Bibliotecarilor li se cere din ce în ce mai des să cenzureze sau să elimine cărți din rafturi, scrie The Guardian, citând studiul realizat de CILIP, asociația britanică a bibliotecarilor și informaticienilor.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Cărțile vizate de “cenzori” vorbesc despre imperiul britanic, rasă ori sexualitate
O treime dintre bibliotecari au fost rugați de către membrii publicului să cenzureze sau să îndepărteze anumite cărți, ceea ce indică faptul că reacțiile necenzurate vizavi de “ce trebuie citit” au crescut semnificativ în ultimii ani, conform declarației directorului executiv al asociației CILIP, Nick Poole.
Cel mai adesea publicul cere cenzurarea unor volume care abordează teme legate de imperiu, rasă și LGBTQ+.
Aproximativ 82% dintre bibliotecari s-au declarat îngrijorați de creșterea numărului de cereri de cenzură. Ca răspuns la rezultatele sondajului, asociația profesională a bibliotecarilor va actualiza ghidul privind gestionarea stocurilor, spațiilor, evenimentelor și activităților.
„Am avut chiar o masă rotundă cu câțiva bibliotecari care au fost amenințați personal cu violența, din cauza activității lor legate de echilibrarea perspectivei istorice în colecții de carte. O parte din munca noastră constă în menținerea unui fond de carte care să spună întreaga poveste și în a nu ne teme să spunem această poveste. Niciun bibliotecar nu ar trebui să se teamă vreodată de bunăstarea sau siguranța sa, ca urmare a faptului că își face treaba pentru public”.
Nick Poole
Situația cererilor de cenzură în SUA
Cărțile au fost din ce în ce mai mult în prim-planul așa-numitelor războaie culturale. Bibliotecarii din Statele Unite ale Americii intră constant în conflict cu cititori de dreapta, din cauza colecțiilor de cărți.
Senatorul republican Rick Brattin este arhitectul unei legi din Missouri care incriminează orice persoană care pune la dispoziția școlii materiale cu conținut vizual explicit. Sunt vizate cărți precum romanul grafic „Casa Veselă” al lui Alison Bechdel, dar și clasici precum „Cântecul lui Solomon” al lui Toni Morrison.
Unele biblioteci școlare din Utah cer “bilete de permisiune” pentru ca elevii să împrumute cărți care abordează teme LGBTQ+, în timp ce republicanii și extrema dreaptă au protestat vizavi de orelor de lectură organizate de travestiți pentru copii.
Între timp, în Marea Britanie, au avut loc dezbateri despre cărțile al căror limbaj a fost modificat, inclusiv eliminarea cuvântului negru și a termenului „oriental” din romanele Agathei Christie. De asemenea “cuvântul care începe cu N” și referințele etnice ale unor personaje minore din romanele lui Ian Fleming despre James Bond.
Recent am scris și noi pe Răsfoiala despre publicarea romanului Pe aripile vântului, cu o prefață care “explică” conținutul “dăunător.”
„Vrem să depășim această perioadă de război cultural și de politică și să ne concentrăm cu adevărat pe munca de care ne ocupăm. Continuă să fie adevărat că este nevoie doar de o scânteie într-o carte pentru copii pentru a inspira un tânăr să meargă mai departe și să facă ceva genial și acesta este lucrul pe care vrem să ne concentrăm.”
a declarat Nick Poole.