PACTUL PENTRU LECTURĂ Asociația editorilor lansează “ofensiva editorială împotriva analfabetismului funcțional”

Asociația Editorilor din România (AER) a anunțat astăzi un calendar de evenimente pentru 2023, prin care se urmărește schimbarea situației dramatice în care se află cultura scrisă din România. Pe 15 februarie 2023, de ziua lecturii, se va lansa PACTUL PENTRU LECTURĂ.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

nemira.ro

Apel pentru resuscitarea lecturii

Conform statisticilor, România este pe ultimul loc între țările europene, la consumul de carte. Cu o cifră de afaceri a editurilor de 60 de milioane de euro, România este depășită de toate țările din UE și se află la o distanță uriașă de Germania, țara fruntașă, care acumulează vânzări de carte de circa 9 miliarde de euro pe an.

Prin intermediul acestei noi inițiative, organizația profesioniștilor din industria cărții reia avertismentele transmise și în anii precedenți referitor la lipsa unei strategii pentru promovarea și stimularea lecturii.

Toți cei interesați de remedierea acestei probleme care afectează educația noilor generații și șansa acestora la un viitor mai bun sunt invitați să adere la Pactul pentru lectură. Programul va include dezbateri, dialoguri, conferințe de presă și are deja un calendar. Acesta include evenimente expoziționale de anvergură dedicate cărții, în mai multe orașe din țară, și în Chișinău, capitala Republicii Moldova.

noriel.ro

Dezbatere de Ziua Lecturii

Primul eveniment, cel care va marca și lansarea oficială a pactului, va avea loc la Librăria Humanitas Lipscani 42 la data declarată prin lege Ziua Lecturii, 15 februarie. La discuție vor fi invitați să participe politicieni, factori de decizie din ministerele de resort, profesori, specialiști în educație, jurnaliști, reprezentanți ai elevilor și părinților.

Următorul dialog va fi pe 27 martie și va aborda literatura română de o parte și de alta a Prutului, în contextul Zilei Unirii Basarabiei cu România (27 martie) și al eforturilor editorilor din România și Republica Moldova de a forma o piață comună a cărții. A treia întâlnire va sărbători, la 23 aprilie, Ziua Cărții și Drepturilor de Autor, aducând pe agenda zilei în fața publicului problemele specifice ale industriei editoriale – pirateria, concurența neloială și plagiatul, îngrijorătoare în ultimii ani.

Calendarul integral al evenimentelor aici.

Asociația Editorilor din România, fondată în 1991, este cea mai longevivă asociație din mediul editorial și reunește edituri importante din România. AER este organizatorul Salonului de Carte Bookfest, care se organizează în România (Brașov, București, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara) și în Republica Moldova (Chișinău).

answear.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: