel mai impresionant volum autobiografic al anului, mărturia emblematică a uneia dintre supraviețuitoarele tragediei din Colectiv
Anthony Doerr, „Cetatea cucului din nori” – cinci eroi de care vă veți îndrăgosti și o poveste de o frumusețe magică întinsă de-a lungul a opt secole de istorie.