NOUTATE „Două singurătăți”, Mario Vargas Llosa și Gabriel Garcia Marquez se întâlnesc într-un dialog despre roman în America Latină

„Două singurătăţi. Despre roman în America Latină. Mario Vargas Llosa în dialog cu Gabriel García Márquez”, carte apărută la editura Humanitas Fiction, a fost lansată în 27 aprilie 2022, în cadrul unui eveniment online, moderat de coordonatoarea seriei de autor „Mario Vargas Llosa”, Denisa Comănescu.

libris.ro

Două singurătăţi. Despre roman în America Latină. Mario Vargas Llosa în dialog cu Gabriel García Márquez

O conversaţie de la începutul carierei celor mai mari nume ale romanului latino-american, care au marcat literatura ultimului secol şi începutul secolului XXI, Două singurătăţi aduce faţă în faţă doi scriitori de geniu, două viziuni artistice, două modalităţi de a spune şi imagina poveşti.

Îmbogăţită cu mărturii ale literaţilor, cu interviuri şi cu fotografii, cartea îi atrage pe cititori în laboratorul unde realitatea şi biografia se transformă în ficţiune şi mit.

În 1967, când are loc întâlnirea dintre Mario Vargas Llosa şi Gabriel García Márquez, scriitorul columbian oferise lumii Un veac de singurătate. În doar câteva luni, romanul căpătase un statut legendar, la fel ca misteriosul şi fabulosul sat Macondo, şi adusese în lumina reflectoarelor literatura latinoamericană. La acel moment, Mario Vargas Llosa publicase deja Oraşul şi câinii şi primise Premiul Rómulo Gallegos pentru Casa Verde. Termenul de „realism magic” încă nu fusese inventat, dar stilul pe care avea să îl descrie sintagma, da. Iar ambii scriitori ştiau că fac parte dintr-un spectaculos boom literar.

În timp, operele lor aveau să fie răsplătite cu două Premii Nobel. Primul, în 1982, acordat de Academia Suedeză lui Gabriel García Márquez, pentru „roman şi proză scurtă, în care fantasticul şi realul sunt combinate într-o bogată lume imaginară, reflectând viaţa şi conflictele unui continent”. Al doilea, acordat lui Mario Vargas Llosa, în 2010, pentru „cartografierea struc­turilor puterii şi imaginile sale tranşante ale rezistenţei, revoltei şi înfrângerii individului”.

farmec.ro - Livrăm frumusețe!

„Au mai avut loc, de atunci, nenumărate discuţii literare […], dar această conversaţie, purtată acum mai bine de o jumătate de secol, oferă chei de înţelegere fundamentale”,  

spunea Sergio Ramírez, El País

Înregistrarea audio a evenimentului de lansare este disponibilă pe paginile de podcast ale grupului editorial. 

Despre Mario Vargas Llosa

Mario Vargas Llosa s-a născut în 1936 la Arequipa, în Peru, şi a copilărit în Bolivia împreună cu mama şi bunicii materni, convins că tatăl lui murise şi că fusese un erou. În realitate, la cinci luni după căsătorie, acesta îşi părăsise soţia însărcinată şi avea să-şi revadă fiul abia zece ani mai târziu, când Mario se va întoarce în Peru. Între 1950 şi 1952 urmează cursurile unei şcoli militare din Lima – experienţă descrisă în primul roman, „Oraşul şi câinii”. În 1955 se căsătoreşte cu o mătuşă, Julia Urquidi, provocând un mare scandal în familie. Povestea de dragoste e consemnată de scriitor în Mătușs Julia și condeierul. Divorţează de Julia în 1964, pentru ca, un an mai târziu, să se însoare cu o verişoară, Patricia. Între timp, lucrase în Franţa ca profesor de spaniolă şi jurnalist. După o tinereţe în care se apropiase de comunism, ia distanţă faţă de Fidel Castro și chiar îl acuză pe Gabriel García Márquez, odinioară prieten, de servilism. Călătoreşte, predă la universităţi din America şi Europa, de­vine scriitor celebru prin forţa epică, luciditatea şi ironia sa. În anul 2010, Academia Suedeză i-a acordat lui Mario Vargas Llosa Premiul Nobel pentru literatură.

În seria de autor Mario Vargas Llosa la Editura Humanitas Fiction au apărut: „Cinci Colţuri” (2016), „Rătăcirile fetei nesăbuite” (2016), „Mătuşa Julia şi condeierul” (2017), „Lituma în Anzi” (2017), „Oraşul şi câinii” (2017), „Istoria lui Mayta” (2019), „Casa Verde” (2019), „Băieţii şi alte povestiri” (2019), „Chemarea tribului” (2019), „Cine l-a ucis pe Palomino Molero?” (2020), „Elogiu mamei vitrege” (2020), „Povestaşul” (2020), „Paradisul de după colţ” (2021), „Vremuri grele” (2021), „Conversaţie la Catedrala” (2021), „Visul celtului” (2021), „Două singurătăţi. Despre roman în America Latină în dialog cu Gabriel García Márquez” (2022).

libris.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: