NOUTATE “O carte minunată despre un tărâm plin de magie”, Frontiera de Kapka Kassabova

Recent, în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction a Editurii Pandora M a fost publicat în traducere primul volum de reportaj literar. Frontiera de Kapka Kassabova, este „o carte minunată, despre un tărâm plin de magie”, potrivit criticilor de la The Guardian.

nemira.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Un melanj seducător de istorie și literatură

În acest excepțional reportaj literar, Kapka Kassabova se întoarce în Bulgaria, de unde a emigrat cu 25 de ani în urmă, pentru a explora zona de frontieră pe care fosta ei țară o împarte cu Turcia și Grecia. În copilăria autoarei, despre acea zonă de graniță se spunea că ar fi mai ușor de trecut decât Zidul Berlinului, așa că locul mișuna de soldați și spioni. Kassabova descoperă un teritoriu modelat de diferite forțe ale istoriei: imperialismul sovietic, Imperiul Otoman și, mai înainte, miturile și legendele imemoriale. Frontiera redă călătoria autoarei și interviuri cu diverse personaje pitorești, de la contrabandiști, vânători de comori și grăniceri la țărani ce venerează focul. Atât istorie, cât și literatură, cartea ei aduce la lumină un teritoriu misterios și forfotind de forțe obscure, unde modernitatea pare a se fi sfiit să pătrundă.

Tradusă în întreaga Europă, cartea Kapkăi Kassapova a fost primită cu entuziasm de criticii de la cele mai importante publicații, mai ales în spațiul de limbă engleză:

  • „o carte de călătorie excepțională, la fel de bună ca orice a scris Patrick Leigh Fermor” (The Sunday Times),
  • „una dintre cărțile ce ridică literatura de călătorie la rang de artă” (The Herald)
  • „Kassabova este, mai presus de orice, senzațional de bună la a întâlni oameni extraordinari, iar asta este fără îndoială calitatea numărul unu a autorului de cărți de călătorie” (The Sunday Times).

„Când am început călătoria, nu știam ce voi descoperi. Am plecat dintr-o poziție de relativ vid și ignoranță, cu un sentiment instinctiv că voi găsi ceva valoros de spus mai departe din acel spațiu. De îndată ce am început să aud poveștile oamenilor, mi-a devenit evident că această carte va fi și o poveste despre modul în care oamenii își povestesc viața, despre cum ne povestim cu toții viața. Într-un loc ca acesta, de graniță și răscruce, unde s-au întâmplat lucruri extreme și unde există o mare saturație a experienței umane, este deosebit de interesant să vedem cum oamenii își supraviețuiesc propriilor povești.

Cred că istoriile nespuse care provin dintr-un astfel de loc conțin adevărul. Orice altceva poate fi supus chestionării. Orice lucru care vine la noi printr-o sursă oficială – în special o sursă oficială atașată unei agende naționale sau religioase, sau oricare dintre acele alte politici identitare care par să traverseze lumea în acest moment – poate fi pus la îndoială. Am simțit că vocile pe care le auzeam, locurile din care îmi veneau aceste povești, erau autentice și, prin urmare, foarte prețioase. Poveștile în sine conțineau atât întrebări, cât și răspunsuri despre identitate sau despre ce fac granițele oamenilor și cum supraviețuiesc”, a mărturisit Kapka Kassabova.

Ediția în limba română a cărții poartă semnătura cunoscutei traducătoare Ona Frantz.

epantofi.ro

Despre Kapka Kassabova, autoarea cărții Frontiera

Kapka Kassabova s-a născut în 1973, la Sofia, în Bulgaria. În timpul adolescenței a părăsit țara împreună cu familia sa și s-a stabilit în Noua Zeelandă, unde a trăit timp de doisprezece ani. În această perioadă a studiat literatura franceză, rusă și engleză și creative writing la universitățile din Otago și Victoria. Acolo a publicat primele volume de poezie și de proză. S-a mutat în Scoția în 2005. Este autoarea a trei volume de poezie, a unui roman, a două volume de memorii și a două cărți de călătorie. To the Lake (2020) este cea mai recentă carte a sa.

Kapka Kassabova este considerată astăzi una dintre cele mai cunoscute scriitoare din spațiul european, iar Frontiera, cea mai cunoscută carte a ei: „Kassabova unește vocile celor ce s-au luptat de-a lungul secolelor să traverseze granițe. Într-o lume din ce în ce mai divizată, din ce în ce mai amenințată de ziduri mexicane, de noi pașapoarte restrictive și de teama de necunoscut, avem mare nevoie de asemenea cărți”, așa cum apreciat criticii de la The Financial Times.

Alte titluri de la Anansi World Fiction

Fizica tristeții, de Gheorghi Gospodinov
Neliniștea serii, Marieke Lucas Rijneveld
Confiteor, Jaume Cabré (recenzia aici)
Întoarcerea acasă a baronului Wenckheim, László Krasznahorkai
Anomalia, Herve le Tellier

top-shop.ro

2 gânduri despre „NOUTATE “O carte minunată despre un tărâm plin de magie”, Frontiera de Kapka Kassabova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: