O serie nouă de cărți ale unor autori în vogă, care au câștigat premii prestigioase și au fost traduse în întreaga lume se adaugă la început de primăvară colecției Anansi. World Fiction a Editurii Pandora M. Printre cele mai așteptate traduceri este romanul Anii, de Annie Ernaux, pe care deținătoarea Nobelului pentru Literatură l-a recomandat drept cartea cea mai potrivită pentru a începe să-i cunoști literatura.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Anii, Annie Ernaux

Apărut la zeci de ani după ce Ernaux devenise o scriitoare îndrăgită deopotrivă de critici și cititori, Anii a reprezentat o piatră de hotar a literaturii sale. Este un volum de memorii împărtășite ale unei generații întregi, poveștile unor oameni care își dezvăluie amintirile. Anii reprezintă o rememorare a vieții autoarei cu ajutorul senzațiilor, albumelor cu fotografii, lecturilor, muzicii și mass-media, presărată cu notele de jurnal scrise de-a lungul anilor.
„Una dintre foarte puținele cărți cu adevărat mari din literatura contemporană”, Emmanuel Carrère
Traducerea în limba română a fost realizată de Mădălina Ghiu.
Copil de octombrie, Linda Boström Knausgard
Scriitoarea suedeză Linda Botrom Knausgard, fosta soție a lui Karl Ove Knausgard (autorul faimosului bestseller Lupta mea) revine în atenția cititorilor români cu volumul autobiografic Copil de octombrie, tradus din limba suedeză de Roxana-Ema Dreve.
În cărțile sale, Knausgard a făcut publice numeroase detalii intime despre soția sa, printre care tentativa de sinucidere din tinerețe și faptul că este bipolară. Deși unii dintre membrii familiei lui au rupt legătura cu el, Linda i-a fost alături și i-a apărat libertatea de a scrie ce dorește, scrie The Guardian.
Începând din 2013, timp de patru ani, Linda a fost internată regulat la o clinică psihiatrică, unde i s-au administrat electroșocuri. Copil de octombrie se trage din experiența autoarei, care a început să-și piardă memoria în timpul tratamentului și a scris acest volum pentru a-și putea păstra amintirile, dar și din nevoia de poveste, de sens și de a păstra vii legăturile cu cei dragi. Este povestea luptei cu depresia și izolarea și o destăinuire intimă, neiertătoare despre puterea scrisului de a proteja și vindeca.
Prăvăliile de scorțișoară. Sanatoriul sub semnul clepsidrei, Bruno Schulz
„Bruno Schulz și-a câștigat, cu doar câteva proze, locul alături de giganți precum Kafka sau Borges”
Sjón
Cele două volume de proză ale lui Bruno Schulz apar într-o nouă traducere, a Cristinei Godun, prima de după anii 1970. Prăvăliile de scorțișoară este o colecție de povestiri care plasează protagoniștii în haosul provocat de natura dezlănțuită, în vreme ce Sanatoriul sub semnul clepsidrei chestionează percepția asupra timpului, creând și explorând scenarii alternative.
„Bruno Schulz a fost unul dintre marii scriitori, unul dintre marii transmutatori ai lumii în cuvinte”
John Updike
Sutton, J.R. Moehringer
„Talentul lui Moehringer de a surprinde spiritul epocii şi bogăția detaliilor face ca fiecare oprire din călătoria exterioară şi lăuntrică a lui Sutton să fie zguduitoare.” (Publishers Weekly)

J.R. Moehringer, autorul bestsellerului Dulcele bar și ghostwriter al volumelor de memorii Open (Andre Agassi) și Rezervă (Prințul Harry), ajunge în curând în librării cu romanul Sutton. Cartea este inspirată de biografia celebrului spărgător de bănci Willie Sutton, haiduc modern pe care americanii l-au transformat în erou. Traducerea în limba română a cărții poartă semnătura lui Paul Slayer Grigoriu.
J.R. Moehringer este câștigător Pulitzer Prize for Feature Writing pentru portretul comunității de descendenți ai sclavilor Gee’s Bend, care locuiește într-un cătun izolat din Alabama.
Uimire, Richard Powers
Uimire spune povestea lui Theo Byrne, astrobiologul care caută dovezi de viață în imensitatea cosmosului, și a fiului său, Robin, un băiețel de nouă ani, ascultător și blând care pictează, ore în șir, animale amenințate de extincție. După ce mama sa moare, Robin se găsește în pragul exmatriculării, din cauza unei izbucniri violente petrecute la școală. În vreme ce starea lui psihică continuă să se înrăutățească, tatăl său încearcă să găsească alte soluții decât medicamentele cu efecte adverse periculoase și află astfel despre un tratament inovativ, care ar putea să-l ajute să-și controleze emoțiile.
Richard Powers este câștigător Pulitzer Prize în 2019, iar Uimire a ajuns pe lista scurtă a Premiilor Booker.
O mie de corăbii, Natalie Haynes
Natalie Haynes, populara scriitoare americană, dă glas femeilor prinse în Războiul Troian, în cartea sa O mie de corăbii, tradusă în română de Ioana Filat. Mai mult decât clasicul roman de război, această istorie a Troiei este țesută de poveștile femeilor care iau parte la confruntarea de legendă. Narat de vocile muritoarelor și ale zeițelor din panteonul grecesc, romanul a fost inspirat de Iliada.
Femeile din Troia, Pat Barker
„Una dintre cele mai profunde și fascinante scriitoare contemporane”
The Washington Post
Rămânem în zona mitologiei care înconjoară faimosul oraș antic, cu Femeile din Troia, de Pat Barker, repovestirea feministă a Iliadei. Câștigător The Independent Bookshop Award în 2019 și nominalizat la multe alte premii literare, Femeile din Troia urmărește destinul unei femei uimitoare în contextul celei mai cunoscute povești din antichitate.
Pat Backer este laureată Booker Prize cu cartea a treia din Trilogia regenerării, respectiv romanul Drumul fantomă.
Grădinile Finzi-Contini, Giorgio Bassani
Celebră poveste de dragoste a literaturii italiane a secolului trecut și romanul unei lumi acum dispărute, Grădinile Finzi-Contini, de Giorgio Bassani, este reeditată în traducerea Rodicăi Locusteanu. Frumoasa și periculoasa Micόl, personaj emblematic al literaturii lumii și simbol al fascinației primei iubiri, comunitatea evreiască din Ferrara și domeniul bogat al familiei Finzi-Contini sunt reînviate de memoria scriitorului. Cartea este o frescă a anilor de dinaintea Holocaustului, văzuți prin ochii unui îndrăgostit.
Zgomotul alb, Don DeLillo

Noua ediție Zgomotul alb, capodopera lui Don DeLillo, este deja disponibilă în librării și a fost recent ecranizată de regizorul Noah Baumbach, cu Adam Driver, Greta Gerwig și Don Cheadle (filmul este pe Netflix).
Romanul Zgomotul alb (în traducerea regretatului Horia Florian Popescu) îi are protagoniști pe anxiosul profesor Jack Gladney și familia numeroasă a acestuia, care strânge laolaltă copii din căsnicii diferite. Rutina obișnuită a profesorului specializat în Hitler (care nu vorbește germana) este destabilizată de apariția unui nor toxic, ale cărui efecte asupra sănătății sunt incerte. Zgomotul alb este un melanj savuros de satiră și meditație care explorează tarele societății americane de consum, influența bulimiei informaționale în viețile oamenilor și intelectualismul mărunt. Un roman care rămâne frapant de actual la aproape jumătate de secol de la scrierea sa.
Recomandările noastre din colecția Anansi. World Fiction
Când nu mai înțelegem viața, Benjamin Labatut (ficțiune istorică)
Pasiune simplă, Confesiunea adolescentei, Annie Ernaux (literatură autobiografică)
Sezonul uraganelor, Fernanda Melchor (roman social)
Alegerea, dr. Edith Eva Eger (memorii)