ȘTIRI Scriitorul bulgar Gheorghi Gospodinov câștigă Booker Prize International cu romanul “Refugiul timpului”, despre Alzheimer

Cel mai apreciat autor bulgar al momentului, Gheorghi Gospodinov, a câștigat aseară premiul Booker Prize International cu romanul său “Refugiul timpului” / “Time Shelter”.

Cartea lui Gospodinov a fost recent publicată în colecția Anansi. World Fiction, fiind una dintre noutățile anunțate de editura Pandora M pentru târgul de carte Bookfest care începe azi, 24 mai 2023, la București.

“E doar impresia mea sau povestea însăși e scrisă ca și cum i s-ar destrăma memoria pe măsura ce se povestește?”

Este una dintre remarcile făcute de traducătoarea Angela Rodel, despre volumul care are ca temă încercarea unor bolnavi de Alzheimer de a-și recupera tinerețea și cele mai frumoase clipe trăite.

libris.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

O carte despre o nostalgie și căutarea unei vieți dincolo de suferință

Gaustin, bizarul personaj din Refugiul timpului, deschide prima „clinică a trecutului”, un loc unde bolnavii de Alzheimer pot veni să-și aline dorul. Saloanele clinicii reproduc detalii din trecutul pacienților și le îngăduie acestora să retrăiască scenele favorite din tinerețe, să recupereze sentimente pierdute ce se datorează unor clipe care le-au schimbat viața.

Asistentul lui Gaustin, cel care-i spune neobișnuita poveste, este și cel responsabil de recuzita refugiului: obiecte vechi, mobilă la modă pe vremuri, nasturi din 1940 sau parfumuri acum uitate. Treptat, faima acestui adăpost al amintirilor crește și “leacul nostalgiei” începe să fie căutat și de cei sănătoși care încearcă să fugă de prezent și să se retragă în propria istorie. Ba chiar popoare întregi caută iluzia vremurilor mai bune, îngropate în memorie.

„Gheorghi Gospodinov este un scriitor unic… Nimeni altul nu poate armoniza în același text o idee stranie, o fantezie minunată și o scriitură fără cusur.”

Olga Tokarczuk

epantofi.ro

„O terapie fără precedent care testează puterea de vindecare a nostalgiei, un roman provocator care-și merită locul alături de literatura lui Kafka.”

Publishers Weekly

„O carte în care timpul dispare și reapare în forme neașteptate. O satiră, dar și un roman înțelept și delicat.”

The New Yorker

„Romanul meditativ al lui Gospodinov nu este atât o operă literară realistă, cât o alegorie pe marginea pericolelor explorării trecutului.”

Kirkus Reviews

Gheorghi Gospodinov (n. 1968) este cel mai tradus și apreciat scriitor bulgar al momentului. Romanul său de debut, Un roman natural, a fost tradus în peste 20 de limbi. A publicat poezie, proză, eseuri, piese de teatru și a realizat scenarii de film. Scrie în mod regulat articole pentru cotidianul bulgar Dnevnik și pentru Deutsche Welle. Din opera lui, în colecția Anansi au apărut Fizica tristeții (2021) și Un roman natural (2022). În prezent trăiește la Sofia.

Citește și

RECENZIE Fizica tristeții, Gheorghi Gospodinov


farmec.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: