NOUTATE Romanul “Anii”, cea mai recentă traducere în română din opera laureatei Nobel Annie Ernaux, a apărut în librării

Una dintre cele mai așteptate traduceri ale acestui an, ediția în limba română a romanului Anii, de Annie Ernaux, a apărut recent în colecția Anansi. World Fiction a Editurii Pandora M. Acesta este al doilea volum tradus în România din opera scriitoarei franceze, la mai puțin de jumătate de an de la momentul care i-a asigurat consacrarea în literatura lumii, câștigarea premiului Nobel pentru Literatură.

Volumul anterior semnat de Annie Ernaux, Pasiune simplă, publicat împreună cu romanul Confesiunea adolescentei a fost unul dintre bestsellerele sfârșitului de an 2022 și s-a vândut în peste 10.000 de exemplare în câteva luni de la publicare, performanță remarcabilă pentru piața de carte românească.

libris.ro

Despre romanul Anii, de Annie Ernaux

„Una dintre foarte puținele cărți cu adevărat mari din literatura contemporană”

Emmanuel Carrère

Despre volumul său AniiAnnie Ernaux spune că este cartea cu care cititorii pot începe să-i exploreze literatura. Apărut la zeci de ani după ce Ernaux devenise o scriitoare îndrăgită deopotrivă de critici și cititori, Anii a reprezentat o piatră de hotar a literaturii sale. Este un volum de memorii împărtășite ale unei generații, care aduce laolaltă poveștile unor oameni care își dezvăluie amintirile. Anii reprezintă o rememorare a vieții autoarei, cu ajutorul senzațiilor, albumelor cu fotografii, lecturilor, muzicii și știrilor din mass-media, presărată cu notele de jurnal scrise de-a lungul anilor.

Mădălina Ghiu, traducătoarea care semnează ediția în limba română a cărții, a sumarizat volumul astfel

Acest «roman total», născut la maturitate din surse compozite: însemnări de jurnal, studii sociologice, surse mass-media, oferă o felie generoasă de istorie – de la cel de-al Doilea Război Mondial, până în pragul secolului XXI, un «hronic și cântec al vârstelor» a milioane de oameni, care se înalță din ruinele războiului, trec prin Les Trente Glorieuses, anii de glorie – 1945-1975, prin cei ai Războiului Rece, asistă la Căderea Zidului Berlinului, la fărâmițarea Imperiului de Est, la ascensiunea erei digitale, la prăbușirea Turnurilor-gemene, la crize economice, la mondializare și liberalizare și la nenumărate evenimente planetare și se îndreaptă către o societate avidă de consum și divertisment.

Adulate și uneori denigrate, cărțile lui Annie Ernaux continuă să tulbure apele, să suscite polemici, cărora acordarea Premiului Nobel pentru Literatură în 2022 le-a dat un nou avânt și, de cele mai multe ori, argumente fragile în fața unei opere magnetice, magnifice și de o onestitate dezarmantă”


answear.ro

Citește și

DISCURS NOBEL Annie Ernaux, „Voi scrie ca să-mi răzbun rasa”

Despre Annie Ernaux


Annie Ernaux s-a născut în 1940 în Normandia, unde și-a petrecut copilăria și prima tinerețe. A urmat studiile superioare la Rouen, Bordeaux și Grenoble. Până în anul 2000 a fost profesoară de ciclu gimnazial secundar, construindu-și simultan o impresionantă carieră literară. A primit cele mai importante distincții pentru literatură atât în Franța, cât și în străinătate (Premiul Marguerite Yourcenar, Premiul Renaudot, Premiul Strega, Premiul Formentor, Premiul Gregor von Rezzori), iar din luna octombrie a anului 2022 este laureata Premiului Nobel pentru Literatură.

Ernaux este singura scriitoare ale cărei cărți au fost publicate în renumita colecție Quarto a Editurii Gallimard încă din timpul vieții sale. În colecția Anansi. World Fiction urmează să apară alte trei proze semnate de laureata Nobel, respectiv LoculUn tânăr și Evenimentul

noriel.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: