ȘTIRI Orhan Pamuk vine în România. Va primi titlul Doctor Honoris Causa din partea Universității de Vest

Scriitorul turc Orhan Pamuk, câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură, este unul dintre invitații de marcă ai evenimentelor prilejuite de programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. El va sosi în România în luna aprilie, împreună cu alți doi laureați ai premiilor Nobel, cercetătorii Jean-Pierre Sauvage și Jean-Marie Lehn. În cadrul unor ceremonii specifice domeniului în care s-au consacrat, celor trei personalități li se va acorda titlul de Doctor Honoris Causa UVT,

Ca spaţiu academic de înaltă performanţă, Universitatea de Vest din Timişoara îşi asumă un rol major în comunitatea timişoreană, pentru anul Capitalei Europene a Culturii, în 2023. Invitarea la UVT a celor trei laureaţi ai premiilor Nobel, în acest an, face parte dintr-o agendă mai largă, pe care UVT o oferă iubitorilor de cultură din plan local, naţional şi european. Agenda UVT din 2023 cuprinde zeci de evenimente, dezbateri, conferinţe, workshop-uri şi producţii valoroase,

a declarat rectorul UVT, Marilen Pirtea.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

libris.ro

Întâlniri cu publicul pasionat de litere și științe

La începutul primăverii, în aprilie, Orhan Pamuk va fi invitat la o întâlnire specială cu cititorii din vest, o premieră absolută pentru cultura locală. Pamuk este printre cei mai renumiţi scriitori de literatură turcă și universală, romanele sale fiind traduse în peste 40 de limbi şi publicate în peste 100 de ţări. În scrierile sale, scriitorul turc evocă adesea relațiile și conflictele culturale, dar și mentalitatea țării în care s-a născut, impregnată de o anume melancolie pe care o numește hüzün, un corespondent al dorului.

Orhan Pamuk și-a căpătat notorietatea internațională datorită romanelor și nuvelelor sale Casa tăcută, Mă numesc roșu, Zăpada, Muzeul inocenței și O ciudățenie a minții mele. Cu Muzeul inocenței, scriitorul a dus creativitatea dincolo de paginile cărții și a creat, într-o casă din Istanbul, special cumpărată cu acest scop, un veritabil Muzeu al Inocenței, ale cărui exponate sunt obiecte similare celor descrise în romanul de dragoste care a cucerit milioane de cititori ai lumii.

Orhan Pamuk la Muzeul Inocenței, Istanbul

Muzeul Inocenței spune povestea de dragoste interzisă a doi tineri care nu-și vor împlini niciodată visul de a trăi împreună – Kemal și Fusun. Îi despart clasele sociale și angajamentele în curs. Tot ce pot face este să-și exprime și îndure, de la distanță, dragostea platonică. Kemal îi face vizite lui Fusun de sărbători și se comportă aproape exemplar, ca o rudă politicioasă. Pe furiș, pentru a-și alina dorul de ea, se înconjoară de lucruri care i-au aparținut. Astfel, apare în jurul lui, un adevărat muzeu închinat femeii iubite, pe care bărbatul îl populează, an după an, cu obiecte furate de la Fusun – cosmetice și bijuterii ale fetei, fotografii și mici statuete, pahare sau șervete de masă subtilizate în timpul vizitelor aparent inocente.


epantofi.ro

Cărțile lui Orhan Pamuk s-au vândut în peste 13 milioane de exemplare. Actualmente, scriitorul turc este profesor în domeniul științe umaniste la Universitatea Columbia, unde predă literatură comparată și scriere. Din 2018, este membru al Societății Americane de Filosofie.

Orhan Pamuk a fost pentru prima dată în România în 2008, când a primit distincția de Doctor Honoris Causa din partea Universității București și premiul Ovidiu, în cadrul festivalului Zile și Nopți. După o scurtă plimbare prin capitală, scriitorul urma să declare

„Seamănă cu Istanbulul, îmi place aici.”

Tot în primăvara acestui an, timișorenii de vor bucura de vizita cercetătorului Jean-Marie Lehn, laureat Nobel pentru Chimie în 1987, și membru de onoare al Academiei Române. El va participa la o conferință cu specialiști și pasionați de știință, la Universitatea de Vest Timișoara. Academicianul a primit înalta distincție a Academiei Suedeze pentru munca depusă în sinteza criptanzilor, moleculele înrudite care fac posibilă crearea de compuşi chimici, în reacţii cu impact semnificativ în procesele biologice.

Jean-Pierre Sauvage, de asemenea laureat Nobel pentru Chimie (2016), va fi invitatul academicienilor UVT la o dezbatere ştiinţifică. Personalitate de marcă în cercetare, Jean-Pierre Sauvage a primit Nobelul pentru Chimie datorită contribuţiilor aduse, alături de alţi doi cercetători, în studierea “mașinilor moleculare”.

perfect-tour.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: