TOP Cele mai bine vândute cărți din literatura universală

Selecția “cele mai vândute cărți din lume” a fost realizată în ultimii ani de mai multe publicații. Deși poziția primelor titluri în top este ușor diferită – probabil din cauza surselor care oferă date contradictorii despre vânzări, pe primele locuri se află mai mereu aceleași cărți.

Sunt povești despre eroi improbabili care, datorită caracterului și moralității lor, schimbă lumea în bine. Dacă știu să facă și vrăji sau au niște prieteni care fac, cu atât mai bine!

Topul, realizat de Business Insider, exclude Biblia și alte cărți religioase și clasifică cărți de ficțiune și non-ficțiune ale căror date despre vânzări sunt disponibile în articole și comunicate de presă și la edituri.

libris.ro

1. Don Quijote, de Miguel de Cervantes (1605) – 500 de milioane de exemplare

Retorica, creativitatea și umorul inteligent au făcut din povestea lui Don Quijote și a bunului Sancho Panza cea mai tradusă carte a tuturor timpurilor. Apărută la 1600, este considerată primul roman modern.

2. Poveste despre două orașe de Charles Dickens (1859) – 200 de milioane de exemplare

Povestea de dragoste a lui Dickens se petrece la Londra și Paris, în timpul revoluției franceze. Romanul este remarcabil datorită construcției impecabile a personajelor, comentariilor sociale și dramatizărilor violente.

3. Frăția inelului de J.R.R. Tolkien (1954) – 150 de milioane de exemplare

Prima parte din seria fantastică “Stăpânul inelelor” urmărește aventurile și maturizarea lui Frodo Baggins, care călătorește pe Pământul Mijlociu pentru a distruge inelul și a-l învinge pe Lordul Întunecat. Lumea plină de creaturi fantastice, înzestrate cu puteri magice imaginată de Tolkien i-a fascinat pe tinerii cititori și nu numai.

perfect-tour.ro

4. Micul prinț, de Antoine de Saint-Exupéry (1943) – 140 de milioane de exemplare

Tradusă în peste 300 de limbi, Micul Prinț cucerește cititorii de orice vârstă și îi invită să să-și testeze creativitatea, bucuria de a trăi și generozitatea. Deși a fost scrisă pentru copii, cartea stă oricând la îndemâna adultului, pentru a-l purta din nou, cu ajutorul fanteziei, prin marile lecții de viață.

5. Harry Potter și Piatra Filozofală, de J.K. Rowling (2002) – 120 de milioane de exemplare

Poveștile cu orfani au avut mereu priză la public, așa că nu e nicio mirare că micul Harry, crescut de părinți vitregi la suflet și cu un frate asemenea, un Cenușar modern și carismatic, avea nevoie de un salvator. Se va dovedi chiar el salvatorul de care nu știai că ai chiar tu nevoie, să te scape de Cel-Al-Cărui-Nume-Nu-Îl-Rostim.

6. Cercetașii, de Lord Robert Baden-Powell (1908) – 120 de milioane de exemplare

Lord Baden-Powell a fost general-locotenent al armatei britanice, scriitor și fondator al Mișcării Cercetașilor. Cartea sa, în care explică principiile mișcării, este totodată o autobiografie amuzantă și un îndrumar pentru consolidarea încrederii în sine și moralității.

libris.ro

7. Zece negri mititei, de Agatha Christie (1939) – 100 de milioane de exemplare

În cel mai cumpărat roman al său (căruia strănepotul autoarei i-a schimbat titlul cu “And then there were none”, din motive de corectitudine politică), Agatha Christie își ucide cele zece personaje principale în timpul unei cine fatidice care se transformă inevitabil într-o zadarnică vânătoare a criminalului. “Și apoi, nu mai era niciunul” a inspirat zeci de adaptări cinematografice și de TV.

8. Hobbitul, de J.R.R. Tolkien (1937) – 100 de milioane de exemplare

Povestea celor doi verișori – Frodo și Bilbo Baggins – precede seria care i-a adus lui Tolkien notorietate internațională. Scrisă în joacă, pentru a-și distra propriii copii, cartea creionează personajele centrale ale acestei saga fantastice despre prietenie, loialitate și forța de a rezista răului.

9. “Visul din pavilionul roșu”, de Cao Xueqin (1791) – 100 de milioane de exemplare

Unul dintre cele patru mari romane clasice ale Chinei, “Visul din pavilionul roșu” pare să fie inspirată de viața autorului și folosește peste 400 de personaje minuțios construite pentru a realiza un tablou al societății chineze din secolul 19.

10. Leul, vrăjitoarea și dulapul, de C. S. Lewis (1950) – 85 de milioane de exemplare

Cea mai populară carte din seria “Cronicile din Narnia” o duce pe Lucy, dincolo de dulapul fermecat, într-un ținut înghețat și blestemat. Când își aduce frații și sora în Narnia, îl întâlnesc pe leul Aslan și pornesc împreună în călătorie, pentru a elibera Narnia de Vrăjitoarea Albă.

“Aventurile lui Pinocchio”, de Carlo Corrodi, “Codul lui Da Vinci”, de Dan Brown, cinci dintre cărțile Harry Potter și “Alchimistul” lui Paulo Coello ocupă locurile următoare din top 50 cele mai vândute cărți ale tuturor timpurilor.

perfect-tour.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.