NOUTATE Cea mai proaspătă traducere din Guzel Iahina, Trenul spre Samarkand, abordează tema foametei în masă

Trenul spre Samarkand” – citește aici recenzia, cel mai nou roman semnat de Guzel Iahina, autoarea bestsellerurilor „Zuleiha deschide ochii” şi „Copiii de pe Volga”, vândute în România în peste 80.000 de exemplare, va fi disponibil în librării din 1 noiembrie.

La puțin timp după lansare, cartea a devenit unul dintre cele mai bine vândute titluri Humanitas Fiction, lucru explicabil de succesul celorlalte cărți ale sale, inexplicabil însă dat fiind conținutul extrem de violent – aflați mai multe din recenzie.

libris.ro

Despre cel mai nou roman al Guzelei Iahina, Trenul spre Samarkand

În această nouă carte, „un fel de Arcă a lui Noe”, după cum o numeşte Guzel Iahina, povestea trenului care duce copii din Povolgia flămândă şi sărăcită spre Samarkand dobândeşte de-a lungul călătoriei proporţii mitice.

Romanul atinge dimensiuni de epos: asemenea lui Odiseu, Hercule sau Iason, Deev, personajul cel mai pregnant conturat, poate ucigaşul unora dintre părinţii orfanilor pe care-i are în grijă, trebuie să lupte, pentru a-i salva pe copii, cu răul absolut, care se înfăţişează sub diferite chipuri: foamete, molimă, trădare, crimă.

„Pe cititorul romanului Trenul spre Samarkand îl aşteaptă un nou vârtej de trăiri, o nouă călătorie prin timp şi spaţiu. Fapte şi documente istorice susţin ficţiunea aşa cum traversele menţin stabilitatea şinelor de tren. Şi se naşte o realitate artistică foarte credibilă. Eroi care au trăit cu un veac în urmă pun o întrebare care-l tulbură şi pe omul modern: Cum trebuie să fie iubirea? Activă? Oarbă? Răbdătoare? Necruţătoare?”

Procitenie

perfect-tour.ro

Despre Guzel Iahina

GUZEL IAHINA s-a născut în 1977, la Kazan. A absolvit Facultatea de Limbi Străine a Institutului Pedagogic de Stat din Kazan, iar din 1999 locuiește la Moscova, unde a urmat cursurile Școlii de Cinematografie, secția scenaristică. A lucrat în relații publice, publicitate și marketing și a colaborat cu articole la reviste.

În 2015 publică primul roman, Zuleiha deschide ochii. Inspirat din relatările bunicii ei, o învățătoare tătară care a petrecut șaisprezece ani într-o colonie de muncă din Siberia, romanul s-a bucurat de un succes răsunător și a primit mai multe premii prestigioase, între care Bolșaia Kniga (Marea Carte), Rusia.

Cel de-al doilea roman al său, Copiii de pe Volga, publicat în 2018, a câștigat de asemenea Bolșaia Kniga – Premiul al treilea și Premiul cititorilor – dar și Marele Premiu Ivo Andrić în Serbia. Cel mai recent roman semnat de Guzel Iahina, Trenul spre Samarkand, apărut în 2021, se inspiră, ca și Zuleiha deschide ochii, din istoria familiei – bunicul patern al scriitoarei a făcut parte dintr-un eșalon de copii trimiși în Turkestan, în 1922. Actualmente este în curs de traducere în peste 20 de limbi, iar drepturile de ecranizare au fost deja cumpărate de cunoscutul regizor rus Aleksei Efimovici. Cărțile Iahinei sunt în curs de traducere în peste 40 de țări.


Am mai scris pe Răsfoiala despre Guzel Iahina

aici, recenzia romanului Copiii de pe Volga

aici, recenzia romanului Zuleiha deschide ochii.

libris.ro

2 gânduri despre „NOUTATE Cea mai proaspătă traducere din Guzel Iahina, Trenul spre Samarkand, abordează tema foametei în masă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: