FRANȚA Simpaticul Asterix și scriitorul Guillaume Musso conduc topul vânzărilor de carte în 2021

Cel mai recent album al aventurilor lui Astérix a fost cea mai cumpărată carte de cititorii francezi în 2021, iar romancierul Guillaume Musso este cel mai îndrăgit scriitor, scrie Livres Hebdo.

„Astérix et le Griffon” a dominat net clasamentul anunțat de GfK. Francezii au cumpărat 1.547.576 de exemplare în mai puțin de două luni de la lansarea din 21 octombrie, ceea ce reprezintă 21.500 de albume de benzi desenate pe zi sau 15 pe minut.

Mult în spatele lui Astérix, „Anomalia” de Hervé Le Tellier (Gallimard), câștigător al premiul Goncourt pe 2020, este a doua cea mai vândută carte din 2021, aproape o jumătate de milion de exemplare, 491.884. Romanul care a câștigat premiul Goncourt pe 2021, „La plus secrète mémoire des hommes”, al senegalezului Mohamed Mbougar Sarr, se află pe locul cinci cu 378.219 exemplare. Cartea este în curs de traducere la editura Pandora M.

După „Tout le bleu du ciel”, roman de Mélissa Da Costa din 2019 (al şaselea cu 331.010 exemplare), prezidenţiabilul Eric Zemmour a reuşit să urce în acest top în care scrierile politice de obicei nu au loc, cu 282.671 de exemplare.

libris.ro

Top 10 cei mai cumpărați scriitori în Franța

În ce-i privește pe autorii preferați de francezi, Guillaume Musso și-a surclasat concurența, pentru al unsprezecelea an consecutiv, cu 1.278.000 de cărţi vândute. Cărțile sale sunt iubite și de cititorii români, în special Fata de hârtie, romanul despre un scriitor celebru aflat în pană de inspirație care își caută muza.

Locul doi în clasamentul autorilor, la fel ca în anul precedent, este ocupat de scriitoarea Virginie Grimaldi cu 877.000 de exemplare. “Era și timpul să aprind iar stelele”, al patrulea roman al său a cucerit iubitorii de lectură de pretutindeni.

Topul autorilor în Franța

Al treilea cel mai apreciat scriitor de ficțiune este Franck Thilliez (750.000 de exemplare vândute) şi Michel Bussi (721.000 de exemplare). Urmează şase autori care se situează între 600.000 şi 656.000 de exemplare: Marc Levy, Bernard Minier, Valérie Perrin, Mélissa Da Costa (nouă intrată în acest top 10), Marie-Bernadette Dupuy şi Aurélie Valognes.

bestvalue.eu

Articolul conține linkuri către librării online. Prin accesarea lor și plasarea unei comenzi, susțineți activitatea Răsfoiala.com generând un comision. Acest lucru nu modifică prețul produselor comandate

NETFLIX 10 filme și seriale bazate pe cărți. Selecția lunii ianuarie 2022

Culoarul morții (1999)

16+ Thriller, Rasial
Cu: Tom Hanks, David Morse, Michael Clarke Duncan
Regia: Frank Darabont

Green Mile trailer

Inspirat de romanul lui Stephen King, Culoarul Morții / The Green Mile este povestea tragică, dar dătătoare de speranță a unui negru cu dizabilități condamnat la moarte pe nedrept pentru viol. Așa zisa infracțiune a fost comisă împotriva unei fetițe albe, lucru care crește revolta comunității și tratamentul crud și discriminatoriu la care este supus pe ultima sută de metri. Dar negrul ciudat și copilăros are capacitatea paranormală de a vindeca orice afecțiune și le dovedește repetat lucrul acesta gardienilor de pe culoarul morții. Cum să îl trimiți la moarte?

cartepedia.ro

Munchen în fața războiului (2021)

13+ Dramă, Istoric
Cu: Jeremy Irons, George MacKay
Regia: Christian Schwochow

Trailer Munchen în fața războiului

Thrillerul istoric Munchen de Robert Harris este sursa de inspirație pentru drama care ecranizează perioada premergătoare izbucnirii al Doilea Război Mondial. În septembrie 1938, Adolf Hitler este hotărât să invadeze Cehoslovacia, în timp ce Prim-ministrul britanic, Neville Chamberlain, caută cu disperare să evite războiul. Münchenul va fi gazda unei întâlniri la nivel înalt, un efort de ceasul al doisprezecelea pentru a menține o pace precară.

Cutezanță (2022)

16+ Polițist, Mister
Cu: Alyssa Milano, Sam Page
Regia: Monika Mitchell

Trailer Chip de Înger 2014

O scriitoare faimoasă de romane polițiste, Grace (Alyssa Milano), se întoarce la casa familiei ei din Washington D.C., chemată de sora cu care nu prea mai ține legătura. Când sora este ucisă, iese la iveală că femeia proaspăt divorțată ducea o viață dublă de animatoare online și mamă casnică. Grace ignoră avertismentele detectivului cu însărcinat cu investigația și se implică în caz pentru a găsi criminalul. Filmul este bazat pe romanul polițist Brazen Virtue, de Nora Roberts.

libris.ro

Mama android (2021)

16+ SF, Thriller
Cu: Chloe Grace Moritz, Algee Smith
Regia: Mattson Tomlin

Trailer Cleft lip

Mama / Android este bazat pe romanul SF R.U.R. al scriitorului ceh Karel Capek. Într-o lume distopică în care AI scapă de sub controlul oamenilor, doi tineri fug din calea mașinăriilor ucigașe cu chip uman și caută refugiu în puținele teritorii rămase încă sub conducerea oamenilor. Totul este de două ori mai complicat din cauza unei sarcini neprevăzute care îi face să se deplaseze cu mai mare greutate și să-și planifice viețile, înainte de toate, cu gândul la viitorul și binele copilului nenăscut.

Străinul din umbră (2020)

16+ Dramă
Cu: Richard Armitage, Siobahn Finnean
Creator Harlan Coben

Trailer Fiica ascunsă

Inspirat de romanul Străinul al lui Harlan Coben, autor de thrillere cu care Netflix a semnat recent mai multe colaborări pentru ecranizările cărților sale, serialul spune povestea familiei Price a cărei viață e dată peste cap de apariția unei necunoscute care îi face lui Adam Price mărturisi tulburătoare despre soția sa. Bărbatul nu știe pe cine să mai creadă – pe femeia care pare să știe mai multe ca el despre familia lui sau pe cea cu care trăiește?

bestvalue.eu

SERIE LIMITATĂ Aproape de mine (2021)

16+ Polițist, Mister
Cu: Cush Jumbo, James Nesbitt
Regia: Liz Garbus

Trailer Aproape de mine

Filmul bazat pe thrillerul lui Harlan Coben (disponibil doar în engleză). Disperarea unei mame care își pierde fiica și determinarea ei de a găsi vinovatul cu orice preț scot la lumină douăsprezece cazuri similare de femei ucise, pe care poliția le ignora.

Femeia de vizavi de fata de la fereastră (2020) – apare în 28 ianuarie

10+ Comedie neagră, thriller, mister
Cu: Kristen Bell, Tom Riley
Regia: Michael Lehmann

Femeia din casa de vizavi de fata de la fereastră trailer

Parodia Femeia din casa de vizavi de fata de la fereastră ironizează filmele recente bazate pe cărți în care eroina principală, izolată la domiciliu, de obicei din cauza unei agorafobii, asistă la o agresiune sau crimă, dar nu poate interveni ca să ajute victima. Thrillerul Femeia de la fereastră, ecranizarea cărții omonime, e unul dintre scenariile de la care a pornit ideea.

Mudbound (2017)

13+ Dramă, Istoric
Cu: Carey Mulligan, Mary J. Blige, Garrett Hedlund
Regia: Dee Rees

Trailer Mudbound

Drama istorică inspirată de romanul omonim (disponibil la noi doar în limba engleză) al scriitoarei Hillary Jordan a avut multiple nominalizări la Golden Globe și i-a adus cântăreței Mary J Blige prima dublă nominalizare din istoria Oscarurilor pentru interpretare și pentru coloană sonoră.

În iarna lui 1946, Henry McAllen se mută cu soția sa, Laura, din casa confortabilă din Memphis, Tennessee, într-o fermă îndepărtată de bumbac din delta fluviului Mississippi – un loc pe care ea îl găsește străin și înfricoșător. În timp ce Henry lucrează pământul, Laura se luptă să crească cele două fete mici într-o baracă grosolană, fără instalații sanitare sau electricitate, sub ochii socrului ei crud și rasist. Când plouă, apele se ridică și înghit podul spre oraș, izolând familia într-o mlaștină.

libris.ro

Situl

13+ Dramă, Romance
Cu: Ralph Fiennes, Carey Mulligan
Regia: Simon Stone

Trailer Situl

În timp ce Al Doilea Război Mondial bate la ușă, o văduvă bogată (Carey Mulligan) angajează un arheolog amator (Ralph Fiennes) pentru a se ocupa de săpături pe proprietatea ei. Cei doi fac o descoperire istorică, ecourile evenimentelor din trecutul Angliei rezonând cu elemente legate de viitorul incert al țării‎. Filmul este inspirat de romanul The Dig – netradus în română – al scriitorului John Preston.

SERIAL Snowpiercer Sezonul 3 (2021)

16+ Dramă, Distopic
Cu: Jennifer Connelly, Daveed Diggs
Creat de Graeme Manson, Josh Friedman

Trailer Snowpiercer

Serialul Snowpiercer este bazat pe seria de romane SF La Compagnie des glaces (netradus) a autorului francez Georges-Jean Arnaud. Într-o lume în care viața pe Terra a devenit imposibilă din cauza temperaturii globale extrem de reduse, Mr. Wilson, un afacerist oportunist construiește un tren – perpetuum mobile care face înconjurul globului în așteptarea unor vremuri mai calde. Societatea miniaturală din tren este împărțită net între bogați și săraci, cei din urmă muncind până la epuizare ca să asigure bunăstarea celor de la clasa I. Revolta e inevitabilă.

Articolul conține linkuri către librării online. Prin accesarea lor și plasarea unei comenzi, susțineți activitatea Răsfoiala.com generând un comision. Acest lucru nu modifică prețul produselor comandate

ÎN PREGĂTIRE Romane premiate, noi cărți de Elena Ferrante și Leïla Slimani, în colecția Anansi World Fiction

În prima parte a anului 2022, colecția Anansi. World Fiction a Editurii Pandora M va adauga în portofoliu 13 noi titluri, cărți de o amplă varietate tematică și stilistică, multipremiate, ecranizate, vândute cu succes în întreaga lume.

Cărțile noi poartă semnătura unor autori clasici ai literaturii universale – Franz Kafka, Elsa Morante, Cezar Vallejo sau Manuel Puig, cărți recompensate recent cu importante premii literare precum Goncourt (Cea mai tainică amintire a oamenilor, de Mohamed Mbougar Sarr) sau Booker Prize (Shuggie Bain de Douglas Stuart), cât și noi traduceri din opera unor autori îndrăgiți din portofoliul colecției, precum Elena Ferrante și Leïla Slimani.

libris.ro

Goncourt 2021, Booker Prize 2020

La câteva luni de la anunțarea Premiului Goncourt 2021, apare ediția în limba română a cărții câștigătoare, în traducerea scriitorului Ovidiu Nimigean. Cea mai tainică amintire a oamenilor, de Mohamed Mbougar Sarr, spune povestea unei ”anchete” a tânărului scriitor senegalez Diegane Latyr Faye, care descoperă un fascinant roman publicat în 1938 de către un misterios scriitor supranumit în epocă „un Rimbaud negru”.

Ediția românească a romanului Shuggie Bain de Douglas Stuart, carte recompensată cu Booker Prize 2020, spune povestea lui Hugh „Shuggie” Bain, care-și trăiește copilăria în anii ‘80 ai secolului trecut în Glasgow-ul administrației Thatcher, alături de o mamă alcoolică, într-un univers bântuit de spectrul violenței. O carte care a rămas în atenția criticilor și a cititorilor din întreaga lume mult timp după anunțarea marelui premiu care apare în limba română în traducerea Mihaelei Ghiță.

Noi volume semnate de Elena Ferrante și Leïla Slimani

Îndrăgita romancieră și jurnalistă franceză de origine marocană Leïla Slimani revine cu o nouă carte: Țara celorlalți (traducere de Daniel Nicolescu), primul volum dintr-o trilogie istorică inspirată din viața familiei autoarei. O poveste de dragoste dintre o europeană și un arab care înfruntă împreună tumultul istoriei pe continentul african postbelic.

Invențiile ocazionale este titlul cu care Elena Ferrante revine în librăriile autohtone. Superb ilustrat, volumul reunește eseuri scrise de misterioasa autoare italiană pe diverse teme, de la prima iubire la încălzirea globală. Ediția în limba română a cărții poartă semnătura Ceraselei Barbone.

Cărți-fenomen în ultimii ani în Spania, Marea Britanie și spațiul de limbă germană

Una dintre cele mai așteptate traduceri în limba română de către iubitorii de literatură care urmăresc noutățile din literatura universală este romanul, deja disponibil, În toate a fost frumusețe de Manuel Vilas. Cartea a ocupat locul I în topurile de vânzări din Spania în 2018 și 2019, un fenomen editorial recompensat în Franța cu Prix Femina Étranger.

Profund sinceră și minunat scrisă, într-un limbaj deopotrivă poetic și crud, cartea lui Manuel Vilas se citește ca și cum ar fi catharsisul unui doliu imposibil, cel al morții părinților noștri, dar și al sfârșitului unei epoci, o experiență universală. Cartea apare în traducerea excepțională a lui Marin Mălaicu-Hondrari.

Cursa de noapte spre Tanger, considerat de critici și de revistele de specialitate unul dintre cele mai bune romane ale ultimilor doi ani, este prima traducere în română din opera scriitorului irlandez Kevin Barry, câștigător al IMPAC Dublin Literary Award și nominalizat la Booker Prize. Tradus cu succes, romanul a cucerit deopotrivă cititorii și criticii. S-a spus despre Barry că ar fi reușit să creeze în acest roman un melanj între Așteptându-l pe Godot a lui Becket și Navigând spre Bizanț al lui Yeats. Cartea apare în traducerea Mihaelei Buruiană.

Romanul Tyll de Daniel Kehlmann, nominalizat în 2020 la Booker International, o carte care cu doi ani înainte a făcut istorie în spațiul de limba germană, îl are ca protagonist pe Tyll Eulenspeigel, un bufon care a fost subiectul unei cărți de căpătâi în Germania secolului al XVI-lea, în Europa Medievală a Războiului de Treizeci de Ani. Romanul va fi ecranizat pentru Netflix de către producătorii serialului Dark.

Autori clasici ai literaturii universale: Franz Kafka, Cesar Vallejo, Elsa Morante, Manuel Puig

Scrisori către Felice, de Franz Kafka, carte ce poartă semnătura regretului Radu Gabriel Pârvu, reprezintă un adevărat roman de dragoste epistolar ce-l are ca protagonist pe autor, un volum-companion al Jurnalului, menit să completeze portretul celui mai fascinant scriitor al secolului XX.

Lista cărților-eveniment este completată de volumul Cesar Vallejo – Opera poetică, o ediție îngrijită, cu studiu introductiv, note și traducere semnate de unul dintre cei mai respectați traducători de poezie spaniolă din România: Dinu Flămând. Volumul reprezintă traducerea integrală a operei poetice a unuia dintre titanii modernismului de secol XX.

Insula lui Arturo de Elsa Morante, romanul-fanion al uneia dintre cele mai apreciate scriitoare italiene a secolului XX, este o poveste de maturizare a unui băiat pe jumătate orfan, care se desfășoară pe insula Procida și abordează teme precum incestul, homosexualitatea, narcisismul. Apărută în traducere românească în anii 70, ediția actuală semnată de Gabriela Lungu, se înscrie în lista recuperărilor literare necesare.

Sărutul Femeii Păianjen este cel mai cunoscut roman al scriitorului argentinian Manuel Puig, carte inclusă de El Mundo în lista celor mai bune romane spaniole ale secolului XX. Publicat în 1976 și adaptat pentru cinema în 1985 de Héctor Babenco, cartea spune povestea a doi prizonieri, Luis Molina și Valentín Arregui, care împart celula într-o închisoare din Buenos Aires. Traducerea în limba română este semnată de Ilinca Ilian.

Trimise spre tipar la finalul lunii decembrie, trei cărți mult-așteptate urmează să ajungă la cititori în curând:

  • Meteorii, capodopera lui Michel Tournier (traducere de Irina Bădescu),
  • Numele celălalt. Septologie I-II, o explorare percutantă a condiției umane, de Jon Fosse (traducere de Ovio Olaru)
  • Proiectul Decameronul. 29 de povestiri noi din pandemie (traduse în limba română de Ona Frantz, Marin Mălaicu-Hondrari, Cerasela Barbone, Daniel Nicolescu, Simina Popa, Gheorghe Miletineanu și Alexandra Turcu).

libris.ro

Articolul conține linkuri către librării online. Prin accesarea lor și plasarea unei comenzi, susțineți activitatea Răsfoiala.com generând un comision. Acest lucru nu modifică prețul produselor comandate

GOODREADS Cărțile de ficțiune ale deceniului

Acestea sunt – conform cititorilor de pe platforma Goodreads – cele zece romane din ultimul deceniu pe care vrei să le ai în bibliotecă. Dacă nu prea ai timpul pe care l-ai dori ca să citești, dar nu vrei să ratezi ce e relevant, aici găsești cele mai iubite cărți de ficțiune ale ultimilor zece ani și te îndrumăm unde am găsit cel mai bun preț pentru fiecare.

2011 Haruki Murakami – 1Q84

Haruki Murakami – 1Q84

Bestseller instant în Japonia și apoi tradus în zeci de limbi, romanul 1Q84 al lui Murakami a fost senzația anului 2011. Cartea ne duce în Tokio în 1984. Sau poate am greșit anul? Aomame, o tânără cu o misiune secretă și Tengo, un scriitor de ocazie, simt că lumea din jurul lor se destramă. Detalii fine care nu se mai leagă, conexiuni stranii și tot felul de indicii care ridică suspiciuni îi aruncă pe cei doi într-un torent de povești misterioase, care se răsfrâng de-a lungul celor trei volume. Romanul acesta nu lasă loc pentru jumătăți de măsură: ori îl iubești, ori îl detești.

2012 J.K. Rowling – Moarte subită

J.K. Rowling – Moarte subită

Viața dintr-un mic orășel de provincie nu-i atât de simplă pe cât pare. Săracii și bogații se urăsc, soții și soțiile se ceartă, tinerii sunt în război cu bătrânii. Iar războiul capătă amploare atunci când moartea subită a unuia dintre stâlpii comunității lasă un loc vacant în consiliul parohial. Conflictele ajung la paroxism în această carte memorabilă, practic primul volum scris în mod special de celebra J.K. Rowling pentru cititorii adulți.

2013 Khaled Hosseini – Și munții au ecou

Khaled Hosseini – Și munții au ecou

Cea mai iubită carte de ficțiune a anului 2013 pentru cititorii Goodreads, Și munții au ecou, conține proza emoționantă cu care Khaled Hosseini ne-a obișnuit în ultimii ani. Dragostea familială, încercările vieții și legăturile de sânge care rezistă dincolo de jigniri, trădări și sacrificiu – sunt subiectul acestui roman complex care ne poartă peste decenii și prin diverse colțuri ale Globului, de la Kabul la Paris, din San Francisco în Grecia. Cartea lui Hosseini merită citită deoarece ne spune adevăruri universale despre natura umană și despre cum învățăm să facem față pierderii.

libris.ro

2014 Rainbow Rowell – Landline

Rainbow Rowell – Landline

Etichetată drept “poveste de dragoste de Crăciun”, cartea îi urmărește pe Georgie și pe soțul ei Neal. În urmă cu zece ani, Neal a traversat America pentru a-i cere mâna lui Georgie. Crăciunul acesta însă, când ultima problemă din cariera lui Georgie umple paharul,  Neal ia copiii și pleacă în direcția opusă, iar relația lui cu Georgie pare să se fi terminat. Georgie pare că a găsit o cale magică de a comunica peste timp cu Neal cel de acum un deceniu. Mă rog, nu e o mașinărie a timpului, dar să spunem că e un mod prin care l-ar putea face pe Neal să se răzgândească. Ar trebui Georgie să lupte pentru această relație sau ar trebui să admită că totul s-a sfârșit? Povestea lui Raibow Rowell atrage prin romantism și atmosfera specială (Crăciunul!) dar fără clișeele cu care ne-am obișnuit în literatura și filmele de gen. De asta poate că au votat-o zeci de mii de cititori și a devenit și bestseller New York Times. (Din păcate volumul nu s-a tradus la noi, dar se găsește în engleză.)

2015 Harper Lee – Du-te și pune un străjer

Harper Lee – Du-te și pune un străjer

Acțiunea din Du-te și pune un străjer se petrece la douăzeci de ani după evenimentele din celebrul Să ucizi o pasăre cântătoare și o are în centru pe tânăra Jean Louise Finch (Scout, pentru cunoscători). Întoarcerea ei de la New York în sudul aprins de dispute inter-rasiale și de lupta pentru drepturi civile, creează contextul pentru evocarea amintirilor din urmă cu două decenii și a multora dintre personajele iubite din Să ucizi o pasăre cântătoare. În mod clar, cele două romane trebuie citite în pereche, ele sunt relevante pentru a cunoaște mai bine o autoare deja clasică a literaturii americane și un univers narativ care a făcut înconjurul lumii.

2016 Liane Moriarty – Când vina ne desparte

Liane Moriarty – Când vina ne desparte

Dacă ai citit cartea sau ai văzut serialul Marile minciuni nevinovate, atunci știi deja cine este Liane Moriarty. Analiza extrem de fină a prieteniilor complicate între femei, fundamentele iubirii și căsniciei, dar și echilibrul fragil între ego și loialitatea față de ceilalți compun temele romanului Când vina ne desparte. Sam și Clementine au viața aceea frumoasă din filme: se iubesc, el a început un nou job de vis iar ea, care este violoncelistă, urmează să aibă audiția care îi va transforma întreaga carieră. Dar o invitație nevinovată la un grătar în vecini va deschide o spirală incotrolabilă a evenimentelor. Crezi că știi despre căsnicie, sex, familie, copii sau prietenie? Liane Moriarty ne supune pe toți unui test cu această carte.

2017 Celeste Ng – Mici focuri pretutindeni

Celeste Ng – Mici focuri pretutindeni

Ne plac cărțile despre relațiile complicate de familie, pentru că ne regăsim în atâtea posibile situații, iar creierul nostru este programat să caute în aceste povești explicații și soluții pentru propriile noastre existențe. De aceea a fost Mici focuri pretutindeni o carte aclamată la nivel internațional. Acest al doilea roman al lui Celeste Ng este despre secrete, formarea identității, despre ce înseamnă maternitatea, arta sau diferențele rasiale în viața de zi cu zi.

bestvalue.eu

2018 Jojo Moyes – Eu, și totuși alta

Jojo Moyes scrie romane de dragoste vândute în zeci de milioane de exemplare, unele fiind ecranizate deja. Eu și totuși alta face parte dintr-o trilogie, alături de romanele Înainte să te cunosc și După ce te-am pierdut. O poveste de dragoste suprinzătoare între doi oameni care nu au absolut nimic în comun, durerea pierderii și puterea de a merge mai departe – aceste teme o au în centru pe tânăra Lou Clark, protagonista trilogiei. Toate cele trei romane sunt în promoție la editura Litera.

2019 Margaret Atwood Testamentele

Margaret Atwood Testamentele

Dublu premiată cu Booker Prize, bestseller mondial și producție-vedetă la HBO, distopia creată de Margaret Atwood în Povestea slujitoarei se continuă în Testamentele. Autoarea a recunoscut că s-a inspirat din realitățile lumii actuale pentru a zugrăvi o poveste dintr-un posibil viitor întunecat. O narațiune care nu numai că te ține cu sufletul la gură dar te face și să reflectezi la pericolul tot mai vizibil pe care discursul urii și lipsa de empatie față de semeni îl propagă în cotidianul în care trăim.

2020 Matt Haig – Biblioteca de la miezul nopții

Matt Haig – Biblioteca de la miezul nopții

În fiecare zi a vieții tale, fiecare decizie pe care o iei deschide o infinitate de căi prin care existența ta poate evolua, poate înflori, se poate sfârși. Undeva, la capătul lumii, există o bibliotecă și în cărțile de acolo e scrisă această infinitate de scenarii ale vieții. Nora, personajul lui Matt Haig, ajunge în această bibliotecă. Cum va alege ea să-și trăiască viața? Cum vei alege tu să îți trăiești viața? Romanul-puzzle sau romanul-ghicitoare Biblioteca de la miezul nopții se înscrie în linia de povești motivaționale cu care Matt Haig i-a obișnuit pe fanii săi.

libris.ro

Articolul conține linkuri către librării și magazine online. Prin accesarea lor și plasarea unei comenzi, susțineți activitatea Răsfoiala.com generând un comision. Acest lucru nu modifică prețul produselor comandate

POVESTEA NESPUSĂ Gabriel Garcia Marquez are o fiică din afara căsătoriei a cărei identitate a fost dezvăluită ieri

Scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez, premiat cu Nobel pentru Literatură și autor al uneia dintre cele mai faimoase povești de dragoste scrise vreodată, Dragostea în vremea holerei, are o fiică dintr-o dragoste ascunsă. Apropiații săi o cunoșteau, dar secretul a fost dezvăluit lumii la opt ani de la moartea sa, scrie El Universal.

libris.ro

În care o jurnalistă cere un interviu și se alege cu jumătate de veac de așteptare

Căsătorit cu Mercedes Bacha jumătate de secol, Garcia Marquez a întreținut o relaţie în afara căsătoriei cu o jurnalistă mexicană, Susana Cato. Din această legătură s-a născut o fată, Indira, astăzi în vârstă de 31 de ani şi producătoare de cinema, care însă nu poartă numele celebrului său tată.

Autorul volumului „Un veac de singurătate” a întânit-o pe Susana Cato în Cuba, unde aceasta l-a intervievat o dată pentru o publicaţie columbiană şi au scris împreună scenarii.

„Puţin înainte de moartea lui Gabriel Garcia Marquez, zvonul mi-a ajuns la urechi şi de-a lungul celor opt ani m-a măcinat, am vrut să verific dacă informaţia era adevărată”, a povestit la un post de radio local autorul articolului, Gustavo Tatis.

Gustavo Tatis spune că a confirmat informaţia cu biograful, membrii familiei şi cu unul dintre cei mai buni prieteni al scriitorului. A păstrat însă secretul din respect pentru soţia scriitorului, Mercedes. „Am aşteptat să divulgăm informaţia după moartea ei”. Existenţa acestei fiice a fost „Cel mai sacru şi intim secret” al lui Garcia Marquez.

Gabriel Garcia Marquez a murit la 17 aprilie 2014, la 87 de ani, în Mexic, unde şi-a trăit sfârșitul vieții, iar soţia sa a murit, la aceeaşi vârstă, pe 15 august 2020. Nu se știe dacă Mercedes a știut despre idilă și de existenţa Indirei.

„Este probabil ca Mercedes să fi intuit ceea ce s-a întâmplat între Susana şi Garcia Marquez, dar până la sfârşitul vieţii, ea a fost discretă şi tăcută. În orice caz, dezvăluirea Indirei a fost un cataclism familial”, afirmă autorul articolului.

În anii 1990, laureatul premiului Nobel pe pentru literatură din 1982, declara că „orice scriitor are trei vieţi: una publică, una privată şi una secretă”. În cazul său, „în fiecare dintre cele trei vieţi, femeile au jucat un rol cheie”, a comentat jurnalistul.

Garcia Marquez şi soţia sa au doi fii, Gonzalo şi Rodrigo, care au publicat anul trecut cartea „Les adieux à Gabo et Mercedes”.

Printre cele mai cunoscute romane ale scriitorului columbian care a cucerit cititorii de pretutindeni cu realismul magic sunt “Un veac de singurătate”, “Dragostea în vremea holerei”, “Toamna patriarhului”, “Povestea târfelor mele triste”. Memoriile sale, publicate cu titlul A trăi pentru a-ți povesti viața, sunt printre cele mai apreciate volume ale genului.

libris.ro

Britanicii au cumpărat anul trecut cărți în valoare de 2.18 miliarde EUR. Top 10 cele mai vândute cărți în UK.

Vânzările de cărți au continuat să crească anul trecut în Marea Britanie, în ciuda restricțiilor și crizei de hârtie, cu peste 212 de milioane de cărți tipărite vândute – cea mai mare cifră din ultimii zece ani, scrie The Guardian.

Deși librăriile din UK au fost închise timp de trei luni în 2021, apetitul crescut al cititorilor britanici pentru romanele polițiste, SF, fantasy, romance și pentru cărțile de dezvoltare personală a determinat vânzări cu 5% mai mari față de 2020. Britanicii au cumpărat anul trecut cărți în valoare de 2,18 miliarde de euro.

libris.ro

Richard Osman și crimele au ocupat două locuri între cele mai bine vândute cărți în UK

Cifrele au fost publicate de Nielsen BookScan, care a completat datele lipsă cauzate de carantină cu estimări fondate pe sondaje între cititori. Pentru lunile în care nu au fost restricții, informațiile au fost colectate de la aproximativ 3.000 de cumpărători.

Vânzările pentru cărțile de ficțiune au crescut cu 20% față de 2019, propulsate de creșterea genurilor crimă și thriller, SF și fantezie și (49%) romance. Printre cele mai bine vândute cărți în 2021 au fost două romane ale lui Richard Osman – Clubul crimelor de joi și Bărbatul care a murit de două ori.

Dintre cărțile de non-ficțiune, cele din categoria minte, corp, spirit au înregistrat cea mai mare creștere – 50%, ajungând la un nivel maxim de 22.45 milioane de euro.

Pe podiumul celor mai iubite cărți ale anului a urcat și un volum de literatură pentru copii. Băiatul, cârtița, vulpoiul și calul de Charlie Mackesy a continuat să fie o sursă de inspirație pentru micii cititori, fiind al doilea cel mai bine vândut titlu al anului, urmat de Biblioteca de la miezul nopții a lui Matt Haig, un roman înălțător care are ca temă depresia.

bestvalue.eu

Alți scriitori apreciați anul trecut au fost Maggie O’Farrell, câștigătoarea Woman Prize for Fiction cu romanul Hamnet și Douglas Stuart, câștigător Booker, cu Shuggie Bain. Cărțile de ficțiune pentru adulți au ocupat nouă locuri în top 20, cea mai mare pondere din 2012 până acum. Thrillerul pentru tineri adulți al lui Adam Silvera, Amândoi mor la sfârșit este primul titlu YA care a ajuns în top 20 din 2015 (citește recenzia).

“În general, cele mai bune vânzări ale anului ne arată că cititorii caută confort, râs, evadare, familiaritate și poate un sentiment de comunitate, influențați de impactul constant al rețelelor sociale care atrag atenția asupra noilor autori și creează conversații despre cărțile noi și vechi”, a spus Jackie Swope, reprezentanta Nielsen.

Top 10 cele mai vândute cărți în UK în 2021

1. Clubul crimelor de joi, Richard Osman

2. Băiatul, cârtița, vulpoiul și calul, Charlie Mackesy

3. Biblioteca de la miezul nopții, Matt Haig

4. Bărbatul care a murit de două ori, Richard Osman

5. Pinch of Nom, 100 de rețete simple pentru a slăbi, Kay Featherstone și Kate Allison

6. Guiness World Records 2022

7. And away… Bob Mortimer

8. Megamonsters, David Walliams

9. Windswept and interesting, Billy Connolly

10. Acolo unde cântă racii, Delia Owens

Titlurile al căror titlu apare în engleză nu au fost traduse în română.

(Fotografie principală articol via The Guardian)

libris.ro

Câștigători Nobel, Booker și Pulitzer între noutățile Litera în 2022

Editura Litera anunță peste 900 de noi apariții editoriale în anul 2022: cărți-eveniment, cărți premiate, continuări ale seriilor de succes și multe alte noutăți. Iată topul celor mai așteptate volume al noului an editorial.

Paradise (1994), By the Sea (2001), Desertion (2005) șiAfterlives (2020), Aldulrazak Gurnah

Cărțile scriitorului Abdulrazak Gurnah, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2021, Paradise (1994), By the Sea (2001), Desertion (2005) și Afterlives (2020) urmează să fie publicate în primăvara, respectiv în toamna acestui an. Autor a numeroase povestiri și eseuri, precum și a zece romane, Gurnah a scris despre exil, despre momente istorice cruciale și rupturi sociale devastatoare. Romanele sale se desfășoară în spațiile intime ale familiilor, tovărășiilor și prieteniilor: acele spații care sunt hrănite de dragoste și datorie, dar care sunt vulnerabile prin însăși natura lor.

The Promise, Damon Galgut

The Promise, Damon Galgut

Scriitorul sud-african Damon Galgut, câștigătorul prestigiosului Booker Prize pentru ficțiune, cu romanul The Promise, este al doilea scriitor remarcabil intrat recent în portofoliul Litera. Romanul este o saga modernă ce urmărește declinul unei familii, pe fundalul schimbărilor tulburi dintr-o țară puternic segregată politic și social, care are nevoie de vindecare. Cartea se află în curs de apariție în colecția Clasici Contemporani.

Istoricul Maya Jasanoff, care a prezidat juriul Booker, a spus că The Promise este o carte profundă, puternică și succintă, care „combină o poveste extraordinară, teme bogate și istoria ultimilor 40 de ani din Africa de Sud, într-un pachet incredibil de bine scris“.

To Paradise, Hanya Yanagihara

Cititorii care au iubit romanele anterioare ale autoarei de origine americană, Hanya Yanagihara, O viață măruntă și Oamenii din copaci, se vor bucura de cel mai nou roman al scriitoarei – To Paradise, descris deseori de către critici drept un tour de force livresc. Cartea, cu un evident accent utopic, este împărțită în trei părți, vorbind deopotrivă despre colonialism și rasism în America contemporană, despre iubire, familie și pierdere, dar și despre o serie de pandemii trecute și felul în care acestea au remodelat societatea actuală. 

„Yanigahara ne solicită să ne reconsiderăm asumpțiile binare și limitative asupra conceptelor legate de sexualitate, rasă și sănătate.“ The Guardian

M. Fiul secolului (M. Il figlio del secolo), Antonio Scurati

O operă magistrală de ficțiune istorică, M. Fiul secolului este un roman care descrie cu minuțiozitate anatomia și ascensiunea fascismului în Italia, din perspectiva fondatorului său, Benito Mussolini. Cartea, publicată în 40 de țări, a câștigat premiul Strega în 2019, autorul dedicând-o tuturor celor care au luptat împotriva regimului fascist, victime și partizani deopotrivă.

„Panoramică și polifonică, lucrarea lui Scurati dezvăluie experiențele celor temători și ale celor care stârnesc teamă, retorica revoluționarilor și cea a reacționarilor… o multitudine de fragmente care alcătuiesc un mozaic imens.“ New Statesman

libris.ro

La malnata, Beatrice Salvioni

Considerat unul dintre cele mai fulminante debuturi literare recente, La malnata este un roman despre prietenie, despre alianța dintre femei, despre revolta împotriva sexismului și a abuzului, dar și despre conștiința propriei valori, revelând una dintre vocile tinere cele mai explozive din peisajul literar italian contemporan. Este povestea prieteniei dintre două tinere – Francesca, care provine dintr-o familie prosperă, și Maddalena, numită de întreaga comunitate la malnata, cea care aduce ghinion – pe fundalul unei provincii lombarde oprimate de controlul și de violența fascismului. Romanul urmează să fie publicat în acest an în peste 20 de țări.

Tomas Nevinson, Javier Marias

Un nou roman al unuia dintre cei mai prolifici scriitori spanioli contemporani – Javier Marias, tradus în 46 de limbi, cu peste 8 milioane de cărți vândute în întreaga lume – completează seria de autor de la Editura Litera. Roman politic și etic în egală măsură, Tomas Nevinson este o reflecție profundă asupra limitărilor și asupra urmărilor produse de evitarea răului celui mai mare. Pe fondul unor atacuri teroriste istorice, Tomas Nevinson este și povestea a ceea ce se întâmplă cu cineva căruia i s-a întâmplat deja totul și care, aparent, nu mai poate fi atins de nimic. 

Trust, Hernan Diaz

Trust, Hernan Diaz

Una dintre cărțile cele mai așteptate ale anului 2022, Trust, de Hernan Diaz, este un puzzle literar deopotrivă despre genealogia puterii, bani, clasă și intimitate, un roman care reușeste să dezamorseze miturile ce învăluie bunăstarea și ficțiunile ce trec deseori drept istorie. Autorul, finalist al Pulitzer Prize și PEN/Faulkner Award cu primul său roman, In the Distance, este câștigătorul a numeroase premii literare, printre care Saroyan International Prize, the Cabell Award, the Prix Page America, the New American Voices Award.

„O performanță virtuoasă a unui talent emergent al cărui prim roman a fost finalist la Premiul Pulitzer… O poveste fascinantă care pune în lumină impactul banilor asupra vieților noastre. Într-un moment în care pactul nostru social este atât de fragil, Trust este acel lucru rar: un roman frumos lucrat, care îndrăznește să se confrunte cu unele dintre cele mai profunde schisme socio-economice ale noastre.“ Oprah Dialy

Camerista (The Maid), Nita Prose

Camerista (The Maid), Nita Prose

Romanul de debut al Nitei Prose urmează să fie publicat în peste 33 de țări. Este povestea lui Molly Gray, o cameristă care s-a obișnuit să treacă neobservată atunci când șterge praful, când vede mizeria și secretele lăsate în urmă de oaspeții prestigiosului hotel unde lucrează. Totul ia o întorsătură uimitoare, când tânăra îl descoperă pe unul dintre clienții hotelului mort în patul său. Romanul va apărea în luna februarie, lansare sincronizată cu cea internațională.

„Cea mai fermecătoare, originală și nuanțată carte pe care o veți citi anul acesta. Camerista reușește să fie în același timp misterioasă, plină de forță și înduioșătoare, iar Molly este un personaj pe care îl veți iubi cu înverșunare. Nita Prose este un talent exploziv, iar Camerista, o capodoperă unică, ce sfidează etichetele.“ Laurie Elizabeth Flynn

A Splendid Ruin, Megan Chance

O privire tenebroasă asupra San Franscisco-ului anilor 1900, A Splendid Ruin este un gotic istoric, cu o scriitură de o frumusețe rară. Romanul aclamatei scriitoare americane Megan Chance problematizează clasa, trădarea, răzbunarea, dar și alegerile teribile pe care trebuie să le facă uneori o femeie pentru a putea supraviețui în perioade dificile. „Un minunat sentiment de amenințare: personaje duplicitare, secrete de familie și sfârșituri abrupte de capitol…“ Historical Novels Review

Ce va face Danny? În Vacanță (What Should Danny Do. On Vacation), Adir Levy

O carte pentru copii, frumoasă și necesară, despre forța și importanța alegerilor, ce combină cu abilitate scriitura creativă și psihologia copilului. Sub forma a nouă povești frumos ilustrate, cartea prezintă aventura lui Danny, un băiețel înzestrat cu o superputere: puterea de a alege! Cartea, dedicată deopotrivă copiilor și adulților, propune mai multe scenarii ale aceleiași zile petrecute de Danny în vacanță și ale felului în care aceasta se va schimba în funcție de deciziile pe care băiețelul le va lua. „Alegerile reprezintă un instrument care are nevoie de o bună fundamentare. «Ce va face Danny» învață cu adevărat copiii că alegerile și deciziile lor pot avea efecte și urmări. Și cred că e realmente important să oferim copiilor această putere.“ Dr. Alete Arom, psiholog clinician

The Journey of Humanity, Oded Galor

The Journey of Humanity, Oded Galor

Colecția Kronika se va îmbogăți cu un titlu de excepție – The Journey of Humanity – al notabilului economist de origine israeliană, Oded Galor. Cartea, care propune o teorie la intersecția dintre economie, antropologie și teorie politică, explică inechitatea socială și economică dintre culturi, punctând felul în care Marea Istorie, colonialismul, organizarea socială, cultura, geografia influențează dezvoltarea și evoluția umanității în general. The Journey of Humanity este lumea explicată într-un mod accesibil de unul dintre gânditorii săi contemporani cei mai de seamă. Publicată în Israel, a devenit rapid bestseller internațional.

The New Map, Daniel Yergin

The New Map, Daniel Yergin

O carte revelatoare despre revoluția energetică, schimbări climatice, tensiuni geopolitice și lupta pentru putere a națiunilor într-o perioadă a turbulențelor globale. Într-o epocă a crizelor economice, politice, ecologice și sanitare perpetue, în care pericolul unui nou Război Rece între superputeri precum Statele Unite ale Americii, China, Rusia, Orientul Mijlociu pare iminent, The New Map a autorului Daniel Yergin, câștigător Pulitzer Prize și expert în energie globală, devine o carte necesară și urgentă. Daniel Yergin reușește cu acest extraordinar volum să poarte cititorul într-o călătorie absolut captivantă și oportună prin noua hartă a lumii. Cartea a devenit rapid bestseller absolut A Wall Street Journal și USA Today.

Putin’s People: How the KGB Took Back Russia and then Took on the West, Catherine Belton

O carte stringent de actuală, de bine documentată, caracterizată de către presa de specialitate ca fiind un thriller geopolitic, Putin’s People: How the KGB Took Back Russia and then Took on the West este un studiu solid despre ascensiunea lui Putin și a putinismului. „În noua sa carte profund documentată, Catherine Belton spune o poveste întunecată despre ascensiunea lui Vladimir Putin la putere și despre cei 20 de ani ai săi ca lider al Rusiei. Belton, fost corespondent la Moscova pentru Financial Times, cercetează și mai în profunzime. În această carte, Putin, colegii săi din KGB, oamenii de afaceri și mafioții s-au reunit prin interviuri cu mulți alți jucători relevanți.“ Anders Åslund, The Washington Post

The Hunter Guide to the 21 Century, Heather Heying, Bret Weinstein

În această carte, biologii evoluționiști Heather Heying și Bret Weinstein jonglează extrem de abil cu discursul încărcat din punct de vedere politic care înconjoară chestiuni precum sexul, dieta, somnul, parentingul, educația și multe altele, pentru a schița o viziune clară bazată de știință, care vă va da puterea să trăiți o viață mai bună și mai înțeleaptă. O carte care explică cu elocvență și simplitate cum funcționează evoluția genetică și culturală, cum aceste două forțe se influențează reciproc, lăsând în urmă teoriile reducționiste ale determinismului genetic, social și cultural.

„The Hunter Guide to the 21 Century este povestea umană repovestită frumos, cu metafore emoționante.“ Jonathan Haidt

Influence Your Superpower, Zoe Chance

Această carte pleacă de la o idee-manifest pe cât de provocatoare, pe atât de simplă: suntem născuți pentru a fi influenți! Zoe Chance, profesor la prestigioasa Yale University, expune cu claritate și persuasiune cum să ne (re)câștigăm superputerea de a avea încredere în propria voce, de a fi carismatici și convingători, de a învăța să ne negociem drepturile în manieră relaxată și creativă. Influence Your Superpower este o carte care te va învăța cum să-ți transformi cursul vieții și poate chiar pe cel al istoriei.

Why Has Nobody Told Me This Before, Dr. Julie Smith

Un regal pentru amatorii de psihologie practică, această carte extrem de inteligentă și intuitivă vă învață într-o manieră accesibilă cum să vă fortificați și să vă mențineți sănătatea psihică chiar și în cele mai dificile momente. Couch online și social media star, psihoterapeuta Julie Smith oferă în carte instrumente și sfaturi practice celor ce se află în lupta cu anxietatea și depresia, dar și celor care vor să devină mai puternici și mai rezilienți în fața tuturor încercărilor cotidiene.

„Inteligentă, profundă și caldă, Dr Julie Smith este deopotrivă un expert și un prieten înțelept de care cu toții avem nevoie.“ (Lori Gottlieb)

Hygge Home, Meik Wiking

Hygge Home, Meik Wiking

O nouă carte a celebrului scriitor și cercetător danez, fondator al Happiness Research Institute și autor al celebrei cărți Mica enciclopedie Hygge. Rețeta daneză a fericirii urmează să fie publicată la Editura Litera. Hygge Home este o carte care ne învață cum să ne creăm un spațiu domestic confortabil, protector și călduros, care să ne ajute să ne recalibrăm forțele interioare, un adevărat refugiu de bine și liniște.

„Obișnuim să ne modelăm casele, ca apoi acestea să ne modeleze pe noi.“ Meik Wiking

libris.ro

 

STUDIU Americanii au citit în 2021 mai puțin decât în ultimii 30 de ani

Gallup a anunțat recent rezultatele ediției 2021 a sondajului despre lectură pe care îl repetă anul, încă din 1990. Anul trecut, americanii au citit în medie 12,6 cărți, în scădere de la 15,6 în 2016 și mai puțin decât în oricare an din ultimele trei decenii, scrie Bookriot.

Procentul de respondenți care au spus că nu au citit deloc în ultimul an a rămas constant – 17% și aproximativ același cu cel raportat în 2002. Astfel, singura explicație pentru scăderea mediei generale este reducerea numărului de cărți citite în rândul celor care citeau anual mai mult de 10 cărți.

Anul trecut procentajul americanilor care au spus că au citit peste 10 volume a atins cel mai mic nivel înregistrat în ultimii 31 de ani, respectiv 27%.

În timp ce la toate categoriile de cititori s-a constatat o scădere a numărului mediu de cărți citite, cea mai mare diferență a fost în rândul absolvenților de facultate. În ultimii 15 ani, aceștia au avut o medie de 21,1 cărți citite pe an față de 14,6 în 2021.

Doar 6% dintre respondenți au citit anul trecut mai mult de 51 de volume.

libris.ro

EVENIMENT Primul meu cadru fotografic, atelier pentru copii la Institutul Cervantes

Institutul Cervantes din București începe seria evenimentelor de anul acesta la sediul său din București, Bulevardul Regina Elisabeta 38, cu două ateliere de fotografie pentru copii, pentru grupele de vârstă 4-6 ani și 7-9 ani, pe 23 și 24 ianuarie 2022.

Desfășurate sub coordonarea artistei venezuelene de origine română Amada Granado, atelierele durează 4 ore, distribuite în două ședințe a câte două ore (între orele 10.00 și 12.00 pentru grupa de vârstă 4-6 ani, respectiv între orele 12.15 și 14.15 pentru grupa de vârstă 7-9 ani). Numărul minim de participanți este de 5, iar cel maxim de 7.

libris.ro

Procesul de înscriere și conținutul atelierului

Înscrierile se pot face până pe 18 ianuarie 2022, iar costul este de 150 de lei. Este necesar ca cei mici să vină cu aparat foto digital sau telefon mobil cu cameră foto integrată. Pentru înscrieri, cei interesați sunt rugați să trimită un mesaj aici.

Atelierul propus de Amada Granado, La primera toma / Primul cadru, este conceput în spiritul încurajării creativității și imaginației copiilor, care vor avea ocazia să privească altfel mediul din jurul lor, dincolo de prejudecăți și de limitări. În prima zi, proiectul fotografic va începe cu explorarea spațiului Institutului Cervantes, fără aparatul foto, doar pentru a observa și a reține obiecte sau imagini care atrag atenția copiilor și pe care le vor încadra cu mâna (durata: 1 oră). La finalul acestui traseu, copiii vor realiza desene din memorie ale imaginilor pe care le-au reținut (durata: 1 oră). În ziua următoare se va merge pe același traseu, iar copiii vor face fotografii (durata: 1 oră). La final, vor fi comparate fotografiile cu desenele, iar cei mici vor fi invitați să își exprime părerea (durata: 1 oră).

Amada Granado este o artistă venezueleană de origine română, născută în București, în 1977. care în prezent locuiește și lucrează în Ibiza, Spania. Pentru ea, fotografia este un mijloc de explorare a granițelor dintre public și privat, recreere și izolare. Lucrările sale sunt apreciate la nivel international, fiind expuse în numeroase galerii și spații culturale din Europa, America de Nord și America Latină. Printre cele mai cunoscute serii ale ei sunt Penitenciario (2012), Humboldt (2011) și Guaire (2008/2009), reunite sub titlul Balnearios, eseuri vizuale prin care s-a poziționat critic față de anumite aspecte ale realității socio-politice din Venezuela.

libris.ro

TOP 10 cele mai vândute cărți Cartier în 2021 este condus de două romane ale Tatianei Țîbuleac

De Ziua Culturii vă poftim la un clasament plin de nume românești. Deși l-am primit de mai multă vreme de la editură, l-am pus deoparte pentru momentul potrivit. Le dorim mulți ani de scrieri excepționale poeților și scriitorilor români, public ca altădată artiștilor și succese tuturor celor care lucrează în domeniul cultural!

Top 10 Cele mai vândute cărți Cartier Proză, poezie, albume

1. Vara în care mama a avut ochii verzi, de Tatiana Țîbuleac (colecția Cartier popular)

Vara în care mama a avut ochii verzi


2. Grădina de sticlă, de Tatiana Țîbuleac (Cartier popular)

Grădina de sticlă


3. Nichita Stănescu. Cuvintelor, necuvintelor. Poeme alese de Matei Vișniec (Cartier de colecție nr. 15)

Nichita Sănescu, Cuvintelor, necuvintelor


4. Singur în fața dragostei, de Aureliu Busuioc (Cartier popular)
5. Pe contrasens, de Oleg Serebrian (Rotonda)
6. Frunze de dor, de Ion Druță (Cartier popular)
7. Un secol de poezie română scrisă de femei . Volumul II (1945 – 1989), de Alina Purcaru și Paula Erizanu (Cartier de colecție nr. 31)
8. Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin, de Angela Brașoveanu și Roman Rybaleov (Art)
9. Prematur, de Miruna Vlada (Rotonda)
10. Ard pădurile, de Paula Erizanu (Rotonda)

libris.ro

TOP Carte pentru copii și adolescenți Cartier

Cele mai vândute cărți pentru copii Cartier

1. Albinuța, de Grigore Vieru. Desene de Lică Sainciuc
2. Balada celor cinci motănași, de Ion Druță. Ilustrații de Mihaela Paraschiv
3. Când bunicul era nepot, de Aureliu Busuioc
4. Alfabetul cu povești, de Lică Sainciuc
5. Toate întâmplările se prefac în cuvinte, de Vasile Romanciuc. Ilustrații de Ivanka Coptu
6. Mama, de Grigore Vieru. Ilustrații de Igor Vieru
7. Poezii de seama voastră, de Grigore Vieru. Ilustrații de Vasile Sitari
8. Amintiri din copilărie și alte povestiri, de Ion Creangă
9. Povestea furnicii, de Ion Druță. Ilustrații de Silvia Olteanu
10. Poveste de iarnă, de Jill Barklem. Traducere din engleză de Lavinia Braniște

TOP Carte de istorie (colecția Cartier istoric)

1. Condamnare, marginalizare și supraviețuire în regimul comunist. Școala gustiană după 23 august 1944, de Zoltan Rostas
2. Secolul XXI. Istorie recentă și futurologie, de Alex Cistelecan
3. Era Extremelor (1914 – 1991), de Eric Hobsbawm
4. Era Revoluției (1789 – 1848), de Eric Hobsbawm
5. Era Capitalului (1848 – 1875), de Eric Hobsbawm
6. Era Imperiului (1875 – 1914), de Eric Hobsbawm
7. Istorii antisovietice, de Oleg Panfilov
8. Istoria Gărzii de Fier. Un fascism românesc, de Traian Sandu
9. Republica Moldova la răscruce de lumi, de Josette Durrieu, Florent Parmentier
10. 28 iunie 1940. Ocupația Basarabiei și a Bucovinei de Nord de către URSS reflectată în presa internațională, de Dorin Dușceac

Articolul conține linkuri către librării online. Prin accesarea lor și plasarea unei comenzi, susțineți activitatea Răsfoiala.com generând un comision. Acest lucru nu modifică prețul produselor comandate