RECENZIE Țara celorlalți, Leïla Slimani

Ficțiune, Saga de familie, Dragoste

Evaluare: 4 din 5.

Am început Țara celorlalți, de Leïla Slimani, curioasă despre Marocul nevăzut, promis de autoare în prezentarea cărții. Voiam să călătoresc printre localnici, prin poveste, acolo unde nu ajung prea des străinii sau turiștii, într-o gospodărie tradițională, să aflu cum se poartă, ce își spun, ce mănâncă, ce obiceiuri le conduc programul zilnic, cu cine și de ce se căsătoresc și așa mai departe.

Am aflat toate acestea, dar și ceva în plus. Am aflat ce se întâmplă atunci când o europeancă, mai precis o franțuzoaică școlită lasă tot ce știa despre viață în urmă și o ia de la capăt, de voie, dar mai mult de nevoie la un alt capăt de lume, unul în care femeile nu citesc, nu dansează, nu fac prezența în societate și, mai ales, nu participă la ea.

Ca anecdotă, bunica lui Slimani a fost o alsaciană, Anne Dhobb, care s-a căsătorit cu un soldat marocan. Împreună au construit o fermă de fructe lângă Meknes. Anne Dhobb și-a publicat propriile memorii în Maroc, în 2004.

libris.ro

Maroc, o țară minunată! Pentru ceilalți.

Țara celorlalți spune povestea lui Mathilde și a lui Amin, doi tineri care se îndrăgostesc și căsătoresc fulgerător, în Franța, pe finalul celui de-al doilea război mondial. Sedusă de frumosul soldat marocan, atât de exotic și diferit de plictisitorii bărbați din lumea ei, franțuzoaica pleacă spre țara lui de baștină, convinsă că acela este tărâmul pentru povești fericite. Ah, ce romantic, ce destin fantastic o așteaptă!

Ajunsă în Meknes, locul unde trăiește familia lui Amin și unde vor sta o vreme înainte de a pleca spre ferma care le va fi cămin, Mathilde începe încetișor să se dezmeticească. Acesta nu e Pământul Făgăduinței, ba chiar este destul de departe de el. Pasiunea care i-a adus aici începe să se clatine sub privirile obtuze ale soacrei și ale tuturor celorlalți și în realitatea imediată a unui viitor deloc fantastic. Rasismul este aici la el acasă, iar sărăcia bate insistent la ușa lor.

Partea mea favorită din romanul Leïlei Slimani aceasta a fost – cea despre dezvrăjire. Imaginea Mathildei deziluzionate care înțelege că (poate) a făcut o greșeală, s-a grăbit cu această căsătorie sau cu această plecare pe un alt continent, unul neprietenos, în țara altcuiva, dar refuză să-și asume public adevărul. Sau poate înțelegând că vin vremuri grele, se ascunde provizoriu în refugiul ficțiunii prin scris. Înțelege, dar în loc să accepte, inventează o poveste în care totul merge ca în visele ei, prin scrisori mincinoase pe care le trimite tatălui și surorii sale. Sunt înduioșătoare crâmpeiele de intimitate profundă în care o vedem pe biata fată scriind către ai ei. Deși cere mult mai mult timp și efort decât să scrie scurt – ajutor!, Mathilde se delasă acestei fantezii a soțului ideal, căminului perfect și a țării primitoare. E mai bine decât să se recunoască așa cum e – o tânără soție nefericită.

lensa.ro

A cui e țara celorlați?

Țara celorlalți face atâtea trimiteri câte ești pregătit (dispus, educat, dornic) să primești. Pentru Mathilde, Marocul este țara celorlalți, respectiv a celor născuți acolo, oamenii de altă culoare – la propriu și la figurat – a căror identitate, limbă, religie și obiceiuri nu le împărtășește. Pe măsură ce viața ei așa cum o știa se dizolvă și face loc prezentului și acestei noi Mathilde, una care păstrează ceva din propria istorie, însă crește și într-o altă femeie, cea care se adaptează așteptărilor soțului și familiei lui, țara celorlalți este țara bărbaților – aceste ființe binecuvântate care au cercurile lor sociale separate, tabieturile și drepturile lor, inaccesibile femeilor. Tot o țară a celorlalți devine și propria comunitate de expați francezi care o respinge pentru că a ales metisajul. Matilde, franțuzoaică din naștere și marocană după locul în care trăiește, nu (mai) aparține niciuneia dintre ele.

Fiica ei, Aicha, va moșteni statutul dizgrației, viața în țara celorlalți și mai rău de atât. Culoarea pielii și cârlionții îi vor trăda prompt originea mixtă și-i vor transforma copilăria într-un chin al integrării într-o lume în care termenul multicultural încă nu a fost popularizat – nici vorbă de asimilat. Și știm foarte bine, copiii pot fi mai cruzi decât adulții cu cei pe care nu-i percep ca egali ai lor.

O țară a celorlalți există și pentru sora mai mică a lui Amin, Selma, care n-are astâmpăr și caută cu prea multă înfrigurare dragostea și libertatea de a alege dragostea. Va cunoaște țara bărbaților francezi care abia așteaptă să cunoască o fată ciocolatie (și apoi să-și vadă de femeile lor albe ca laptele) și pe cea a bărbaților ciocolatii care acceptă fete naive și pe viitorii lor copii mai devreme procreați.

floria.ro

Și pentru Amin există câteva țări străine. Există țara bărbaților care s-au căsătorit la ei acasă, cu femei ale locului, cumsecade, nu cu venetice care te însoțesc seara în oraș să bea ceva (Doamne păzește!), care vor să meargă în vacanțe și să practice medicina. Există deci și țara soției, care își face apariția la el în țară ori de câte ori Mathilde se poartă așa cum a fost educată să o facă – cu încredere în sine și cu dorința de a descoperi, de a crea, de a se autodepăși. Pentru bietul Amin, deși privilegiat la el acasă de rasă și sex, există și o țară a celorlalți fermieri în care se tot chinuie să ajungă, însă îi lipsesc atât flerul pentru rodul pământului și un ajutor de nădejde.

Poate singurul reproș pe care i l-aș face autoarei este că, pe măsură ce cunoaștem toate aceste țări ale celorlalți, lumi ale celorlalți, lumi închise în care poți intra, dar nu poți pătrunde, în care ești primit, dar nu acceptat, în care supraviețuiești, dar nu trăiești din plin, povestea Mathildei începe să se rarefieze. N-am putea însă afla altfel despre Amin și despre Selma, despre Aicha, care preia povestea și stigmatul mamei și o duce în altă dimensiune și despre unchiul ei, care are și el câteva țări de dărâmat și reclădit. Nu i-aș zice totuși chiar reproș, mai degrabă… întrebare. Leïla, ce și cui mai scrie Mathilde?

Fiind doar prima carte dintr-o trilogie, sper să-mi răspundă curând.

Salutări, răsfoitori!

lensa.ro

ȘTIRI Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste va fi la Timișoara. Investiție de 20 de milioane de euro, împrumut de la Comisia Europeană.

Parlamentul a adoptat legea prin care este înfiinţat Muzeul Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989. Iniţiativa legislativă a fost semnată de un număr record de parlamentari (peste 300) şi a primit în plenul Camerei Deputaţilor 275 de voturi „pentru”.

lensa.ro

Parlamentarii timișoreni au venit cu propunerea încă din 2013

Ideea înfiinţării unui muzeu pe tema Revoluţiei anticomuniste aparţine mai multor parlamentari de Timiş care, în 2013, au transmis Ministerului Finanţelor o solicitare de alocare a sumei de 3 milioane de euro pentru finanțare, anunţă Ministerul Culturii.

În acelaşi an, la propunerea Ministerului Finanţelor, Ministerul Culturii a dat curs solicitării, integrând obiectivul de investiţii – care era, la data respectivă, o ipoteză, în lipsa unei clădiri care să aibă rolul de sediu, precum şi în lipsa instituţiei propriu-zise.

Proiectarea clădirii muzeului este în curs, iar investiţia a crescut de la 3 milioane de euro la peste 20 milioane de euro datorită Acordului de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, încheiat la 9 iunie 2022. În curând se va constitui o echipă de specialişti care va forma, de facto, corpusul profesional al muzeului.

Instituţia va fi amenajată la Timişoara, în clădirea istorică a fostei Comenduiri a Garnizoanei Militare care va fi restaurată, modernizată şi dotată în acest scop. Muzeul va prezenta evenimentele aşa cum au avut loc pe tot cuprinsul ţării şi va funcţiona sub autoritatea Ministerului Culturii. Imobilul a fost identificat cu ajutorul Primăriei Timişoara, în 2015, şi a fost ulterior transferat de la Ministerul Apărării Naţionale în administrarea Ministerului Culturii.

Potrivit Ministerului Culturii, Unitatea de Management a Proiectului a atribuit contractul de elaborare a proiectării la toate fazele pentru viitorului muzeu la finele anului 2021, actualmente fiind în curs de avizare faza Plan Urbanistic Zonal. Unitatea de Management a Proiectului reprezintă entitatea din cadrul Ministerul Culturii abilitată să implementeze întregul proiect de realizare a Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989.

perfect-tour.eu

TOP 10 Pădurea norvegiană, 1984, Lolita sunt cele mai bine vândute cărți din colecția Polirom Top 10+

Colecţia „Top 10+”, unul dintre cele mai de succes proiecte editoriale ale editurii Polirom a ajuns la 600 de titluri publicate în peste 11 ani de existenţă. Aproximativ 4 milioane de cărţi au fost vândute în acest interval.

Romanul „Toate bufniţele” de Filip Florian este titlul cu numărul 600, apărut recent în colecție, disponibil în librării.

Filip Florian, Toate bufnițele

O carte despre consolare și disperare în totalitarismul românesc, care combină perfect empatia, umorul, poezia și tragicul. Cu mult haz, cu comic de situație, Filip Florian prezintă într-o serie de întâmplări constrângerile și neputința omului de rând, caracteristice epocii în care libertatea și oportunitatea erau rezervate elitei comuniste.

Dedicată capodoperelor literaturii de pretutindeni şi bestsellerurilor, în format poche, colecţia „Top 10+” cuprinde titluri semnate de nume de prim rang ale literaturii universale, precum şi ale literaturii autohtone, laureaţi ai Premiilor Nobel, Pulitzer, Booker și autori traduşi în întreaga lume.

libris.ro

Top cele mai vândute cărți Polirom Top 10+ de la lansarea colecției

1. „Pădurea norvegiană”, Haruki Murakami

Romanul Pădurea norvegiană, care-și împrumută titlul de la un hit al formatiei Beatles, Norwegian Wood, are ca fond atmosfera social-politică agitată a anilor ’60. Narațiunea opune acestui laitmotiv dur momente de o intimitate emoțională răscolitoare. Povestea lui Toru Watanabe urmărește firul implicațiilor psihologice născute din dragostea imposibilă pentru iubita prietenului mort. Totul se petrece pe fundalul unor episoade marcate la tot pasul de scene erotice în camere sordide de cămin studențesc, cu afișe si discuri cu Jim Morrison, Miles Davis sau Bach, lecturi din clasicii literaturii universale.

2. „O mie nouă sute optzeci şi patru”, George Orwell

Winston Smith este un personaj obișnuit: el urăște, iubește si muncește ca oricare alt om. Ceea ce-l face deosebit este faptul ca trăiește într-o lume infernală, în care a urî, a iubi sau a munci sunt gânduri venite dintr-un efort supraomenesc al fiecărei clipe. Romanul O mie nouă sute optzeci și patru descrie tabloul apocaliptic al unei Londre din era postatomică, locul de naștere al unui regim totalitar în care orice logică pare să fi fost abolită. Execuțiile fără rost, disparițiile peste noapte au devenit firești. Trecutul este rescris mereu pentru a legitima crimele prezentului, iar instrumentul propagandei este odioasa „neolimbă”, o limbă robotizată, ce completeaza imaginea de lume ordonată „științific” dupa voința Fratelui cel Mare, care spune că „razboiul este pace, libertatea este sclavie, ignoranța este putere”.

3. „Lolita”, Vladimir Nabokov

Din cauza subiectului său extrem de șocant – pasiunea morbidă a unui bărbat matur pentru o fetiță de doispre­zece ani –, romanul Lolita a fost respins de editori, fiind publicat în Statele Unite abia dupa apariția sa în Franța. Construit pe schema mitologică a povestirilor cu fauni și nimfe, Lolita este însă, înainte de toate, un poem de dragoste închinat limbii engleze și posibilităților sale expresive.

Povestea iubirii obsesive și blestemate a lui Humbert Humbert pentru nimfeta Dolores Haze, capodopera lui Vladimir Nabokov a fost, pe rând, carte interzisă, roman scandalos, obiect de cult, pentru a deveni apoi un clasic al secolului XX.

lensa.ro

4. „Cele patruzeci de legi ale iubirii”, Elif Shafak
5. „Să ucizi o pasăre cîntătoare”, Harper Lee
6. „Idiotul„, F.M. Dostoievski
7. „Cel care mă aşteaptă”, Parinoush Saniee
8. „Minunata lume nouă”, Aldous Huxley
9. „Portretul lui Dorian Gray”, Oscar Wilde
10. „Fraţii Karamazov”, F.M. Dostoievski

Cele mai recente apariţii

1. „Femei fără bărbaţi”, Shahrnush Parsipur
2. „Durere”, Zeruya Shalev
3. „Ochii tuaregului”, Alberto Vázquez-Figueroa
4. „Uimire şi cutremur”, Amélie Nothomb
5. „Cântec de leagăn”, Chuck Palahniuk
6. „Sfârşit de sezon. + 5 povestiri noi”, Marius Chivu
7. „Fiica Estului„ Clara Usón
8. „Olga„ Bernhard Schlink
9. „Dans grotesc”, Aldous Huxley
10. „Întâlnirea”, Gabriela Adameşteanu

Titluri în pregătire
  • „Scurtă istorie a tractoarelor în limba ucraineană”, Marina Lewycka
  • „Confesiunile unui opioman englez”, Thomas De Quincey
  • „Castelul de nisip”, Iris Murdoch
  • „Bàrnabo, omul munţilor • Secretul Pădurii Bătrâne”, Dino Buzzati

perfect-tour.eu

RECENZIE Vaporul de noapte spre Tanger, Kevin Barry

Evaluare: 4 din 5.

Ficțiune, gangsteri, tragicomedie

Romanul irlandezului Kevin Barry, Vaporul de noapte spre Tanger, este bestseller al momentului în colecția Anansi World Fiction de la Pandora M. Cartea ne invită la o poveste cu gangsteri la apus de carieră, drame de familie disfuncțională, dar și momente comice într-o narațiune cu personaje vibrante care par să te însoțească în aceeași încăpere în care citești romanul.

Kevin Barry ne ațâță cu o intrigă cu gangsteri și aventuri, dar romanul e doar la suprafață o carte polițistă. Pe măsură ce intrăm în profunzime, povestea aceasta este despre remușcări și regrete, despre viața ajunsă la fundul sacului, despre o (posibilă) nevroză de a fi un irlandez cu pumnii tari și prea puțină minte pentru ziua de mâine..

libris.ro

Maurice și Charlie, ca băieții

E noapte și, într-un port spaniol obscur, Maurice și Charlie așteaptă un vapor, ca doi pirați bătrâni care deapănă amintiri.  Sunt doi golani în pragul pensionării și viața nu a fost prea blândă cu ei. Sunt adevărați virtuozi ai înjurăturilor și întorsăturilor de limbaj, experți în violență și droguri, șmecheri din vremurile bune cu o istorie lungă împreună. Dar, ca doi motani de pripas din mahala, au ieșit șifonați din toate peripețiile lor de infractori: Maurice și-a distrus un ochi iar Charlie e șchiop. Drogurile, luptele, banii, femeile, pericolul, aventura, se perindă toate pe dinaintea lor, ca niște fantome ce capătă proporții la adăpostul întunericului.

Au vrut să scape de lumea asta murdară și coruptă a fărădelegii, au vrut să fie “investitori”, dar nu le-a ieșit. Blestemele victimelor lor, ghinionul proverbial al irlandezului care vrea doar să-și câștige pâinea dar sfârșește mereu sărac, ori păcatele strămoșilor  – toate se abat asupra unei existențe care se destramă în droguri, sex și alcool.

Maurice și Charlie au fost ca frații, apoi s-au trădat și s-au înstrăinat unul de altul. O neverosimilă internare simultană la un spital de boli nervoase i-a reîmprietenit, iar acum stau unul alături de celălalt, sub cerul înstelat al Spaniei, tovarăși ai unui destin implacabil.

farmec.ro - Livrăm frumusețe!

Regrete și o improbabilă izbăvire

Cei doi prieteni au aflat “pe surse” că în noaptea ce vine, în portul Algeciras, pe unul dintre feriboturile care vin și pleacă spre Maroc, se află Dilly, fiica pierdută a lui Maurice. Căutarea și apoi așteptarea înfrigurată a lui Dilly e pretextul pentru un val de amintiri ale celor doi tovarăși. Iubirea pierdută, eșecul de a fi tată, prietenia bazată pe loialitate aparent indestructibilă și tot ce au avut vreodată împreună – au fost sacrificate pe altarul dependențelor și deciziilor proaste.

Merită oare cei doi golani izbăvirea sau măcar o “pauză” în drumul la vale al vieților lor? Fata aceea de pe feribot poartă răspunsul, iar doi vagabonzi bătrâni îl așteaptă.

Vaporul de noapte spre Tanger se remarcă prin limbajul desăvârșit și personajele cizelate până la perfecțiune. Povestea lui Kevin Barry a fost finalistă la Booker Prize 2019, fiind apreciată pentru nivelurile narative multiple (în povestea cu gangsteri e istoria unei prietenii, în prietenie – o poveste de dragoste, în povestea de dragoste e o dramă de familie și totodată o frescă socială).

Kevin Barry – Vaporul de noapte spre Tanger

Romanul a apărut la editura Pandora M în 2021, în traducerea Mihaelei Buruiană. Vaporul de noapte spre Tanger face parte din colecția Anansi World Fiction, coordonată de scriitorul și editorul Bogdan-Alexandru Stănescu.  

libris.ro

Articolul conține linkuri către librării online. Prin accesarea lor și plasarea unei comenzi, susțineți activitatea Răsfoiala.com generând un comision. Acest lucru nu modifică prețul produselor comandate

ȘTIRI Premiul Păcii pentru scriitorul Serhii Jadan, care luptă în războiul din Ucraina

Celebrul Premiu al Păcii, acordat de Uniunea Editorilor și Librarilor din Germania, se acordă în acest an lui Serhii Zhadan, cunoscutul scriitor ucrainian, care se află de la începutul războiului în orașul natal, Harkov, unde sprjină ca voluntar armata ucrainiană.

libris.ro

Motivația comisiei

„Aducem un omagiu scriitorului și muzicianului Serhii Jadan, care, prin opera sa impresionantă, precum și prin atitudinea sa civic umanitară se dedică semenilor aflați în război, ajutându-i cu prețul vieții sale.

În romanele, eseurile și poeziile sale, Jadan ne conduce într-o lume care a trecut prin schimbări zguduitoare, dar care, în același timp, trăiește din tradiție. Textele sale spun cum războiul și distrugerea devastează lumea și cutremură oamenii. Scriitorul descoperă un limbaj propriu care ne dezvăluie fiecăruia în parte imaginea halucinantă a ceea ce mulți dintre noi am refuzat să vedem.

Atent și plin de empatie, pe un ton poetic și radical, Serhii Jadan explorează modul în care poporul ucrainean, în ciuda tuturor violențelor, încearcă să ducă o existență independentă, în care să domine pacea și libertatea.”

Primul Premiu al Păcii a fost decernat din 1950. Valoarea financiară a premiului e de 25.000 de euro. Laureați ai Premiului Păcii au fost scriitorii: Vaclav Havel, Peter Esterhazy, Mario Vargas Llosa, Amos Oz, Octavio Paz, Hermann Hesse, Max Frisch, Margret Atwood, David Kermani, Svetlana Aleksievici, Orhan Pamuk, Susan Sontag ș.a..

„Premiul promovează toleranța în plan internațional prin premiază acele personaități care au contribuit la idealurile de pace și umanitate prin operele și activitățile lor excepționale, mai ales în câmpul literaturii, științei și artelor. Nu există criterii naționale, rasiale sau religioase în selecția laureaților.”

bestvalue.eu

În 2022 Sehii Jadan a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru literatură de către Academia Poloneză și a obținut și Premiul pentru libertate al Fundației Frank Schirrmacher. Cel mai recent volum pentru care a fost premiat este Internat, distins cu Premiul pentru literatură BERD (împreună cu traducătorii Reilly Costigan-Humes și Isaac Stackhouse Wheeler). Cartea spune poveste crudă și înduioșătoare a unui învățător care călătorește prin Donbasul ucrainean devastat de război pentru a-și lua nepotul de la internat. Cei doi călătoresc apoi împreună înapoi acasă. În spatele simplității acestei povești se află un romanul extraordinar, exploziv, tandru, furios și poetic despre o țară sfâșiată de conflict și despre absurditățile, banalitățile, ororile și momentele de legătură umană care apar în vreme de război.

Despre Serhii Jadan

Serhii JADAN s-a născut în 1974, la Starobilsk, Ucraina, și a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Harkiv. În anul 1995 debutează cu volumul de poezie Generalul Iuda, urmat de Pepsi (1998). Publică apoi mai multe antologii de poezii, poeme și povestiri: Balade de război şi reconstrucţie(2001), Maradona (2007), Etiopia (2009) și altele. Big Mac este primul volum de proză scurtă, apărut în 2003, urmat de romanele Depeche Mode (2004), Anarchy in the UKR (2005) și Voroșilovgrad (2010). În 2014 a publicat antologia de nouă povestiri și treizeci de poeme Mesopotamia. Romanul Internat apare în 2017, la Editura Meridian din Cernăuți. Serhii Jadan a primit peste 20 de premii și distincţii, atât în Ucraina, cât și în străinătate. Versurile lui au fost puse pe muzică de cele mai cunoscute formaţii rock din Ucraina.

litera.ro

BOOKVERTISING Semnează petiția pentru mesaje TV pro-lectură! Cititul este de interes public.

Editura Nemira lansează astăzi o petiție online, în cadrul proiectului Bookvertising, prin care urmărește popularizarea lecturii cu ajutorul reclamelor comerciale. Petiția propune CNA să permită televiziunilor difuzarea următorului mesaj de interes public:

„Pentru o dezvoltare armonioasă, citiți cel puțin o carte pe lună!”

Grija pentru minte și lectură, la fel de importantă ca cea pentru sănătatea corpului

libris.ro

Cele mai recente statistici arată că 93,5% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an. Piața de carte din România este una dintre cele mai mici din UE, iar cititul este rareori încurajat prin campanii de anvergură care să reamintească publicului importanța lecturii și avantajele celor care citesc

Printre beneficiile cititului se numără:

  • îmbogățirea vocabularului și a memoriei,
  • dezvoltarea gândirii critice și a imaginației,
  • reducerea stresului,
  • dezvoltarea emoțională și mentală,
  • îmbunătățirea concentrării.

Grija pentru minte și pentru o dezvoltare armonioasă trebuie să fie cel puțin la fel de importantă ca cea pentru corp și sănătate, la care fac referire unele dintre mesajele de interes public difuzate constant de postul public de televiziune și de alte posturi TV.

Este important să existe un îndemn constant la citit, iar un mesaj de interes public este modalitatea cea mai simplă și de impact prin care acesta poate ajunge la cât mai mulți români. Petiția poate fi accesată și semnată aici.

Recent, editura Nemira a lansat Bookvertising, o inițiativă care susține literatura română contemporană, plasând în reclamele comerciale ale companiilor cărți ale autorilor români pentru a le oferi mai multă expunere și vizibilitate. Petiția către CNA este o continuare firească a campaniei naționale Bookvertising, care își dorește să creeze o publicitate permanentă la cărți și lectură.

Pentru mai multe informații despre campanie accesați www.bookvertising.ro.

farmec.ro - Livrăm frumusețe!

INEDIT Carte lansată simultan cu jocul video inventat în roman. Jucătorii trebuie să împuște versuri de Dickinson.

EmilyBlaster, un joc în stilul celor din anii 1980, în care jucătorii trebuie să împuște cuvinte pe cer pentru a recrea corect versurile lui Emily Dickinson, va fi lansat simultan cu publicarea cărții în care a fost inventat, scrie The Guardian.

“Hope” is the thing with feathers

That perches in the soul

And sings the tune without the words

And never stops – at all –

Emily Dickinson, Hope is the thing with feathers

libris.ro

Editura va lansa cartea simultan cu jocul fictiv creat de personajul principal

EmilyBlaster este versiunea reală a jocului fictiv creat de un personaj din romanul lui Gabrielle Zevin, Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow, care va fi publicat în luna iulie 2022. Noul roman al lui Zevin spune povestea lui Sadie și Sam, care se întâlnesc pentru prima dată în 1987, pe când erau copii, într-o sală de calculatoare a unui spital. Opt ani mai târziu, ei se regăsesc și încep să creeze împreună jocuri pe calculator.

Printre primele jocuri pe care le face Sadie este și EmilyBlaster, iar cititorii se vor putea bucura de el în timp ce citesc “instrucțiunile de folosire” în roman. Editorul american al cărții, Knopf, a decis să lanseze simultan cartea și jocul inventat de autoarea Gabrielle Zevin.

Jocul are trei niveluri, fiecare dintre ele reprezentând un citat din poezii diferite: nivelul unu este din That Love is all there is, nivelul doi este din We talked as Girls do, iar nivelul trei este din Hope is the thing with feathers.

litera.ro

Este pentru prima dată când editura britanică Vintage lansează un joc pe calculator bazat pe un joc dintr-o carte. Editura a creat și un website unde oamenii pot juca EmilyBlaster și își pot crea propriul avatar de joc pe calculator în stilul anilor ’80. Iar atunci când Zevin va face turneul de promovare în Marea Britanie, în iulie, va instala și un aparat de jocuri, în formă de carte, în Waterstones Piccadilly din Londra, timp de o săptămână.

Cea mai cunoscută carte a Gabrielei Zevin este Viața de poveste a lui A. J. Fikry, inclusă pe lista New York Times BestSellers și tradusă în peste treizeci de limbi. Traducerea în română mai este disponibilă doar în anticariate. În 2021, au început filmările pentru o adaptare cinematografică a romanului, cu Kunal Nayyar în rolul principal și Lucy Hale, Christina Hendricks, David Arquette și Scott Foley în rolurile secundare.

fashiondays.ro

Alte jocuri bazate pe cărți

Deși crearea unui joc bazat pe unul dintr-o carte nu este ceva obișnuit, există numeroase jocuri bazate pe cărți. Printre titlurile de succes sunt seria The Witcher și Rainbow Six Siege după Tom Clancy’s – ambele apărute inițial în format de cărți. În 2020, moștenitorii lui George Orwell au aprobat Orwell’s Animal Farm, joc bazat pe fabula lui George Orwell, în care jucătorii pot atribui sarcini, pot gestiona resurse și pot determina ce animale fac sacrificii și care ar fi „mai egale decât altele”. Recent a fost lansat We Are Not All Alone Unhappy, un scurt joc interactiv în care jucătorii sunt rugați să creeze un cuplu între două personaje care au primit finaluri nefericite în piesele lui Shakespeare.

libris.ro

IAȘI „Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative” de Cristian Tudor Popescu, prezentată la cititorilor ieșeni

Cartea „Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative” de Cristian Tudor Popescu va fi prezentată iubitorilor de lectură ieșeni miercuri, 29 iunie de la ora 19.00, la Palas Mall, Congres Hall, Sala Vivaldi (pe terasă), etajul II.

Volumul a fost bestsellerul editurii Polirom la Bookfest 2022, la secţiunea nonfiction. Gazda evenimentului va fi Cătălin Sava.

libris.ro

Un şofer bătrân povesteşte cum proceda când ii ducea lui Tudor Arghezi plicul cu bani pentru poeziile publicate în Scânteia. Academia de Ştiinţe din Moscova face experimente cu cimpanzei în anii 1920, ca să producă „o maşină vie de război”, la comanda Kremlinului. Un regizor face un film despre o fată de 14 ani din Bistriţa care s-a prostituat la Paris sub teroarea unui peşte. Ion Ţiriac joacă un meci de tenis memorabil cu Tom Gorman la Bucureşti.

Cristian Tudor Popescu evocă întâmplări mai vechi sau mai recente, dar şi subiecte precum coronavirusul, Vladimir Putin şi războiul din Ucraina într-un volum ce reflectă tipologii ale societăţii româneşti şi moduri în care oamenii se raportează la Dumnezeu.

Despre Cristian Tudor Popescu

Cristian Tudor Popescu este scriitor şi gazetar, critic şi istoric de film, doctor în cinematografie şi media al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, membru al Uniunii Scriitorilor şi al Uniunii Cineaştilor.

A primit numeroase premii şi distincţii. La Editura Polirom a mai publicat: „Copiii fiarei” (1998, 2013), „Vremea Mânzului Sec” (1998, 2019), „Timp mort” (1998), „Omohom. Ficţiuni speculative” (2000), „România abţibild” (2000), „Un cadavru umplut cu ziare” (2001), „Nobelul românesc” (2002), „Libertatea urii” (2004), „Luxul morţii” (2007), „Cuvinte rare„ (2009), „Filmul surd în România mută. Politică şi propagandă în filmul românesc de ficţiune” (1912-1989) (2011), „Filmar” (2013) şi „Viaţa şi Opera” (2016).

bestvalue.eu

ANIVERSARE George Orwell, scriitorul care a lăsat lumii cel mai pătrunzător avertisment despre dictatură

În urmă cu 119 ani, la 25 iunie 1903, în orașul Motihari din estul Indiei, intra în lume, foarte hotărât să îi spună câteva lucruri de la obraz despre obiceiurile ei proaste și consecințele lor cu potențial de tragedie, domnișorul Eric Arthur Blair, fiul unui funcționar colonial britanic care lucra pentru Departamentul de opiu.

Casa în care s-a născut George Orwell

Deși născut în Indii, micul Eric va fi repede împachetat și trimis, cu mama sa, în Marea Britanie, pentru a primi o educație cumsecade, a se citi aristocrată. Studiază, cu o bursă privată, la prestigiosul colegiu Eton, cel la care i-a disciplinat și pregătit pentru viitor și pe membrii familiei regale britanice. Indiferent unde îl vor duce ambiția de a cunoaște lumea și nevoia de a așterne pe hârtie tot ce cunoaște despre lume, Eric Arthur va reveni în Anglia iar și iar, ca la o mamă la care te cheamă dorul. De aici va culege și toponimul care va fi numele său de stilou, pseudonimul literar care, o sută și ceva de ani mai târziu, va fi știut de orice cititor respectabil. Orwell ca râul Orwell din regiunea Suffolk. George după… un George pe care îl admira? Nu știm. Fictivizăm, scriem povești de trezit adulții. Ca Orwell care visa încă din copilărie la gloria de scriitor. N-a visat doar. A scris și a scris atât de bine încât, până acum, distopia lui rezistă strașnic nimicirii cu care timpul tratează totul.

libris.ro

A fost o dată un băiat căruia nu-i plăcea școala.
Dar îi plăcea scrisul.

Crescut în copilărie doar de mamă – pe tatăl rămas în India, la serviciu, nu l-a revăzut aproape nouă ani – și educat de măicuțe catolice, Orwell a fost un băiat singuratic care detesta școala și găsea refugiu și bucurie în scris. Viața a devenit mai generoasă, după ce s-au mutat în Oxfordshire, unde a cunoscut-o pe fata vecinilor, Jacintha Buddicom, cu care împărtășea pasiunea pentru lectură, poezie și scris.

Casa familiei Blair din Shiplake, Oxfordshire

După terminarea liceului, unde n-a avut rezultate încurajatoare, nepermițându-și luxul de a merge la facultate, Eric se alătură Poliției Imperiale în Birmania (acum Myanmar), unde trăia bunica lui. Cei care își amintesc perioada petrecută de scriitor în Birmania evocă același personaj însingurat, care prefera cărțile oamenilor. Despre anii în care a lucrat în Burma, el însuși spune că

În Moulmain, în Birmania de jos, am fost urât de multă lume – singura dată în viața mea când am fost destul de important ca să mi se întâmple asta.

Prima sa relatare scrisă despre experiența birmaneză a fost Cum am împușcat un elefant, text publicat la noi în volumul omonim care reunește eseuri inspirate atât de munca în serviciul guvernului britanic, cât și de perioada de sărăcie și eșecuri care i-a urmat. Eric considera munca de polițist o îndeletnicire plictisitoare, disprețuia autoritățile britanice și politica imperialistă. Toate aceste lucruri au devenit material pentru primul său roman Zile birmaneze, publicat la șase ani după întoarcerea din Burma, în 1934.

Cartea spune povestea lui John Flory, un negustor britanic de cherestea care-și petrece zilele birmaneze la Clubul European alături de conaționalii săi. John este modelul în jurul căruia gravitează universul colonial al lui Orwell. Ajuns la vârsta marilor îndoieli, el speră să-și găsească răspunsurile la întrebări alături de frumoasa și ezitanta Elizabeth. 

litera.ro

De la asupritor la asuprit și de la burghezie la sărăcie, de dragul literaturii

Descurajat de experiența din Birmania, dar determinat să o folosească pentru a-și împlini visul, tânărul Eric, bolnav de febră dengue, se întoarce acasă pentru a se recupera. Revenirea în Anglia e pretextul perfect pentru a încheia munca pe care o detestă și a se dedica trup și suflet – la propriu – scrisului. Vrea să afle cum trăiesc cei dezavantajați și se mută într-un cartier muncitoresc din vestul Londrei, unde duce o viață de vagabond, doarme pe unde apucă și ajunge chiar și la închisoare. În 1928, se mută la Paris, unde continuă experimentele extreme cu propria persoană și munca de jos. Dezgustat de clișeele literare pariziene, trăiește ca un localnic oarecare, ajutat uneori cu bani de o mătușă. Pune experiența vieții în sărăcie într-o carte care combină comentariile sociale cu jurnalul de călătorie. Cu puțin timp înainte de publicare, se botează George Orwell. Fără un șfanț prin Paris și Londra, apare în 1933, după ce inițial fusese respinsă de lașii editorii britanici din cauza conținutului explicit despre viol și trafic de droguri.

Profesor, librar, jurnalist și scriitor. Tot ce are a face cu scrisul.

În timp ce scrie la Zile Birmaneze, lucrează ca profesor și mai apoi, în Hampstead, într-o librărie, Booklover’s Corner. Diminețile libere îi dau timp ca să scrie, iar după-amiezile le petrece tot în compania literelor. În 1935, la o petrecere dată de proprietara casei în care locuiește, își cunoaște viitoarea soție, studenta la psihologie pedagogică Eileen O’ Shaughnessy.

Următoarea sa carte, Aspidistra să trăiască! nu vorbește însă despre fericirea conjugală, ci este o cronică sumbră și pe alocuri comică a vieții literare și societății capitaliste britanice, care ridică banul la rang de religie. Titlul volumului (epuizat momentan, în limba română) – provine de la planta ornamentală prezentă la ferestrele britanicilor din mica burghezie londoneză, considerată de Orwell simbolul clasei sociale.

libris.ro

Anarhist la sfârșitul anilor 20, un deceniu mai târziu, scriitorul începe să se considere socialist. În 1936, e însărcinat de editorul său să scrie despre minerii șomeri din nordul Angliei. Drumul spre Wigan Pier (1937) include propriul manifest socialist și îl pune pe autor în vizorul serviciilor secrete britanice, care îl vor supraveghea vreme de un an, suspectându-l că e comunist.

Volumul-reportaj îi aduce notorietatea lui Orwell. Drumul spre Wigan Pier relatează experienţele din timpul şederii în sumbrele zone industriale din Yorkshire şi Lancashire, unde mineritul este principala sursă de venit. Poveştile despre viaţa neîndurătoare a celor mai săraci britanici, prinși între Marea Criză interbelică şi al Doilea Război Mondial, sunt impresionante. 

La sfârșitul anului 1936, Orwell și Eileen pleacă voluntari în Spania pentru a lupta împotriva naționaliștilor lui Franco. În drum spre Barcelona, scriitorul îl întâlnește pe Henry Miller care îl avertizează că realitatea e departe de idealuri, respectiv că fascismul nu va fi înfrânt. Războiul se termină precoce pentru Orwell, care este rănit grav de un lunetist. Comuniștii susținuți de sovietici reprimau cu violență revoltele socialiștilor. Această experiență îl transformă în antistalinist pe viață.

Se întoarce în Anglia unde scrie Omagiu Cataloniei, o superbă poveste de război, de o sinceritate brutală. Orwell descrie speranțele și trădările cinice ale unui episod istoric haotic: euforia revoluționară a Barcelonei, curajul oamenilor obișnuiți alături de care a luptat, teroarea și confuzia frontului, rana aproape fatală și trădarea presupușilor aliați. Un conflict sfâșietor între propriile idealuri și realitățile complicate ale luptei politice pentru putere.

perfect-tour.eu

În 1938, Orwell este diagnosticat cu tuberculoză. Datorită unui binefăcător anonim petrece câteva luni de recuperare în Maroc, unde scrie O gură de aer, povestea lui George Bowling – agent de asigurări, căsătorit, cu doi copii, cu rate la bancă, cu o burtă respectabilă și o proteză dentară nouă. George vrea să evadeze din propria viață, departe de războiul iminent, iar singura opțiune rezonabilă este lumea copilăriei.

Cartea este considerată de critici germenele următoarelor sale volume, cele care i-au adus faima internațională.

În timpul celui de-al doilea război mondial, Orwell lucrează la propagandă pentru BBC. Aici, în locul în care se creau, din cuvinte, opinii și curente de opinii, s-a cristalizat probabil în mintea sa prima schiță pentru cartea care avea să devină cea mai faimoasă distopie despre totalitarism. În 1943, dezamăgit de politica media, părăsește postul BBC și devine redactor literar la Tribune, o revistă săptămânală cu orientare de stânga. Ajunsese de acum un jurnalist prolific, scria articole, recenzii și cărți.

La scurtă vreme după ce adoptase un băiețel, botezat Richard Horatio, soția sa moare, sub anestezie, în timpul unei histerectomii. Scriitorul acceptă oferta unei rezidențe literare pe insula Jura, unde se refugiază în scris și termină manuscrisul care va fi ultima sa carte.

Orwell. He did well.

În 1945, apare Ferma animalelor, o fabulă politică plasată în lumea celor care nu cuvântă în care Orwell satirizează trădarea Revoluției Ruse de către Stalin. Inițial respinsă de editori și cenzurată de guvern – Rusia era aliat al Marii Britanii, cartea a făcut cunoscut numele lui Orwell pretutindeni și i-a asigurat, pentru prima dată în viață, o situație financiară confortabilă.

Ferma Animalelor este prima carte în care am încercat, în deplină cunoștintă de cauză, să fac să fuzioneze scopul politic cu scopul artistic într-un tot unitar.

Ferma Animalelor a fost inclusă de Time Magazine pe lista celor mai bune romane de limba engleză ale secolului XX. În 1996, la aproape jumătate de secol după moartea creatorului ei, fabula lui Orwell a primit retrospectiv Premiul Hugo.

Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele.

GEORGE ORWELL, FERMA ANIMALELOR

fashiondays.ro

Romanul science fiction care i-a adus consacrarea, O mie nouă sute optzeci și patru, a fost publicat patru ani mai târziu. Plasată într-un viitor totalitar, distopia imaginează o lume în care omenirea a căzut victimă războiului fără sfârșit, supravegherii guvernamentale omniprezente, negaționismului istoric și propagandei. Marea Britanie, în carte Airstrip One, a devenit o provincie a superstatului totalitar Oceania, condus de Partid, care folosește Poliția Gândirii pentru a persecuta individualitatea și gândirea liberă. Big Brother, liderul dictatorial al Oceanei, se bucură de un cult intens al personalității, fabricat de Partid prin tehnicile de spălare a creierului. Protagonistul, Winston Smith, este un funcționar de rând sârguincios și priceput de la Ministerul Adevărului și membru al Partidului Exterior. Urăște în secret Partidul și visează la rebeliune scriind într-un jurnal. Mai apoi intră într-o relație interzisă cu colega sa Julia, o rebelă mult mai îndrăzneață decât el și începe să-și amintească cum era viața înainte ca Partidul să conducă lumea.

Cartea a lăsat o impresie profundă, iar cărei ecourile poveștii – avertisment despre totalitarism continuă să reverbereze peste ani. Adjectivul orwelian desemnează acum practicile totalitare. Titlul și diverse expresii originale din carte au devenit simboluri universale pentru dictatură. „Big Brother is watching you” (Fratele cel mare te privește), „newspeak” (nouvorba) și „doublethink” (dublugând) au intrat în uzul popular.

George Orwell moare de tuberculoză la 21 ianuarie 1950, la doar trei luni după logodna cu Sonia Brownell, femeia despre care se spune că ar fi inspirat-o pe Julia. Fiul său, Richard Horatio, este crescut de sora scriitorului și de cumnatul său, iar moștenirea sa literară este donată de văduvă mediului universitar.

O statuie a lui Orwell, realizată de sculptorul britanic Martin Jennings, a fost inaugurată la 7 noiembrie 2017 în fața Broadcasting House, sediul central al BBC. În spatele statuii sunt inscripționate cuvintele lui Orwell din prefața la Ferma Animalelor:

Dacă libertatea înseamnă ceva, înseamnă dreptul de a le spune oamenilor ceea ce nu vor să audă.

Despre seria de articole aniversare

În documentarea seriei de articole aniversare, am apelat și la albumul Scriitori. Viață și operă. Volumul aduce în prim plan biografiile a 80 de autori care au schimbat literatura. Cu fotografii, ilustrații și tipar de excepție, enciclopedia ne introduce în intimitatea și opera autorilor care au clădit marea literatură universală.

De la William Shakespeare și Jane Austen la Gabriel García Márquez și Toni Morrison, albumul Scriitori explorează viața și scrierile celor mai mari scriitori din lume. Fiecare romancier, dramaturg sau poet prezentat este introdus de un portret impresionant, urmat de fotografii și ilustrații ale locurilor și artefactelor importante în viața lor – împreună cu pagini din manuscrisele originale, primele ediții și corespondență.

Cartea se găsește în exclusivitate pe site-ul Litera, cu o reducere de 20%.

Scriitori. Viață și operă.

Articolul conține linkuri către librării online. Prin accesarea lor și plasarea unei comenzi, susțineți activitatea Răsfoiala.com generând un comision. Acest lucru nu modifică prețul produselor comandate

perfect-tour.eu

TOP CĂRȚI DE VACANȚĂ 10 romane de citit în vara lui 2022

Greu să faci o listă de cărți de vacanță care să mulțumească pe toată lumea, dar cineva (noi) trebuie să se sacrifice. Tocmai de aceea am ales să nu includem doar literatură cu SPF50, de plajă, ci și titluri, cum e cel al Tatianei sau romanul cli-fi al lui Robinson, care te scot fără probleme din zona literară de siguranță. Majoritatea recomandărilor sunt noutăți apărute anul acesta. Sunt cărți premiate și/sau aflate în topul vânzărilor în librării și la recent încheiatul Bookfest.

libris.ro

Abandon, Abdulrazak Gurnah

Abdulrazak Gurnah – Abandon

Premiul Nobel câștigat în 2021 l-a propulsat pe autorul tanzanian Abdulrazak Gurnah în lumea celebrităților literare. Traduse în timp record și la noi, romanele lui Gurnah vorbesc despre frământările sociale, situația refugiaților și marginalizaților, dar și despre condiția individului în vremurile coloniale și post-coloniale din Africa.

Abandon, una dintre cele mai apreciate cărți ale lui Abdulrazak Gurnah, ne duce în 1899, la Mombasa, în Kenya. Abandon este o poveste despre ciocnirea a două culturi într-un imperiu la răscruce de secole, despre dragoste pasională și despre pierdere. Evenimentele de la cumpăna dintre veacuri reverberează câteva generații mai târziu și suntem astfel martorii unor povești cu ecou în timp. Romanul lui Gurnah este printre cele mai bine vândute volume ale editurii Litera la Bookfest 2022 și în topul vânzărilor în librăriile Cărturești.

Acolo unde cântă racii, Delia Owens

Delia Owens – Acolo unde cântă racii

Mai ai o lună până când ecranizarea romanului Acolo unde cântă racii va intra în cinematografele din toată lumea, așa că poate e o idee bună să iei cu tine pe șezlong sau în hamac acest roman-fenomen. Douăsprezece milioane de volume și nu mai puțin de o sută cincizeci de săptămâni în topul New York Times a înregistrat romanul de debut al Deliei Owens.

Absolventă de zoologie și etologie, co-autoarea unor volume de știință apreciate, Delia Owens s-a reprofilat în genul ficțiune și spune povestea Kyei Clark, supranumită Fata Mlaștinii. O combinație de thriller și roman inițiatic, Acolo unde cântă racii o are ca protagonista pe Kya, o puștoaică plină de resurse care trăiește singură în mijlocul unei mlaștină. A fost abandonată de părinți și de frații mai mari și trebuie să supraviețuiască din aproape nimic. Este învățată să citească și să scrie de prietenul ei, Tate Walker, de care se îndrăgostește. Când el pleacă la facultate, îl cunoaște pe Chase Andrews, un fundaș care o atrage cu promisiuni de căsătorie care nu se materializează niciodată. După ce fata pune capăt relației, el o atacă. Mai târziu, Chase este găsit mort, iar Kya ajunge să fie acuzată de crimă. Dovezile împotriva ei par incontestabile.

Vara în care mama a avut ochii verzi, Tatiana Țîbuleac

Tatiana Țîbuleac – Vara în care mama a avut ochii verzi

Microromanul Tatianei Țîbuleac continuă să fie pe lista celor mai vândute volume în rețeaua Cărturești și în această vară. O excepțională reprezentare a relației fiu – mamă, Vara în care mama a avut ochii verzi este un roman dur și frumos, scris într-o limbă numai a lui, o limbă a poeziei, tandreții și durerii, pe care-l citești cu nesfârșită mirare și care îți rămâne adânc întipărit în minte și în suflet. Recenzia cărții o puteți citi aici.

lensa.ro

Ministerul pentru viitor, Kim Stanley Robinson

Kim Stanley Robinson – Ministerul pentru viitor

Una dintre cărțile preferate de Barack Obama și printre recomandările de lectură ale lui Bill Gates în această vară, Ministerul pentru viitor este parțial ficțiune și parțial realitate. Volumul povestește, pe mai multe planuri, lupta umanității pentru a evita apocalipsa climatică într-un viitor apropiat. Acest volum “cli-fi” (“climate fiction”) este un exercițiu de imaginație care ne dă speranța că putem opri schimbările climatice și că putem trăi în armonie cu natura. Să sperăm că peste un deceniu îl vom declara pe Kim Stanley Robinson vizionar al secolului 21.

Ministerul pentru viitor este a doua cea mai vândută carte Nemira la Bookfest 2022. Urmăriți site-ul nostru pentru recenzia care va apărea în câteva zile.

 O vară italiană, Rebecca Serle

Rebecca Serle – O vară italiană

Romanul Rebeccăi Serle e candidat serios la bestseller internațional și, probabil, la o ecranizare. O iubire care traversează imposibilul, peisaje de vis și o poveste înduioșătoare – sunt ingredientele pentru un mare succes de public.

Cartea prezintă două femei, mamă și fiică, unite într-o relație emoționantă de dragoste filială. Ele plănuiesc o vacanță de neuitat pe coasta Amalfi din Italia, dar când una dintre ele moare, cealaltă are de ales între a se îngropa în durere sau a pleca în călătoria care a fost visul amândurora. Autoarea creează un moment de magie, o șansă divină prin care cele două femei au ocazia de a se reîntâlni pe plajele din Positano și a trăi împreună tot ce au pierdut. O șansă de a sfida convențiile, singurătatea, destinul, moartea.

O vară italiană este bestseller absolut Nemira la Bookfest 2022.

Până nu se răcește cafeaua, Toshikazu Kawaguchi

Toshikazu Kawaguchi – Până nu se răcește cafeaua

Ce ai face dacă  te-ai putea întoarce în timp, chiar și pentru câteva minute? Pe o străduță liniștită din Tokio există un asemenea loc magic: o cafenea micuță, unde clienții casei savurează o cafea bună urmându-și liniștiți rutina zilei. Dar există și un secret: dacă te așezi pe un anumit scaun, poți călători în timp. Nu mult, doar cât durează să bei o cafea, dar unde ai să mai întâlnești un asemenea miracol?

Până nu se răcește cafeaua este romanul de debut al autorului japonez Toshikazu Kawaguchi. Cartea a fost printre cele mai căutate volume ale editurii Litera la ediția din acest an a Bookfest.

bestvalue.eu

Hilary Mantel – Oglinda și lumina

Oglinda și lumina, Hilary Mantel

S-a tradus și la noi The Mirror & the Light, ultima carte din trilogia Wolf Hall despre care am scris acum câteva luni. Practic, avem acum la editura Litera toate cele trei cărți monumentale ale lui Hilary Mantel, prima autoare dublu premiată cu Booker Prize.

Trilogia urmărește epoca dinastiei Tudor, o perioadă zbuciumată din istoria Angliei, despre care am fi crezut că știm deja destule, de la piesele lui Shakespeare până la serialul HBO Dinastia Tudorilor din zilele noastre. Însă Hilary Mantel reușește un act de măiestrie literară cu ficțiunile sale istorice.

Cele trei cărți se pot citi separat pentru că tratează trei etape istorice diferite, avându-l în centru pe Thomas Cromwell, mâna dreaptă a lui Henric al VIII-lea. În această ultimă carte a trilogiei, domnia lui Henric se apropie de final iar atotputernicul său sfetnic își joacă destinul: supunerea întregii Anglii sau o celulă în Turnul Londrei și umbra eșafodului.

Oglinda și lumina s-a aflat în topul vânzărilor Litera la Bookfest 2022, iar întreaga serie este disponibilă cu o reducere curentă de 30%.

Doamna England, Stacey Halls

Stacey Halls – Doamna England

Nu părăsim tărâmul ficțiunii istorice, dar ne mutăm aproape cinci veacuri mai târziu, în Anglia anilor 1900. Ruby May se angajează ca dădacă în casa unor industriași din West Yorkshire și încearcă să dea un curs propriei vieți pe domeniul Hardcastle House.

Splendoarea decorurilor și eticheta desăvârșită din societatea britanică la început de secol formează fundalul pentru o poveste mult mai intimă și zbuciumată: o căsnicie din epoca edwardiană, un mister pe care îl ascunde doamna England, stăpâna casei, și o enigmă pe care tânăra Ruby trebuie să o dezlege.

Romanul i-a determinat pe critici să o considere pe Stacey Halls demnă de comparație cu clasici precum Daphne du Maurier sau Henry James. Doamna England este în top cele mai căutate cărți Nemira la Bookfest.

Frida Kahlo și culorile dragostei, Caroline Bernard

Caroline Bernard – Frida Kahlo și culorile dragostei

Una dintre figurile iconice ale artei și feminității în secolul 20, Frida Kahlo a aprins imaginația a numeroși scriitori și cineaști care i-au zugrăvit povestea din nenumărate perspective. Aceasta este povestea femeii și artistei Frida Kahlo scrisă de femeia și scriitoarea Caroline Bernard. O privire profundă și romanțată în biografia unei figuri legendare care a inspirat femeilor din toată lumea curaj, independență și conștiința forței lăuntrice de neînvins.

Frida Kahlo și culorile dragostei face și ea parte din bestseller-urile Nemira la Bookfest.

Jocul trecutului, Cecelia Ahern

Cecelia Ahern – Jocul trecutului

Unul dintre bestseller-urile primăverii la editura All, romanul Jocul trecutului ne-o readuce în atenție pe Cecelia Ahern, despre a cărei minunată carte Roar am scris acum câteva luni. Cecelia Ahern are un talent deosebit de a povesti despre relații și de a-și plasa personajele în situații care creează emoție și suspans.

Eroina din Jocul trecutului, Sabrina Boggs, descoperă printre lucrurile tatălui său un joc ciudat care schimbă tot ce știa despre el. Omul care a crescut-o, care ar fi trebuit să o protejeze, este acum un necunoscut. Sabrina are doar o zi ca să dezlege misterul și pornește într-o cursă nebună ca să aducă la viață amintiri, să afle povești de demult, să cunoască oameni care știu adevărul. Care o pot ajută să descopere trecutul. Să-și descopere propria identitate.

fashiondays.ro

Articolul conține linkuri către librării online. Prin accesarea lor și plasarea unei comenzi, susțineți activitatea Răsfoiala.com generând un comision. Acest lucru nu modifică prețul produselor comandate