NOUTATE Două romane feministe, de Pat Barker și Natalie Haynes, au apărut în colecția Anansi. World Fiction

Două romane istorice apreciate de cititori, care rememorează și reinventează în ficțiune Războiul Troian, din perspectivă feminină, au apărut recent în limba română în colecția Anansi. World Fiction și se găsesc la librăriile fizice și online.

libris.ro

Femeile din Troia, Pat Barker

Femeile din Troia este romanul cel mai recent al prozatoarei britanice Pat Barker, „una dintre cele mai profunde și fascinante scriitoare contemporane”, scrie The Washington Post. Câștigător al premiului The Independent Bookshop 2019 și cu multiple nominalizări pentru prestigioasele Women’s Prize for Fiction, The Gordon Burn Prize și Costa Book Awards, volumul tradus de de Genoveva Cerchez urmărește destinul unei femei uimitoare, reînviind una dintre cele mai glorioase povești ale lumii antice.

Troia a căzut, iar aheii abia așteaptă să se întoarcă la casele lor cu prada războiului care părea de nesfârșit. Ca să poată pleca înapoi, pe mare, ei așteaptă un vânt prielnic, însă zeii, jigniți de îndrăzneala războinicilor, se împotrivesc. Trupul lui Priam se stinge culcat la pământ, iar războinicii sunt și ei părăsiți în tabăra adăpostită în umbrele unui oraș în ruină. Dușmănii vechi ies la suprafață, iar gândurile malițioase dintre femei și bărbați n-au astâmpăr. Regina Briseis, demult sclava lui Ahile, observă de la distanță frământarea celor refuzați de vânturile mării și se aliază cu Hecuba, văduva regelui Priam, încercând să se răzbune pe învingători.


„Scrisul lui Pat Barker este viu, minuțios, profund. Romanul reușește să ne facă să pricepem că simțămintele personajelor lui – jalea femeilor din Troia – nu erau diferite de ale noastre, în lumea contemporană”

(Chicago Review of Books)

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

answear.ro

Despre Pat Barker

Pat Barker (n. 1943) este autoarea a cinsprezece romane, începând cu capodopera din 1982, Union Street. Cartea face parte din trilogia despre Primul Război Mondial (Trilogia regenerării) și este considerată una dintre cele mai importante opere pe temă istorică din literatura britanică. Romanul a fost recompensat cu Booker Prize. În anul 2000, scriitoarea a primit distincția de Commander of the Order of British Empire. Trăiește în Anglia, la Durham. În limba română au mai apărut Dincolo de limită (Editura Trei, 2005), Trilogia regenerării (Editura Trei, 2009) și Tăcerea femeilor (Pandora M, 2019).

O mie de corăbii, Natalie Haynes

Cel de-al doilea roman care prezintă perspectiva  „femeilor până acum tăcute din Războiul Troian” (Madeline Miller) este unul dintre bestsellerurile cunoscutei scriitoare britanice Natalie Haynes.

O mie de corăbii, tradus în limba română de Ioana Filat, este mai mult decât clasicul roman de război. Această istorie a Troiei este țesută prin poveștile femeilor care iau parte la confruntarea de legendă. Narat de vocile muritoarelor și de ale zeițelor din panteonul grecesc, romanul a fost inspirat de Iliada.

perfect-tour.ro

„Un roman fascinant, o poveste despre pasiuni, trădare și putere pe care Homer însuși și-ar fi dorit s-o scrie”,  

Globe and Mail

 „Aparte, de un feminism curajos, această interpretare subversivă a clasicilor este o profundă încântare”

The Guardian

Creusa se trezește în puterea nopții, în Troia mistuită de flăcări. După decenii de luptă în care aheii și troienii aproape că au uitat ce i-a trimis la război, primii au ieșit victorioși, iar cei din urmă privesc cum arde cetatea și, în numai câteva ceasuri, se preface în cenușă. Teribilele urmări ale bătăliilor se întind de la Olimp la Muntele Ida, din Troia la insulele grecești de departe și îi cutremură pe oameni și zei deopotrivă.  

Despre Natalie Haynes


Natalie Haynes este printe cele mai populare scriitoare britanice, dar și comediană multiplu premiată, jurnalistă și broadcaster. A publicat trei romane: The Amber Fury (2014), The Children of Jocasta (2017) și A Thousand Ships (O mie de corăbii, 2019), nominalizat la Women’s Prize for Fiction în 2020. A scris două volume de nonficțiune, The Ancient Guide to Modern Life (2010) și Pandora’s Jar (2020). Este autoarea unei serii de emisiuni radio, Natalie Haynes Stands Up for the Classics, și publică frecvent cronici în The Independent și The Guardian.

melkior.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: