LISTA DE LECTURĂ 7 thrillere inspirate de ticăloși, eroi și evenimente reale

Articolul recent despre ecranizarea romanului Cântec lin de Leila Slimani, cu Nicole Kidman în rol principal și producătoare executivă, mi-a adus aminte că aveam de ceva vreme restantă această listă de lectură pentru cititori pasionați de fiori. Războaie, dezastre, răpiri și crime – unii le-au trăit, alții au trăit ca să le povestească. Am ales șapte thrillere scrise la marginea unor povești și / sau persoane reale, unele bazate pe viețile scriitorilor, altele pe poveștile incredibile ale unor salvatori, răpitori și criminali faimoși.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

cartepedia.ro

Cântec lin, Leila Slimani

Romanul Leilei Slimani, inspirat de cazul dădacei ucigașe, petrecut în New York, este un thriller care urmărește relația de co-dependență dintre o familie și bona pe care acesta o angajează. Cântec lin a fost distins cu Premiul Goncourt.

În ciuda nemulțumirii soțului său, Myriam, mamă a doi copii destul de mici încât să aibă nevoie de ea, decide că vrea să se întoarcă la serviciu și la viața de dinainte de maternitate. Urmează obișnuitele căutări ale dădacei perfecte, iar în viața familiei apare, în scurtă vreme, tânăra Louise, pe care copiii o îndrăgesc imediat. Dincolo de portretul de familie și povestea plină de mister, scriitoarea prezintă o perspectivă amplă asupra epocii actuale, cu concepțiile sale despre dragoste și parenting, dinamica dominație – bani și prejudecățile despre clase sociale.

Miezul lucrurilor, Graham Greene

Cartea prezintă în detaliu criza morală care i-a schimbat viața polițistului Henry Scobie, un bărbat dedicat meseriei, care simte față de soția sa Louise o dragoste amestecată cu milă. După ce se îndrăgostește de văduva Helen, Scobie este prins între fidelitate și adulter – o alegere care duce direct la crimă. 

Deși nu (știm exact cât de mult) e bazată pe fapte din realitate, despre Greene se știe că a fost ofițer al serviciilor secrete britanice și s-a bazat pe experiența sa profesională din Freetown (Sierra Leone) pentru a-și construi personajul. Deși Freetown nu este menționat în roman, Greene a confirmat locația în memoriile sale.

Miezul lucrurilor a avut o popularitate uriașă în Marea Britanie, vânzându-se în peste 300.000 de exemplare în 1948, după lansare și primind James Tait Black Memorial Prize pentru ficțiune. În 2005, romanul a fost ales de revista Time printre cele mai bune o sută de romane în limba engleză din 1923 până în prezent.


bestvalue.eu

Camera, Emma Donoghue

Un alt thriller faimos, ecranizat în 2015 și premiat cu Oscar, Golden Globe și BAFTA (cea mai bună interpretare feminină, Brie Larson în rolul mamei), este inspirat parțial din cazul austriacului Josef Fritzl care și-a ținut prizonieră propria fiică în pivniță, timp de 24 de ani.

Pornind de la faptele reale, Camera spune povestea uimitoare a două personaje – mamă și fiu – ce supraviețuiesc unor condiții de viață de neimaginat. Pentru Jack, puștiul inocent de cinci ani, camera este lumea toată: în ea a venit pe lume, în ea a crescut și în ea își trăiește fiecare zi, cu mama lui. Cei doi sunt vizitați regulat de Nick, un bărbat bizar și amenințător. În timp ce pentru Jack cei câțiva metri pătrați și obiectele care o fac acasă sunt singura realitate, pentru mama lui camera este ceea ce este – o celulă de detenție. Cu un tact, o creativitate și o răbdare incredibile, femeia caută soluții inteligente pentru a se elibera din captivitate, iar singura șansă e chiar fiul ei.

Soția dispărută, Bella Ellis

Iată ce e adevărat din ce veți citi în cartea Bellei Ellis – surorile Bronte au fost într-adevăr fiicele unui pastor sărac și erau din cale afară de curioase, năstrușnice și inventive – dovadă romanele care le-au supraviețuit. Curiozitatea lor se orienta însă către scris și literatură – petreceau cea mai mare parte a timpului în casă, citind și inventând povești pe care le transformau în cărticele – manuscrise. Nu se știe să fi fost interesate să-și depășească într-atât condiția feminină, încât să facă investigații polițienești. Meritul Soției dispărute e tocmai faptul că le dăruiește destine mai fericite în ficțiune. În realitate, toate au sfârșit tragic, Emily și Anne, de tuberculoză, înainte să împlinească treizeci de ani, iar Charlotte în timp ce era însărcinată, la 39 de ani.

În anul 1845, într-un sătuc din Yorkshire, o tânără soție și mamă dispare fără urmă din casa ei, lăsând în urmă doi copii. La doar câțiva kilometri distanță, fiicele unui preot modest, surorile Brontë află despre crimă. Charlotte, Emily și Anne sunt intrigate de dispariția misterioasă și își dau seama rapid că au abilitățile necesare pentru a fi niște „doamne – detectivi“ excelente. Nimic nu le va opri să descopere ce s-a întâmplat cu femeia dispărută.


epantofi.ro

Fetele, Emma Cline

Fetele este romanul de debut din 2016 al autoarei americane Emma Cline și este inspirat vag de celebrul caz Manson și de uciderea actriței Sharon Tate. Cartea a primit premiul Shirley Jackson.

Cea mai mare parte a acțiunii din roman se petrece în 1969 și o are ca protagonistă pe Evie Boyd, în vârstă de 14 ani. Fata se simte izolată și neglijată și, aflată în căutarea unui cămin primitor și a dragostei, ajunge să petreacă mare parte din vară cu un grup de adolescente la o fermă, unde i se dedică trup și suflet muzicianului aspirant Russell Hadrick.

Eliberare, Imogen Keely

Imogen Kealey nu există, e un pseudonim format din numele Darby Kealey (scriitor și scenarist, cunoscut pentru serialul Patriot) și Imogen Robertson (scriitoare multi-premiată de ficțiune istorică). Ficțiunea istorică, în care se încadrează și Eliberare, reflectă personaje și evenimente istorice puse în narațiuni care “brodează” pe marginea adevărului istoric. Povestea, bazată pe istoria reală a spioanei Nancy Wake, va fi adaptată la Hollywood de Anne Hathaway.

În 1937, Nancy îl cunoaște pe industriașul francez Henri Fiocca, la Marsilia, și se căsătoresc. O poveste de dragoste ca în basme și două suflete pereche care au pus totul la bătaie atunci când Istoria și-a lăsat norii negri peste Europa. Nemții au atacat Franța în primăvara lui 1940 și, până la înfrângere, Nancy a lucrat șoferiță pe ambulanță. După ocuparea țării, Nancy și Henri și-au folosit resursele financiare să creeze o rețea secretă care oferea luptătorilor din rezistență adăpost și cale de scăpare spre Marea Britanie.

Femei pe rug, Kiran Millwood Hargrave

În iarna anului 1617, o furtună devastatoare se iscă pe mare în prejma îndepărtatei insule norvegiene Vardø. Maren, proaspăt logodită, așteaptă neputincioasă, alături de femeile îngrijoarate, ca logodnicul ei și ceilalți de pe insulă, plecați la pescuit, să se întoarcă la ele. Niciunul dintre ei nu va supraviețui dezastrului. Vardø devine astfel o așezare a femeilor, nevoite acum să trăiască singure.

Inspirată din evenimente reale – furtuna din Vardø care s-a petrecut la proporțiile descrise de roman și procesul vrăjitoarelor din 1620, Femei pe rug este o poveste feministă despre rău și bine, obsesie și dragoste, în zorii civilizației.

apiland.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: