GALA TINERILOR SCRIITORI Raluca Boantă, Sașa Zare, Ruxandra Câmpeanu și Mihnea Bâlici sunt laureații premiilor

Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022 și-a desemnat laureații duminică, 15 ianuarie 2023, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” din București. Premiile au fost decernate autorilor Raluca Boantă, Sașa Zare, Ruxandra Câmpeanu și Mihnea Bâlici.

libris.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Câștigătorii Gala Tinerilor Scriitori 2022

Premiul “Tânărul poet al anului 2022” i-a revenit Ralucăi Boantă pentru volumul La marginea bună a corpului, Editura OMG;

“Iată o carte de poezie bine construită, fără cuvintele cheie ale feminismului și ale generației post-milenariste. Corpul devine pentru Raluca Boantă un pretext ori mai degrabă un declanșator pentru deformarea și reformarea unor imagini din memoria mereu versatilă ori rescrisă de o străină gură. ”

Dan Mircea Cipariu

Premiul “Tânărul prozator al anului 2022” a fost primit de Sașa Zare, pentru cartea Dezrădăcinare, Editura Fractalia.

Dezrădăcinare este un roman despre granițe multiple – sociale, identitare, interioare, politice. Un roman care se ramifică și crește în jurul temei centrale care este relația cu mama. Prin problematica sa queer, romanul premiat mi-a evocat volumul Orașul și stâlpul, de Gore Vidal. Dezrădăcinare e o reflecție asupra literaturii contemporane și a literaturii în genere.

Bianca Burța Cernat

Ambele autoare și cele două volumele ale lor au mai fost premiate anul trecut în cadrul Zilelor Sophia Nădejde.

farmec.ro

Premiul “Tânărul critic literar al anului 2022” a fost acordat Ruxandrei Câmpeanu, pentru volumul Dincolo de regulile jocului, Editura Corint.

“Cercetarea Ruxandrei Câmpeanu, la origine o teză de doctorat susținută sub îndrumarea profesorului Mircea Martin, e un studiu riguros, deopotrivă inovator și foarte bine documentat despre compromisul intelectual în istoria recentă, care adoptă un cadru sociologic, dar propune totodată exerciții de close reading, analize pe text care conduc la concluzii nuanțate, surprinzătoare.”

Andreea Răsuceanu

Premiul “Tânărul scriitor al anului 2022” a fost câștigat de Mihnea Bâlici, pentru cartea Cazzo, Editura OMG.

Mihnea Bâlici este autorul unuia dintre cele mai bune, cele mai remarcabile volume de debut ale anului acesta, care se numește Cazzo. Mai mult de atât, avem de-a face cu o voce care și în critica literară și în peisajul pur și simplu al câmpului literar tânăr de azi, a reușit să se configureze nu numai prin acuitate și probitate, dar și printr-o anumită colțoșenie. Îmi place să văd tineri critici care chiar se comportă ca niște tineri critici și care nu au în fața un pic mai vârstnicilor lor colegi acea smerenie, acea evlavie care se practică adeseori în literatura românească.”

Cosmin Ciotloș

Premiul Cartea de Poezie a anului 2022 i-a fost acordat volumului ”Tot mai multă splendoare” de Alina Purcaru, apărut la editura Cartier.

Juriul Galei a fost format din trei critici literari: Bianca Burța-Cernat, Andreea Răsuceanu și Cosmin Ciotloș. Artistul vizual Mihai Zgondoiu a realizat afișul și diplomele Galei Tinerilor Scriitori. Organizatorii Galei au fost Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române din București, Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” din București și asociația EURO CULTURART.

Documentare și fotografie principală articol via Agenția de Carte

cupio.ro/


Lasă un comentariu