Dacă te lupţi pentru independenţă, prosperitate, sănătate ori succes, dacă pur şi simplu crezi despre tine că meriţi o viaţă mai bună sau un pic de fericire, dar parcă nu mai ai putere să te ridici de jos şi să mai dai o dată piept cu viaţa, atunci textul ăsta e pentru tine.
Am pus laolaltă câteva dintre poveştile de viaţă ale unora dintre scriitorii pe care îi iubesc, ca să îţi arăt că succesul e imediat după colţ, poate chiar la intersecţia cu deznădejdea. Or fi ei mari creatori de ficţiune, dar autorii aceştia sunt și exemplul viu că universul conspiră (şi) în favoarea noastră.
”La fundul sacului a fost temelia pe care mi-am reconstruit viaţa”

J.K. Rowling (Harry Potter) a devenit prima scriitoare miliardară din lume după succesul nebun al seriei sale de cărţi, ecranizărilor şi marketingului construit în jurul personajelor din Harry Potter. Cine ar crede că autoarea era acum douăzeci de ani “pe cât de sărac e posibil să fie cineva în Marea Britanie din zilele noastre, aproape de a ajunge în stradă”. Fără un loc de muncă stabil, trăind din ajutor social, suferind de depresie, îşi purta bebeluşul prin cafenele şi scria la romanul pe care nicio editură nu-l dorea. De douăsprezece ori i-a fost refuzat Harry Potter şi piatra filosofală la publicare, iar când în sfârşit a primit primul contract de publicare, editorii de la Bloomsburry i-au spus să nu-şi facă mari speranţe. Ajunsese literalmente la fundul sacului, pentru ca apoi să construiască un imperiu… din imaginaţie.
“Încearcă să fii curcubeul din norul cuiva”

Maya Angelou, (I know Why the Caged Bird Sings), una dintre cele mai celebre poete americane din ultima sută de ani, a lăsat de multe ori să transpară în poemele ei viaţa aspră pe care a dus-o în copilărie şi în tinereţe. A fost abuzată, a trăit pe stradă şi a devenit mamă în adolescenţă. A fost nevoită să se prostitueze, pentru o scurtă perioadă, pentru a-şi putea hrăni fiul; apoi a cântat şi a dansat în baruri, până când şi-a dat seama că versurile cântecelor sale sunt poezii pe care oamenii le îndrăgesc şi că greutăţile vieţii i-au dat o voce cu care să vorbească pentru drepturile celor mulţi. A scris o serie de cărţi de memorii şi poezie care i-au adus faima în toată lumea.
“Talentul e mai ieftin ca sarea de bucătărie. Care-i diferenţa între talent şi succes? Munca asiduă.”

Stephen King era un profesor de engleză alcoolic și tabagist înrăit, care locuia într-un parc de rulote cu familia. Tocmai aduseseră pe lume un bebeluş. Ajuns în pragul disperării, a aruncat la gunoi prima parte a manuscrisului romanului Carrie şi doar gestul providenţial al soţiei sale Tabitha, care a recuperat foile şi l-a convins să scrie în continuare, ne-a oferit bogăţia de suspans şi imaginaţie specifice lui.
“Imaginaţia e muşchiul sufletului”

Vladimir Nabokov (Lolita) a fost refuzat de 26 de edituri înainte ca romanul, acum ajuns unul dintre clasicele secolului XX și ecranizat de două ori, să fie publicat. Unul dintre editorii răuvoitori a scris chiar: “Recomand ca manuscrisul să fie îngropat sub o piatră pentru o mie de ani”. Într-un final, Lolita a fost publicată în numeroase ediţii, chiar şi de cei care refuzaseră iniţial manuscrisul. S-au vândut peste 50 de milioane de exemplare în toată lumea.
“Mi-am început ziua cu nişte ceai cu nimic. Ceaiul cu nimic e foarte uşor de făcut: pui nişte apă fierbinte, apoi adaugi nimic”

Andy Weir (Marţianul) s-a apucat de scris prin 1999. A scris vreo două romane, dar nu a reuşit să le publice. Și-a luat chiar o pauză de la job vreo trei ani, dar fără vreun succes notabil. Apoi a început să scrie la Marţianul ca hobby, după muncă, şi a publicat cartea, capitol cu capitol pe un blog unde oamenii au început să-i dea feedback, să critice şi să sugereze modificări (cartea şi filmul – dacă nu le-aţi parcurs – sunt pline de detalii ştiinţifice foarte originale). În 2012 a publicat singur pe Amazon şi apoi l-a sunat cineva de la Random House. De la bestseller international la film de Hollywood a mers totul ca uns. Ca să vezi…
Biografiile scriitorilor sunt poate cea mai bună sursă de inspiraţie pentru cei care se confruntă cu provocări și neajunsuri zi cu zi şi, dacă veţi căuta cu atenţie, veţi găsi zeci de asemenea exemple. Oamenii aceştia au realizat totul din absolut nimic şi asta arată că răbdarea, perseverenţa, munca susţinută dau roade într-un final.
Mi-a plăcut sa citesc despre autori buni, pe care nu i-am citit, din păcate! Înțeleg ca ambiția, răbdarea și munca perseverenta reprezinta cheia succesului. (uneori, întâmplarea își are rostul ei)
ApreciazăApreciat de 1 persoană