BREAKING Mircea Cărtărescu și Bogdan-Alexandru Stănescu împart premiul pentru proză la Gala Premiilor Observator Cultural 2023

Marți, 16 mai 2023, începând cu ora 18.00, a avut loc la Teatrul Odeon din Capitală cea a XVII-a ediție a Galei Premiilor “Observator Cultural”. Organizatorii au acordat premii pentru următoarele categorii: Proză, Poezie, Eseu/ Publicistică, Memorialistică/ Biografie / Jurnal, Debut, Critică, Istorie și Teorie Literară.

Totodată, în cadrul galei s-au acordat trofeele: “Gheorghe Crăciun” Opera Omnia, Premiul special pentru traducere din limba spaniolă (în parteneriat cu Institutul Cervantes), Premiul Observator Universitas și Observator Lyceum.

Majoritatea cărților premiate în această seară sunt volume care au fost deja distinse cu alte premii literare de calibru, în ultimele luni.

Citește și

BREAKING Premiile Sofia Nădejde au fost câștigate de Lavinia Braniște, Simona Popescu, Raluca Boantă și Sașa Zare

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

cartepedia.ro

Premiul “Observator Cultural” 2023 pentru Proză

Trofeul la categoria proză a fost decernat ex-aequo scriitorilor Mircea Cărtărescu (Theodoros) și Bogdan-Alexandru Stănescu (Abraxas). Dacă un premiu oferit simultan pentru doi autori este relativ inedit, valoarea celor două cărți câștigătoare justifică pe deplin alegerea juriului. Despre Abraxas am spus deja că este probabil romanul românesc al anului, iar pentru noi lectura romanului Theodoros a fost o desfătare literară.

Ceilalți autori nominalizați la categoria proză în acest an au fost Gabriela Adameșteanu, Voci la distanță, Polirom; Petre Barbu, Vremea tatălui, Polirom, Florin Chirculescu, Solomonarul, Nemira, Ștefania Mihalache, Gene dominante, Humanitas și Mihai Radu, Repetiție pentru o lume mai bună, Polirom.

noriel.ro

Câștigătorii celorlalte categorii. Premiile Observator Cultural

POEZIE

Moni Stănilă, Ofsaid, Nemira

Premiul LYCEUM

Ștefania Mihalache, Gene dominante, Humanitas

MEMORIALISTICĂ/BIOGRAFIE/JURNAL

Robert Șerban , în dialog cu Dorin Tudoran , Numai copilăria e glorioasă, Trei.

DEBUT

Sașa Zare, Dezrădăcinare, Fractalia (roman)

UNIVERSITAS

Alina Purcaru, Tot mai multă splendoare

ESEU/PUBLICISTICĂ

Marius Lazurca, In corpore. De la corpul păgîn la trupul creștin în Antichitatea tîrzie, Litera

DEBUT – „Ovidiu Verdeș”

Ruxandra Cîmpeanu, Dincolo de regulile jocului. Trepte și limite ale compromisului intelectual din perioada 1948-1964: Mihai Ralea, G. Călinescu, Tudor Vianu, Corint, (critică literară)

CRITICĂ, ISTORIE ȘI TEORIE LITERARĂ

Paul Cernat, Bacovia și Noul Regim al literaturii, Eikon

perfect-tour.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: