ȘTIRI Solenoidul lui Mircea Cărtărescu pe lista cărților premiate ale anului 2023 în Statele Unite ale Americii (Lithub)

Site-ul Literary Hub (Lithub) a publicat recent o listă a cărților premiate în anul 2023, în care este menționat și romanul Solenoid, de Mircea Cărtărescu, apărut în ediția în limba engleză la editura Deep Vellum.

Lista este deschisă de două dintre operele literare remarcabile publicate recent în Statele Unite, distinse cu Pulitzer Prize pentru Ficțiune: Încredere de Hernan Diaz (2022) și Demon Copperhead, Barbara Kingsolver (2023).

flanco.ro/

Solenoidul bucureștean a ajuns la publicul american

Un fragment din recenzia apărută în The New York Times Book Review descrie pentru cititorii Lithub romanul Solenoid, care anul acesta a câștigat renumitul Los Angeles Book Prize, la categoria Ficțiune. Meritul aparține și traducătorului Sean Cotter, cel care a tălmăcit cartea pentru publicul american.

„…un roman făcut din alte romane, o piesă de hiperliteratură meticulos împrumutată. Ambiguitatea cosmică a lui Kleist, teroarea birocratică a lui Kafka, incantațiile lui García Márquez și labirinturile lui Bruno Schulz sunt toate recognoscibile în istoriile, visele și însemnările de jurnal ale lui Cărtărescu. Textura fictivă este parte integrantă din sentimentul de irealitate al romanului, care nu îmbină doar banalul și bizarul, ci și multe trăsături ale avangardei literare. Deși naratorul însuși critică în mare măsură literatura… el afirmă, totodată, potențialul ascuns al „cărților amare și de neînțeles” pe care le idolatrizează. În acest fel, joacă pe tot parcursul cărții atât rolul de critic, cât și pe cel de apologet, o dialectică delicioasă a cărei sinteză finală, uimitoare este opera impunătoare a Solenoid-ului însuși.”

Solenoid este printre puținele cărți premiate care nu au fost scrise de autori de limba engleză. Printre celelalte se mai numără romanul bulgarului Gheorghi Gospodinov, Refugiul timpului, care a câștigat Internațional Booker Prize 2023.

În primăvara acestui an, Mircea Cărtărescu a susținut un turneu de promovare în SUA a ediției în limba engleză a romanului Solenoid, întâlnindu-se cu cititorii americani la New York, Los Angeles, Houston, Dallas și San Francisco.

Dă-i înainte cu Răsfoiala

RECENZIE Theodoros, de Mircea Cărtărescu. O desfătare literară

BREAKING Mircea Cărtărescu a câștigat Los Angeles Times Book Prize la categoria Ficțiune cu romanul Solenoid

NOBEL PENTRU LITERATURĂ 2023 Cine conduce lista favoriților? Mircea Cărtărescu se află printre primii clasați.

epantofi.ro


Lasă un comentariu