Yad Vashem, Memorialul și Muzeul Holocaustului, a adunat în ultimele șapte decenii numele și datele a 4.8 milioane dintre cele 6 milioane de victime ale Holocaustului. Uriașa bază de date a devenit acum o carte, un exponat impresionant înalt de doi metri și lung de opt metri, amplasat în sediul ONU. Numele, data și locul nașterii și al morții fiecărei victime sunt înscrise în filele cărții, care cuprinde și o serie de file albe, pentru victimele rămase încă neidentificate.
Cartea numelor păstrează dincolo de timp amintirea celor pierduți
Oamenii au nevoie de ceva palpabil, pe care să-l atingă. Cred că ţine de tradiția umanității.
A declarat Dr. Alexander Avram, directorul muzeului Hall of Names din Ierusalim. Memorialul Yad Vashem a început să documenteze încă din anii 1950 numele și datele celor uciși de naziști. Anul trecut, instituția a reușit să recupereze, prin cercetarea a 14.000 de dosare, documente și mărturii, circa 40.000 de nume care au fost adăugate în Cartea Numelor. Cu toate acestea, specialiștii nu cred că vor reuși să recupereze identitățile tuturor victimelor. Lipsesc mai ales numele copiilor, care nu au fost înregistrate atunci când aceștia și-au pierdut viețile, în lagăre, pogromuri și asasinate.
Nu vom recupera toate numele, pentru că nu există acte. Naziștii nu au fost interesați să-și documenteze crimele. Dar fiecare nume pe care îl comemorăm e o mică victorie împotriva naziștilor. Sunt nume pe care le smulgem uitării.
Dr. Alexander Avram
Cartea aceasta dovedește că ei au trăit, că au fost ființe umane în carne și oase.
A declarat Bronia Brandman, supraviețuitoare a lagărului de exterminare de la Auschwitz, care a regăsit în paginile cărții numele membrilor familiei sale.
Cartea Numelor nu e doar un exponat simbolic, ci conține pagini reale din hârtie, care pot fi răsfoite aievea. Raze de lumină caldă luminează interiorul filelor pe care sunt înscrise numele. Cartea Numelor va fi prezentată publicului într-o ceremonie solemnă pe care Organizația Națiunilor Unite o desfășoară cu ocazia Zilei Internaționale a Comemorării Victimelor Holocaustului (27 ianuarie) și va rămâne în sediul ONU până la 17 februarie, după care va fi expusă în sediul Yad Vashem din Ierusalim.
Citește și:
Foto articol și material video: timesofisrael.com