SERIE DE AUTOR Romanele lui Stephen King: lista completă (4)

Episodul 4 din seria de autor Stephen King cuprinde romanele 31-40 publicate între anii 1992 și 2001. Este un deceniu în care au apărut câteva dintre titlurile celebre ale autorului american (Jocul lui Gerald, Culoarul morții, O mână de oase sau Capcană pentru vise). King începe să-și vândă drepturile de autor și multe dintre scrierile lui se ecranizează. Merită să vedeți mai cu seamă The Green Mile/ Culoarul morții, pe care IMDB îl clasifică în top 30 filme din toate timpurile.

Dintre cele zece romane pe care le explorăm în acest articol, numai două se (mai) găsesc în limba română. Dar dacă poți citi în engleză și ai puțină răbdare cât durează livrarea din Marea Britanie, librăria Okian propune niște prețuri care pot concura cu edițiile în limba română (prețuri între 48 și maxim 70 de lei).

Citește și:

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

libris.ro

31. Gerald’s Game (1992) (Jocul lui Gerald)

Stephen King demonstrează cu acest roman că poate crea suspans şi tensiune din aproape orice: un cuplu, o cabană izolată şi ceea ce părea a fi un weekend romantic care debutează tragic e tot ce autorul are nevoie pentru a ne conduce prin 350 de pagini de thriller în cel mai adevărat sens al cuvântului. Cartea a fost ecranizată de Mike Flanagan în 2017.

32. Dolores Claiborne (1992)

Cea mai bine vândută carte în anul apariției sale, Dolores Claiborne e necaracteristică poveștilor clasice ale lui King, cu fenomene şi personaje supranaturale; Dolores Claiborne este o femeie de 65 de ani care se confruntă cu o acuzaţie de crimă şi este nevoită să scrie o lungă confesiune despre dramele care i-au marcat existenţa, dar şi despre secretele care vin din urmă, pentru că -nu-i aşa? – adevărul iese mereu la iveală.

33. Insomnia (1994)

Acesta este un adevărat festival de supranatural, mistere şi referinţe la personaje şi evenimente din alte cărţi de Stephen King. Romanul explorează condiţia insomniacilor şi melanjul dintre realitate şi ficţiune care le acaparează existenţa.


watchshop.ro

34. Rose Madder (1995)

Violenţa şi abuzul domestic sunt motive în câteva dintre cărţile lui King, dar, în Rose Madder, un tablou cu puteri magice şi ajutorul primit dintr-un univers mitic paralel vor ajuta victima să se răzbune şi apoi să se vindece.

35. The Green Mile (1996) (Culoarul morţii)

Este de neuitat mai ales prin ecranizarea multiplu nominalizată la Oscar din 1999, cu Tom Hanks şi Michael Clark Duncan, probabil printre cele mai bune ecranizări ale unui roman de Stephen King. Povestea se centrează pe vieţile gardienilor dintr-o închisoare ce serveşte drept ultimă rezidenţă pentru condamnaţii la moarte; printre aceştia se găseşte un bărbat de culoare uriaş, acuzat de violul şi uciderea unor copile, dar care se dovedeşte că posedă un har deosebit. Naraţiunea lui King este o frescă a universului concentraţionar din SUA mijlocului de secol 20, dar şi o minunată poveste despre bunătate, candoare şi izbăvire.

36. Desperation (1996)

Ne readuce în “albia” de poveşti  înfricoşătoare marca Stephen King. Mai mulţi oameni sunt răpiţi în vreme ce călătoresc pe autostrada 50 din deşertul Nevada. Collie Entragian, ajutorul de şerif din oraşul Desperation atrage sau răpeşte oameni de pe autostradă pentru că prizonierii servesc unor planuri sinistre: Entragian este posedat de o creatură care are nevoie să schimbe gazdele la un moment dat. Cine va fi următoarea victimă şi cum să scapi dintr-un oraş care nu există?


lensa.ro

37. The Regulators (1996)

Este o replică la Desperation, fiind publicat în acelaşi an, dar sub pseudonimul Richard Bachman. Personajele din The Regulators şi Desperation comunică în două universuri paralele. Deşi Stephen King renunţase la pseudonimul Richard Bachman după ce se aflase public cine e în spatele acestuia, pe coperta de la The Regulators îşi permite o mica farsă auctorială: un aşa-zis mesaj introductiv din partea editorului explică faptul că The Regulators a fost scris de Bachman cu ani înainte, iar văduva acestuia ar fi găsit manuscrisul într-un cufăr (sic!).

38. Bag of Bones (1998) (O mână de oase)

Aceasta e una dintre cărţile mele preferate de Stephen King. Un scriitor care încearcă să îşi continue viaţa după moartea prematură a soţiei mult iubite, se retrage la o casă de vacanţă a familiei. Dar casa e bântuită de fantoma fostei proprietare, o cântăreaţă de culoare ucisă în circumstanţe neclare în urmă cu mulţi ani. Propriii demoni faţă în faţă cu secretele trecutului şi o iubire care transcende moartea – această carte mi-a plăcut pentru că nu livrează doar divertisment, ci şi o atmosferă aparte, cum puţine scrieri reuşesc să o facă.

39. The Girl Who Loved Tom Gordon (1999)

Pare să fie o poveste oarecare despre o excursie în pădure şi o fetiţă de nouă ani care se pierde de familia sa. Dar ce găseşte micuţa Trisha în adâncul pădurii şi care sunt încercările la care e supusă, vă las să descoperiţi singuri, ca să nu vă privez de bucuria acestui roman antrenant.

40. Dreamcatcher (2001) (Capcana pentru vise)

Patru prieteni din copilărie împărtăşesc o relaţie specială şi o tradiţie de a petrece în fiecare an un weekend la vânătoare în pădurile din Maine. O invazie extraterestră, armata americană care soseşte ca să preia controlul întregii zone şi o serie de localnici atinşi de o boală stranie – toate acestea promit o carte pe care nu veţi lăsa din mână prea uşor.


perfect-tour.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: