Apelul către umanitate al scriitorului Khaled Hosseini: Nu întoarceți spatele refugiaţilor afgani!

Khaled Hosseini, autorul iubitelor bestselleruri “Vânătorii de zmeie” și “Splendida cetate a celor o mie de sori”, născut la Kabul, a lansat un apel la solidaritate cu poporul afgan într-un interviu acordat postului CNN.

Am o legătură emoțională foarte puternică cu țara, cu orașul, cu oamenii săi. Deși nu am trăit în Afganistan din 1976, acei ani de formare i-am petrecut acolo. Îmi rupe inima să văd steagul talibanilor fluturând peste acel oraș, a spus scriitorul.

Khaled Hosseini a fost ambasador onorific al UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați. Inspirat de călătoria făcută în Afganistan în această calitate, a înființat Fundația Khaled Hosseini, organizație non-profit care oferă asistență umanitară poporului afgan.

Khaled Hosseini și mesajul său către omenire, după retragerea trupelor americane din Afganistan

Khaled Hosseini și-a petrecut copilăria în Afganistan, iar în 1976 a plecat în Franța, unde tatăl său fusese trimis să lucreze ca diplomat. În anii’ 80 a emigrat în Statele Unite ale Americii, unde a urmat o carieră în medicină, la care a renunțat însă, pentru literatură.

Romanul său de debut “Vânătorii de zmeie”, a cărui acțiune se petrece parțial la Kabul și care urmărește destinele a doi prieteni din copilărie până la maturitate, a făcut înconjurul lumii, fiind tradus în peste 40 de limbi și ecranizat, câțiva ani mai târziu.

Întors în Afganistan pentru prima oară în 2003, anul apariției primei sale cărți, scriitorul a mărturisit că s-a simțit ca un turist, însă a remarcat că afganii aveau speranța că lucrurile se vor îndrepta.

Este un contrast frapant față de prezent. Pentru mine acestea sunt cele mai negre zile din ultimii douăzeci de ani și probabil cele mai negre zile de la războiul civil din 1992 – 1996”, a spus Hosseini.

Scriitorul consideră că Afganistanul se află în criză umanitară și cere organismelor internaționale să ofere ajutor refugiaților afgani, lansând totodată un apel către omenire:

“Aș face apel către toate țările să-și păstreze granițele deschise și să primească refugiații afgani care, de 40 de ani, fug de violență și persecuții. Nu este momentul să renunțăm la Afganistan. Nu este momentul să întorceți spatele afganilor și refugiaților afgani.
Statele Unite le datorează acest lucru afganilor – celor care au rămas în urmă, care s-au aliniat obiectivelor SUA, care au crezut în inițiativele SUA, care, cu riscul propriei vieți, au lucrat alături de noi și de alte trupe străine. Nu trebuie să întoarcem spatele acelor oameni
”.

2 gânduri despre „Apelul către umanitate al scriitorului Khaled Hosseini: Nu întoarceți spatele refugiaţilor afgani!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: