Recenzie Te văd, Claire Mackintosh

“Te văd” primește un 10+ la capitolul Suspans, pentru iscusința cu care Claire Mackintosh reușește să distragă atenția cititorului de la adevăratul criminal și să incrimineze nevinovați.

Romanele polițiste și de suspans nu (mai) sunt genul meu preferat, de ceva vreme. În adolescență am devorat tot ce am găsit pe gustul meu în rafturile bibliotecii județene, în anticariate și la tarabe. Era o formă de dependență, cum sunt acum cele de Tik Tok, Youtube și gaming. O participare distantă și ieftină la ceva palpitant. O evadare facilă.
Venind după mulți ani de “abstinență” aproape completă, cu atât mai bine a căzut povestea lui Claire Mackintosh, care “te prinde” de nu te vezi.

Pe lângă dozajul fin al suspansului, mai există și un subiect original, pe care eu una nu l-am întâlnit până acum. Femeilor din “Te văd” le este traficată identitatea. Cineva le folosește imaginea (și alte câteva date personale) pentru motive pe care nu le dezvălui, ca să nu stric plăcerea lecturii.

carturesti.ro

Nu exagerez comparând-o pe Claire cu Agatha Christie, deși se înțelege că Maestra rămâne doar una. Am fost 99% sigură că știu cine e vinovat și aveam chiar un vinovat B “de rezervă” în minte, dar m-am înșelat cu ambele variante. Mai precis m-a înșelat autoarea. Și bine a făcut! 🙂

Mi-a plăcut “Te văd” și pentru finețea descrierii anumitor experiențe care țin exclusiv de genul feminin. E imposibil să nu te regăsești în câteva dintre scenele pe care le citești.

Alt lucru bun despre cartea asta este faptul că – legându-se de poveștile personajelor – Claire M. trece în revistă principalele moduri în care fiecare dintre noi reacționează la traumă. Una dintre alegeri poate fi iertarea și uitarea. O vedem în roman prezentată în antiteză cu răzbunarea obsesivă și contrabalansată de un al treilea răspuns – găsirea unor soluții practice, ancorare în prezent, vindecare prin acțiune.

Cartea lui Claire M. a fost o lectură de care m-am bucurat și pe care o recomand pentru “blocajele” de cititor. Că nu doar scriitorii intră în lipsa de zvâc, ci și clienții lor. E genul de carte pe care o citești pe nerăsuflate și care te scoate din apatie.

2 gânduri despre „Recenzie Te văd, Claire Mackintosh

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: