ȘTIRI „România se povestește” la Festival du Livre Paris cu Ana Blandiana, Nichita Stănescu, Doina Ruști, Gabriela Adameșteanu și alți scriitori renumiți

Participarea României la ediţia din acest an a Festivalului Cărții / Festival du Livre de la Paris se petrece sub sloganul „Roumanie – un pays qui se raconte/ România – o ţară care se povesteşte„. În cele trei zile dedicate cărții, 21 – 23 aprilie 2023, la Grand Palais Éphémère, standul B33, vor avea loc 20 de evenimente de promovare a volumelor româneşti nou traduse în limba franceză – romane, cărţi de poezie, cărți de nonficţiune şi de bandă desenată.

Cărțile vor fi puse la dispoziţia vizitatorilor, o ofertă bogată de volume româneşti traduse în limba franceză, graţie parteneriatului cu Paris Livres Événements.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Programul standului României (B33) la Festival du Livre Paris, 21 – 23 aprilie 2023

Vineri, 21 aprilie, ora 12.30

Evenimentul dedicat cărţilor de bandă desenată îi va avea ca invitați pe artiştii Daniel Horia (autorul romanului grafic „Epoca mea de aur„, tradus recent în limba franceză la Editura Paquet), Arnaud Nebbache (autorul benzii desenate „Brancusi contre États-Unis„, Editura Dargaud, 2023), Patrice Reytier (autorul benzii desenate „Cioran. Un home heureux„, Editura Rivages, 2023). Moderator va fi ilustratorul de origine română Mircea Arapu, „părintele” lui PIF în versiunea ultimelor decenii (ultimul volum publicat: „HapPif Birthday Strips”, Editura Vaillant, 2023).

De la ora 15.00, va avea loc o dezbatere pe tema noilor apariţii editoriale din sfera prozei româneşti, pornind de la catalogul pregătit de ICR/CENNAC pentru Festival du Livre de Paris, ediţia 2023. La eveniment vor lua parte: Liviu Jicman, preşedinte ICR, Oana Doboşi, manager cultural şi Jean Poncet, scriitor şi traducător. Discuţia va fi moderată de Adina Diniţoiu, critic literar şi jurnalistă culturală.

Catalogul „15 nouvelles raisons d’aimer la littérature roumaine / 15 motive noi pentru a iubi literatura română” cuprinde prezentări și fragmente traduse în limba franceză din 15 cărți de proză apărute recent în limba română, într-o selecţie realizată de criticul literar Luminiţa Corneanu, în traducerea lui Laure Hinkel.

De la ora 17.00, standul României va găzdui lansarea catalogului „Victor Brauner. Invenţii şi magie„, prezentat de Camille Morando de la Centre Pompidou şi Bernard Blistène, celebru curator internaţional, fost director al Centrului Pompidou din Paris. Discuţia va fi moderată de Oana Doboşi.

noriel.ro

Sâmbătă, 22 aprilie

De la ora 11.30, vor fi prezentate romanele „Iar dimineaţa vor veni ruşii” de Iulian Ciocan (Editura Tropismes, 2022, traducere Florica Courriol) şi „Ioşca” de Cristian Fulaş (Editura La Peuplade, Canada, 2022, traducere de Florica Courriol şi Jean-Louis Courriol). Autorii şi traducătorii vor lua parte la o discuţie moderată de Aurélie Julia, directoarea publicaţiei La Revue des Deux Mondes, şi Florica Courriol.

De la ora 16.00, sportul se confruntă cu poliţia politică – „Nadia Comaneci, dans l’œil de la police secrète” / Nadia și securitatea de Stejărel Olaru (Editura Robert Laffont, 2022). Autorul va purta un dialog cu Sylvain Audet-Gainar, traducătorul volumului.

De la ora 18.30, va fi prezentată traducerea recentă în franceză a romanlui „Zogru” de Doina Ruşti (Editura duTyphon, 2022). Autoarea va participa la eveniment alături de traducătoarea Florica Courriol şi de Iulia Badea-Guéritée, moderatoarea întâlnirii.

epantofi.ro

Duminică, 23 aprilie 2023

De la ora 10.00, Mircea Arapu propune un atelier de desene şi de ilustraţii pentru copii cu vârste începând de la 8 ani, pornind de la ediţia aniversară PIF – 75 de ani.

De la ora 12.00, o oră dedicată celor mai recente volume de poezie românească traduse în limba franceză, la care vor lua parte Linda Maria Baros, Jean Poncet şi Francois Mocaer. După un dialog moderat de Iulia Badea-Guéritée, va avea loc o lectură publică. Jean Poncet, poet, este traducătorul volumului „Clair de mort” de Ana Blandiana (Editura Unicité, 2022), iar Linda Maria Baros, traducătoarea volumului „Oul şi sfera/ L’œuf et la sphère” de Nichita Stănescu (şi directoare a Editurii La Traductière), iar Francois Mocaer este directorul Editurii Unicité.

De la ora 13.00, pe Scena Eiffel a festivalului, lui Dorottya Szavai (Ungaria) şi Stamatios Zochios (Grecia), pentru dezbaterea intitulată „Din trecut spre renaşterea culturală europeană” – eveniment cu invitaţi din oraşele capitale europene ale culturii: Timişoara, Veszprém, Elefsina. Întâlnirea va fi moderată de Florence Bouchy, jurnalistă Le Monde des Livres.

De la ora 15.00, prozatoarea Gabriela Adameşteanu va participa, la standul României, la un dialog cu Cristina Hermeziu, dedicat ediţiei franceze a romanului „Fontana di Trevi” (Editura Gallimard, traducere de Nicolas Cavailles).

Cercetătoarea Doina Lemny, reputată specialistă în opera lui Constantin Brâncuşi, îşi va prezenta, de la ora 17.00, la standul României, cele mai recente lucrări: „Brancusi, la chose vraie” şi „Brancusi et ses muses” (Editura Gourcouff-Gradenigo, 2023), în cadrul unui dialog cu cercetătoarea Mica Gherghescu.

După fiecare întâlnire, autorii prezenţi vor oferi sesiuni de autografe.

edenboutique.ro/

Despre evenimente

Participarea României este organizată de Institutul Cultural Român (ICR) prin Centrul Naţional al Cărţii (CENNAC) şi ICR Paris, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Ambasada României la Paris şi Ambasada Republicii Moldova la Paris.

Festival du Livre de Paris, continuator al Salon du Livre, un proiect iniţiat în 1981, este cea mai amplă manifestare de profil dedicată spaţiului editorial francofon. Festivalul se desfăşoară, începând din 2022, la Grand Palais Ephémère. Invitat de onoare al acestei ediţii este Italia. Grafica vizualurilor standului României este semnată de Dan Dulău.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: