ȘTIRI Romanul Abraxas, de Bogdan Alexandru Stănescu a câștigat Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”

Scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu a câștigat Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” pentru cea mai bună carte a anului cu Abraxas, volum apărut la Editura „Polirom”. Juriul care a luat decizia a fost format din scriitorii şi criticii Alexandru Călinescu (preşedinte), Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş.

Premiul pentru debut a fost acordat autoarei Maricicăi Munteanu, pentru volumul Gruparea de la „Viața românească”. O literatură a spațiului și comunității, apărut la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

bookzone.ro

Preşedintele juriului Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”, scriitorul, publicistul, istoricul literar şi criticul literar Alexandru Călinescu, spune că volumul premiat este un roman al timpului și al memoriei.

Despre Abraxas, de Bogdan Alexandru Stănescu

Laureatul Premiului Național de Proză al Ziarului de Iași este un scriitor cunoscut, poet, prozator, critic literar, eseist, traducător, editor. Precedentul său roman, Copilăria lui Kaspar Hauser, a fost un frumos succes de public și de critică. Foarte apreciată a fost și cartea pe care am premiat-o acum. Abraxas e o construcție narativă ambițioasă, complexă, un roman polifonic, alternând viziunea realistă cu incursiunile onirice în trecut. E, totodată, un roman al timpului și al memoriei. Nu în ultimul rând, e un roman al Bucureștiului, surprins în banalitatea lui cotidiană dar și în poezia lui învăluitoare.

„Timp de 14 ani, Iașul a fost orașul meu de adopție, chiar și de la distanță. Sunt, prin urmare, fericit să primesc Premiul pentru proză al Ziarului de Iași, mai ales în anul în care acesta împlinește 20 de ani de existență. Sunt onorat să primesc premiul pe care, de-a lungul vremii, și l-au revendicat scriitori pe care-i admir, precum Gabriela Adameșteanu, Mircea Cărtărescu, Răzvan Petrescu, Lucian Dan Teodorovici, Radu Vancu, Dan Lungu sau Florin Lăzărescu. Mulțumesc juriului, care a ales romanul Abraxas dintre atâtea titluri valoroase publicate anul trecut și sper ca proza mea să facă față acestor concurențe simbolice, adică să se dovedească un roman care rămâne”, a precizat Bogdan-Alexandru Stănescu.

watchshop.ro

Despre Bogdan Alexandru Stănescu

Bogdan-Alexandru Stănescu este prozator, poet, eseist, critic literar, editor al colecției Anansi. World Fiction și traducător român contemporan, născut în anul 1979. În presă a debutat în anul 1999, scriind cronică literară pentru revista „Luceafărul”, iar în 2010 a publicat volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc, Editura Polirom, alături de Vasile Ernu. A debutat în poezie cu volumul Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul, Editura Cartea Românească, în anul 2012.

A publicat apoi volumul de eseuri Enter Ghost. Scrisori imaginare către Osip Mandelștam și volumul de poeme anaBASis, care a fost și nominalizat la premiile Radio România Cultural. Cu romanul Copilăria lui Kaspar Hauser, din anul 2017, a câștigat multe premii literare, inclusiv internaționale, fiind tradus în cinci limbi străine. Au urmat apoi romanul biografic Caragiale. Scrisoarea pierdută, în 2019, volumul de poeme Adorabilii etrusci, în 2021, și romanul Abraxas, în 2022, care este nominalizat la Premiul pentru Proză „Ziarul de Iași”, la Gala Premiilor Radio România Cultural și la Premiul pentru proză al revistei „Ficțiunea. 8 motive”.

Citește și

SCRIITOR & CITITOR Bogdan Alexandru Stănescu: “Cred cu tărie în ideile care-ți vin citind, într-o emulație atemporală cu întreaga literatură a lumii.”

perfect-tour.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: