FOTO Restaurarea Bibliotecii Naționale a Franței. 22 de milioane de cărți și obiecte sunt acum găzduite în spații care îmbină clasicul cu modernul.

BNF Richelieu - credit foto Vali Mirea

După cincisprezece ani de la începerea proiectului și mai mult de un deceniu de lucrări complexe de renovare, anul trecut s-a redeschis publicului cadrilaterul Richeliu, faimosul sediu istoric al Bibliotecii Naționale a Franței. Lucrările au fost încredințate atelierului Bruno Gaudin Architectes, o companie specializată în restaurarea obiectivelor cu valoare istorică și artistică.

Înființată în 1757, Biblioteca Națională a Franței – Richelieu a cunoscut numeroase reamenajări și extinderi de-a lungul anilor. De această dată, clădirea a fost transformată în profunzime pentru a deveni mai primitoare cu publicul, mai bine integrată în peisajul comunității și mai atractivă pentru tineri.

farmec.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

BNF Richelieu - credit foto Vali Mirea
BNF Richelieu – credit foto Vali Mirea

Ceea ce a fost în trecut un cufăr de comori imens, magnific, dar întunecat, fragmentat și tot mai uzat, primește acum o nouă indentitate, plină de lumină.

au declarat arhitecții în comunicatul de presă.
Detaliu renovare BNF Richelieu - credit foto Vali Mirea
Detaliu renovare BNF Richelieu – credit foto Vali Mirea

Pe lângă vastele lucrări de reamenajare interioară, biblioteca are acum noi coridoare și căi de acces, arhive extinse și un spațiu muzeal generos. Una dintre bijuteriile clădirii, Sala Ovală de lectură a fost modernizată cu rafturi și structuri de iluminat moderne. Dacă în trecut accesul în această încăpere deosebită era rezervat numai pentru studenți și personal academic, Sala Ovală este acum singura sală de lectură din complex cu acces liber pentru vizitatorii de pretutindeni.

Sala Ovală BNF Richelieu - credit foto Bibliotheque Nationale de France
Sala Ovală BNF Richelieu – credit foto Bibliotheque Nationale de France

melimeloparis.ro

O altă sală de lectură proaspăt restaurată, Camera Labrouste impresionează prin tavanul împărțit în cupole care se sprijină pe coloane zvelte de fier turnat. Sala găzduiește Institutul Național de Istoria Artei și este accesibilă în baza unui permis de cercetare eliberat universitarilor și vizitatorilor acreditați.

Sala Labrouste BNF Richelieu - credit foto Bruno Gaudin Architectes
Sala Labrouste BNF Richelieu – credit foto Bruno Gaudin Architectes

Complexul mai include, printre altele, încăperi și secțiuni pentru diverse departamente: arte performative, hărți și planuri, tipărituri și fotografii, manuscrise, medalii și monede sau muzică.

Arhitecții au conceput un tunel de sticlă transparent care leagă clădirea de noul muzeu, care expune peste 900 de artefacte, inclusiv manuscrisele unor monștri sacri ai literaturii franceze, precum Victor Hugo sau Marcel Proust.

Tunel muzeu BNF Richelieu - credit foto Bruno Gaudin Architectes
Tunel muzeu BNF Richelieu – credit foto Bruno Gaudin Architectes
Muzeul BNF Richelieu – credit foto Vali Mirea

Iar acestea sunt doar spațiile limitate accesibile vizitatorilor. Planurile de modernizare au adăugat vechiului sediu numeroase spații de arhivă și depozite noi pentru colecția de peste 22 de milioane de cărți, documente și obiecte ale clădirii BNF Richelieu.

Arhive BNF Richelieu - credit foto Bruno Gaudin Architectes
Arhive BNF Richelieu – credit foto Bruno Gaudin Architectes

Proiectul de modernizare a Bibliotecii Naționale a Franței a fost între laureații Prix D’Architecture 2022, trofeele fiind acordate celor mai importante zece realizări arhitecturale ale anului în Hexagon.

Detalii despre programul de vizitare aici.

Ce mai poți citi pe Răsfoiala despre biblioteci

CE CITESC ROMÂNII Cele mai căutate cărți la bibliotecile din România

INEDIT Biblioteci care umblă prin lume după cititori

INEDIT Biblioteci pe plajele din jurul lumii

Credit foto ilustrație principală articol: Vali Mirea

epantofi.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: