RETROSPECTIVĂ Ce am citit în 2022. Lista lui Realdo.

Comparativ cu anii trecuți, n-am citit mai mult, dar în 2022 am dat peste multe cărți bune pe care merită să le (re)amintesc. Am vrut să fac un top, dar cu atâtea volume faine și autori admirabili, te doare inima de cititor să faci clasamente.

Alte criterii de departajare decât recomandarea călduroasă către voi să încercați cărțile și autorii aceștia n-am folosit. Vă promit că veți descoperi ceea ce caută fiecare cititor: lumi inedite și tărâmuri de idei fascinante. La fiecare titlu despre care am scris mai pe larg în cursul anului, veți găsi și link care vă duce direct la recenzie. Iar articolul acesta este deopotrivă cu retrospectivă personală și o invitație să ne faceți și voi mărturisiri literare și recomandări: ce ați citit anul acesta și vreți să citească toată lumea?

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Ficțiune

Cele mai fascinante romane ale anului, din literatura lumii

Maggie Shipstead, Great Circle. Am aflat de carte, când căutam detalii despre finalistele Booker Prize de anul trecut. Deși n-a luat marele premiu și nici nu s-a tradus în română, am cumpărat-o imediat și am citit-o în engleză. Great Circle e o poveste epică de dragoste, îndrăzneală, feminitate și feminism care traversează timpul. Maggie Shipstead e cea mai bună scriitoare din literatura universală pe care am descoperit-o anul acesta.

Jaume Cabre, Confiteor. Un adevărat maraton literar, în compania celui mai important scriitor catalan contemporan, o meditație despre artă, originea răului și o mărturisire extraordinară a umanității. Confiteor a apărut în colecția Anansi. World Fiction, probabil cea mai bună selecție de literatură universală din ultimii ani în lumea editorială românească.

Anthony Doerr, Cetatea cucului din nori. Despre cartea aceasta pe care am citit-o amândoi în engleză și care s-a tradus de curând, a scris pe larg Cleo aici. Nu pot să adaug decât că m-a fascinat melanjul de istorie, ficțiune și fantastic care fac din volumul lui Doerr o carte de o frumusețe inclasificabilă.

Abdulrazak Gurnah, Abandon. Scriitura înduioșătoare, lipsită de stridență, dar încărcată de emoție a lui Gurnah, m-a făcut să apreciez pentru prima dată în ultimii ani o carte a unuia dintre proaspeții laureați Nobel.

cartepedia.ro

Divertisment

Louise Fein, Fiica Reichului. Continuă să se scrie mult (și nu neapărat bine) despre Holocaust. Suntem asaltați de titluri care cuprind cuvântul “Auschwitz” și par adesea cărți șablonistice, de consum în masă. Louise Fein a reușit să vorbească cu originalitate și autenticitate despre dragoste, speranță și reziliență în cele mai întunecate vremuri ale secolului 20, într-o carte inspirată parțial din istoria propriei familii.

Richard Osman, Clubul crimelor de joi. Am primit în dar această carte de la editura Crime Scene Press și am avut ocazia să mă întorc în lumea romanelor cu detectivi pe care le devoram în adolescență și studenție. În cartea lui Osman, detectivii nu sunt cine te-ai aștepta, iar misterul unor crime petrecute într-un sat britanic se lasă dezvăluit abia pe ultimele pagini, așa cum îi stă bine oricărui roman de suspans bun. Am descoperit cu surpriză că această editură are o colecție impresionantă de cărți polițiste de autori străini și români.

George R.R. Martin, Foc și sânge. Deși nu mi-a plăcut prea mult acest prequel la Urzeala tronurilor, am hotărât să îl păstrez în lista de recomandări pentru fanii lui George R.R. Martin – și din admirație pentru capacitatea deosebită a autorului american de a crea lumi fantastice extrem de complexe, cu sute de personaje și povești întrețesute.

Sven Hassel, Monte Cassino. N-am apucat să scriu o recenzie la romanele lui Sven Hassel, însă adevărul e că – într-un acces de nostalgie – mi-am cumpărat toată seria de 14 volume la sfârșitul anului trecut și am citit până la începutul lui 2022 șapte titluri, Monte Cassino fiind ultimul dintre ele. Nu mai e Sven Hassel atât de captivant cum era când aveam 20 de ani, dar merită un loc în biblioteca oricărui fan de povești de război.

Laurent Binet, A șaptea funcție a limbajului. Tocmai am terminat acest roman care traversează repetat granițele între ficțiune și realitate, reconstruind continuu câmpul pe care autorul joacă un joc cu personajele sale, iar acestea îi răspund… din paginile cărții. Am încadrat A șaptea funcție a limbajului la “divertisment” doar pentru că n-am mai citit niciodată așa ceva și nu încape în nicio “categorie”.

Cărți SF

Am citit puțin SF în 2022, dar deja mi-am făcut o listă de cărţi premiate pe care vreau să le răsfoiesc în 2023, oricât de improbabil ar părea că le mai pot strecura printre, deja, multele titluri care deja mă așteaptă. În orice caz, anul acesta am descoperit doi autori noi. Mai întâi pe Viktor Pelevin, al cărui roman iPhuck 10 l-am cumpărat după ce am aflat că autorul e pe o listă de dizidenți ruși ale căror cărți au făcut parte din campania de ajutor pentru Ucraina a editurii Curtea Veche.

Al doilea autor SF descoperit de mine este Liu Cixin, “cel mai important autor SF din China”, căruia i-am citit romanul Problema celor trei corpuri. O ficțiune științifico-fantastică densă, încărcată de detalii tehnice și filosofice, care prezintă o invazie extraterestră despre care știm că va avea loc peste patru secole. Se speculează cum vor alege oamenii să se pregătească pentru o apocalipsă îndepărtată. La data respectivă, trilogia Amintiri din trecutul Terrei, din care face parte Problema celor trei corpuri, nu mai era în stoc, dar editura a reeditat-o între timp.

Bineînțeles… Stephen King!

M-am obișnuit ca după fiecare carte “grea” să citesc și câte ceva pentru pura plăcere a lecturii. Iar când vine vorba de asta, Stephen King e inepuizabil. Ca să nu pierdem șirul lecturilor lui, am deschis o serie de articole în care trecem în revistă toate romanele sale (am ajuns cu seria abia la finele anilor ’80 și mai urmează cel puțin câteva episoade). Tot ce scrie Regele în ultima vreme continuă să fie original și captivant, ba chiar parcă țintește la categorii tot mai extinse de cititori. Anul acesta am citit: Billy Summers, Vântul prin gaura cheii, Străinul, JFK 22.11.63 și Un basm.

lensa.ro

Autori români

Mereu îmi spun că nu citesc suficient de multă literatură română contemporană, dar măcar anul acesta am ales titluri foarte bune, extraordinare! Iată-le, în ordine cronologică:

 • Tudor Ganea, Cântecul păsării de plajă. Este al cincilea roman al lui Tudor Ganea și un adevărat tur de forță prin drama unei familii (Ainur și tatăl său), a unei etnii (familia e tătară), a unui oraș (Constanța) și a unei societăți întregi (România anilor 1990 – 2000). Un scris limpede, alert, colorat, multistratificat, literatură de pus în manualele de română.

Citește și:

INTERVIU Tudor Ganea pentru Răsfoiala

 • Bogdan Munteanu, Stai jos sau cazi. O carte de o sensibilitate aparte, o poveste dulce-amăruie despre viața cu epilepsie și despre viață în general. Primul roman al lui Bogdan Munteanu te plimbă prin toate registrele emoționale, te aruncă și te ridică de jos, te face să zâmbești și să lăcrimezi, și face tot ce e de așteptat să facă literatura bună: te lasă mai empatic decât te-a găsit.

Citește și:

INTERVIU Bogdan Munteanu pentru Răsfoiala

 • Vlad Stroescu, Povești somnifere. O întoarcere nostalgică în timp și o apropiere de cei dragi sub pretextul unei cărticele de povești pentru copii. Dacă sunteți ca mine, ați ajuns la 40+ și nu mai citiți literatură pentru cei mici, încercați poveștile lui Vlad Stroescu. Veți avea câteva revelații.
 • Bogdan-Alexandru Stănescu, Abraxas. M-a entuziasmat serios cartea aceasta și mă bucur să văd că sentimentele mi-au rămas asemenea, chiar dacă s-au așezat timp și alte lecturi peste volumul lui Bogdan-Alexandru Stănescu.

Citește și:

INTERVIU Bogdan-Alexandru Stănescu pentru Răsfoiala

 • Mircea Cărtărescu, Theodoros. Am încheiat anul de lecturi de literatură română cu romanul-basm de proporții epice al lui Mircea Cărtărescu. Orice cititor de cursă lungă se va întâlni cu o “desfătare literară” în Theodoros și mă bucur că această carte – despre care curg deja râuri de cerneală – dă tonul pentru ceea ce înseamnă promovare de carte făcută ca la carte – duce rapid un produs literar în casele publicului cititor și epuizează o primă ediție în câteva săptămâni. Sper să vedem eforturi asemănătoare și pentru alte cărți scrise de autori români, care merită toată atenția cititorilor.

noriel.ro

Non-ficțiune

Citim non-ficțiune ca să aflăm sau să învățăm, în general, “cum să”, “ce s-a întâmplat”, “cine a fost” sau “cum se explică” cutare lucru, personalitate, eveniment, fenomen, iar eu nu fac excepție. Am citit în 2022 șapte cărți de non-ficțiune foarte pestrițe, voi rezuma foarte pe scurt ce am învățat eu din ele:

 • Katherine May, Iernile sufletului. Autoarea folosește o metaforă care traversează întreaga carte. Vremurile dificile, perioadele în care suntem vulnerabili, bolnavi sau în depresie, sunt similare iernii. Iarna e un anotimp care se petrece ciclic, iar după iarnă urmează primăvara. Cartea lui Katherine May e o poveste intimă și un îndrumar despre cum ne pregătim pentru iarnă și cum trecem prin ea, așteptând soarele și lumina primăverii.
 • Bill Gates, Cum să evităm un dezastru climatic. M-a interesat perspectiva lui Gates despre schimbările climatice și soluții pentru a evita extincția, pentru că omul se dedică trup și suflet acestei teme de urgență imediată. Mă așteptam să argumenteze pentru energia nucleară, dar cartea lui merită citită pentru sinteza foarte bună a situației actuale și optimismul legat de opțiunile pe care le avem la îndemână.
 • Adrian Asoltanie, Dragă unde-s banii. Cel mai bun manual de educație financiară scris până acum în România, plin de exemple personale, realități familiare și comportamente care ne modelează viața de zi cu zi. O mulțime de soluții concrete ca să avem o relație sănătoasă cu banii pentru care muncim zi-lumină, dar și cu oamenii din jurul nostru.
 • Kim Stanley Robinson, Ministerul pentru viitor. Am hotărât să pun cartea lui Kim Stanley Robinson la categoria non-ficțiune, deși pare un roman utopic…Are atâtea idei despre cum putem să avem pace, o planetă curată, să gestionăm cu umanitate criza migrației, să trăim mai solidari și mai împliniți – încât ar merita să fie studiată în școlile de științe politice, diplomație, economie și în centrele de decizie ale lumii. Așa cum se întâmplă adesea cu literatura, cartea aceasta e o dovadă că imaginația unui scriitor ne poate ajuta să găsim soluții concrete pentru o viață mai bună.
 • Cristopher McDougall, Născuți pentru a alerga. Am citit Născuți pentru a alerga întâia oară în 2015, înainte să existe Răsfoiala. Este cartea care m-a ridicat de pe canapea și m-a transformat în alergător pe distanțe lungi. E o poveste extraordinară, dar și un instrument care (pentru unii dintre noi) pune literatura motivațională la treabă în realitate.
 • Alexandra Furnea, Jurnalul lui 66. O mărturie răvășitoare despre incendiul din Colectiv și consecințele sale, de la una dintre supraviețuitoare. Am considerat asta drept cea mai conștientă lectură a mea din ultimii ani și vă îndemn să cumpărați cartea, fără ezitare! Adăugați la sâmburele de bine pe care Alexandra Furnea a încercat să îl germineze în fiecare dintre noi. Cartea e – pe merit – unul dintre bestsellerurile târgului de carte Gaudeamus 2022.
 • Gabor Mate, Mitul normalității. După ce a stârnit vâlvă cu volumul Când corpul spune nu, doctorul Gabor Mate duce discuția despre traumă și vindecare la un alt nivel. Mitul normalității investighează cum definim ce e normal și ce nu în viețile și în comunitățile noastre, cercetează cum se formeaza traumele la nivel familial și social și acordă un spațiu generos pentru soluții posibile de vindecare. Am terminat recent cartea, deci stați aproape. Anul se apropie de sfârșit, dar noi n-am terminat de răsfoit!

perfect-tour.eu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: